link
facebook login BAYADERKA : Luksusowa czekolada na gorąco i ciastka brownie

piątek, 21 marca 2014

Luksusowa czekolada na gorąco i ciastka brownie

Najpierw był przepis na te ciastka brownie wobec których nie potrafiłam przejść obojętnie. Znalezione w internecie, na amerykańskiej stronie, szeptały do mnie: Lubisz czekolade? To zrób mnie! Zjedz mnie! Na apetycznych zdjęciach blogerki, Jane, widniały tuziny ciastek czekoladowych.
Zrobiłam je bez namysłu i rzeczywiście są takie, jak je sobie wyobrażałam. Ciągnące, chrupiące z zewnatrz, z lekko pomarszczona skorupką i nieprzyzwoicie czekoladowe. 
Zanim w domu zapachniało czekoladowymi ciastkami, tuż po powrocie ze sklepu przyszła ochota na coś ciepłego i coś słodkiego. Ta czekolada na gorąco powstała niby przez przypadek ale bez cienia wątpliwości jest to wersja deluxe. Dosyć spora ilość czekolady, obowiązkowo kakao i dodatek podgrzewanych murzynków w czekoladzie- ta hot chocolate nie ma sobie równych.



Czekolada na gorąco deluxe 
dla 3-4 osób

430 ml pełnotłustego mleka
70 g czekolady nadziewanej toffee
20-30 białej czekolady
3-4 łyżki kakao holenderskiego
dodatkowo:
groszki z ciemnej czekolady
3 murzynki w czekoladzie

Mleko wlewamy do rondelka i wkładamy czekoladę połamaną w kosteczkę. Mleko zagotowujemy i dodajemy kakao. Miksujemy blenderem.
Podgrzewamy murzynki w mikrofalówce na najniższej mocy przez około 1-2 minuty aż masa się rozpuści mieszając masę od czasu do czasu. Masa będzie gładka i lśniąca.
Czekoladę wlewamy do szklanek. Na wierzchu, łyżeczką wykładamy podgrzaną masę murzynkową. Dekorujemy groszkami czekoladowymi. Podajemy gorącą.


Ciastka brownie 
 ok. 10 ciastek
przepis znaleziony w internecie

składniki: 

55 g masła
100 g cukru
2 małe jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej
130 g groszków z ciemnej czekolady
100 g groszków jasnych
łyżka kakao

dodatkowo:
groszki czekoladowe, ciemne lub jasne

Masło wkładamy do misy żaroodpornej razem z groszkami ciemnymi i umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą ale tak aby dno misy nie dotykało wody. Doprowadzamy czekoladę i masło do rozpuszczenia. Po czym zestawiamy do lekkiego przestudzenia.
W misie miksera ubijamy jajka przez około 3-4 minuty. Dodajemy cukier i miksujemy aż jajka będą jasne i bardzo puszyste.
Przesiewamy mąkę z proszkiem. Dodajemy szczyptę soli. Wsypujemy przesianą mąkę do jajek, na zmianę z czekoladą z masłem. Mieszamy szpatułką do połączenia.
Dużą prostokątną formę wykładamy pergaminem. Ciastka nakładamy łyżeczką na formę. Zostawiamy odstępy. Pieczemy około 12 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy na talerz. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.








9 komentarzy:

  1. Chcę wszystko! Obłędnie to wygląda<3

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamusiu... za te ciastka dałabym się pokroić :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciastka wyglądają nieziemsko !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie, ciekawe ile takie ciastko ma kalorii :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Już trzy razy w ciągu tygodnia zrobiłam te ciastka. Są przepyszne. Ja robię z dwóch porcji bo z jednej to za mało 😊
    Zrobiłam również z tego przepisu ale z biala czekoladą, też wyszły bardzo dobre. Polecam wszystkim ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers