link
facebook login BAYADERKA : Orkiszowo-razowa szarlotka z rabarbarem i budyniem/ Spelt and wholemeal rhubarb and vanilla custard pie

piątek, 16 maja 2014

Orkiszowo-razowa szarlotka z rabarbarem i budyniem/ Spelt and wholemeal rhubarb and vanilla custard pie


Obowiązkowo, jak co roku w maju, rabarbar i truskawki królują w kuchni. Dzisiaj to pyszne ciasto- szarlotka rabarbarowa na mące orkiszowej i żytniej razowej.
Ciasto o posmaku lekko orzechowym podpiekłam a następnie pokryłam warstwą pysznego domowego budyniu waniliowego i pieczonego rabarbaru. Brzmi i smakuje pysznie. Zachęcam do pieczenia rabarbaru - tak przygotowany rabarbar jest wyjątkowy smaczny a dodatkową jego zaletą jest to, że kawałki owoców nie rozlatują się. Jest tylko jeden warunek- nie pieczemy go zbyt długo i w optymalnej temperaturze a słodzimy dopiero po upieczeniu. 
Rabarbar doskonale się komponuje z budyniem. Ja przygotowałam domowy na białkach, który jest bardziej zwarty i ma piękny biały kolor. 
Ciasto nie jest bardzo pracochłonne ale warto rozłożyć przygotowanie na dwa dni. Wieczorem można upiec rabarbar i zagnieść ciasto, które dobrze leżakuje w lodówce. Następnego dnia gotujemy budyń i pieczemy szarlotkę zgodnie ze wskazówkami w przepisie. 


Orkiszowo-razowa szarlotka z rabarbarem
na fomę 20 cm x 30 cm 


składniki na ciasto:

150 g mąki jasnej orkiszowej *
150 g mąki żytniej razowej *
3/4 szklanki cukru 
1  łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła 
3 żółtka

składniki na budyń: 

3 białka 
3 łyżki mąki ziemniaczanej
450 ml mleka pełnotłustego 
30 g masła 
3 łyżki cukru 
łyżeczka pasty waniliowej **


składniki na warstwę rababarbarową: 

1 kg rabarbaru 
1/2 szklanki cukru
łyżeczka świeżego, potartego imbiru ***

Przygotowanie: 

1. Owoce myjemy i kroimy na małe kawałki 2 cm wielkości. Przygotowujemy formę prostokątną: wykładamy ją papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, bez termoobiegu. 
2. Pokrojony rabarbar wykładamy na formę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Owoce w tym czasie zmiękną. Po upieczeniu formę wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i owoce studzimy, około 5-10 minut. Wykładamy je ostrożnie na durszlak aby odszedł sok. 
3. Jak tylko odejdzie sok, łączymy owoce z cukrem w misce. Mieszamy delikatnie. Jeżeli lubimy świeży imbir, dodajemy łyżeczkę i łączymy. 
4. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki siekamy nożem do połączenia. Jak tylko utworzymy zwarte ciasto, formujemy je w kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas leżakowania do 30 minut. 
5. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, bez termoobiegu.
6.Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie równe części.
7. Jedną część rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypanej mąką. Tę częścia wykładamy spód formy do pieczenia. Następnie widelcem nakłuwamy ciasto. Wstawiamy formę z ciastem do lodówki na około 30 minut. 
8. Formę wyjmujemy z lodówki, wstawiamy do piekarnika i podpiekamy spód aż nabierze jasnego brązowego koloru. Ja piekłam 12-15 minut. 
9. W czasie, kiedy podpiekamy spód, przygotowujemy budyń. 300 ml mleka wlewamy do garnka o mocnym dnie razem z cukrem, masłem i wanilią. Mleko w garnku podgrzewamy na średnim płomieniu. 
10. Do średniej wielkości miski wlewamy pozostałą część mleka, dodajemy białka, mąkę i miksujemy tak aby nie było najmniejszych grudek.Jak tylko mleko w garneczku zacznie się gotować, wlewamy mleko połączone z białkami i mąką, jednocześnie energicznie mieszając rózgą/ łyżką. Gotujemy dalej przez około 2-4 minuty, mieszając, aż powstanie gęsty budyń bez grudek. 
Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia na kilka minut. 
11. Ciasto podpieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez 5 minut, wylewamy na nie budyń. Rozprowadzamy równo za pomocą szpatułki. 
12. Na budyń wykładamy za pomocą łyżki odsączony i posłodzony rabarbar. 
13. Z drugiej cześci ciasta przygotowujemy paski ciasta, z których utworzymy plecionkę. Na lekko podsypanej stolnicy wykładamy ciasto, rozwałkowujemy i kroimy za pomocą nożyka do plecionki. 

14. Zaczynając od najdłuższego paska, wykładamy je na owoce, w poprzek, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Jeżeli nie mamy czasu na plecionkę- drugą cześć ciasta ścieramy na tarce, najlepiej na grubych oczkach i rozprowadzamy tak aby zakryć warstwę rabarbaru.
15. Zanim wstawimy formę z ciastem do piekarnika, wierzch ciasta smarujemy rozkłoconym jajkiem i posypujemy cukrem.
16. Pieczemy około 35- 40 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu. Po upieczeniu formę wyjmujemy z piekarnika i podajemy ciasto, ciepłe i pokrojone na kawałki z lodami albo bez.
17. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.


Uwagi:
* Można zastąpić mąki orkiszową i razową zwykłą maką pszenna luksusową jeżeli lubimy bardziej tradycyjne szarlotki. Można też połączyć mąkę orkiszową z pszenną - 150 g pszennej i 150 g mąki orkiszowej- w ten sposób otrzymamy ''zdrowsze'' ciasto

** Jeżeli nie mamy pasty waniliowej dodajemy ziarenka wanilii albo ekstrakt waniliowy

*** Imbir smakuje ciekawie w połączeniu z rabarbarem i bardzo rozgrzewa ale nie wszyscy lubią to połączenie więc można zrezygnować


16 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna i na bogata ta twoja wersja Agnieszko , bardzo fajna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margot, dziękuję :-)
      To takie rustykalne, nieco zdrowsze bogate ciasto.

      Usuń
  2. Wyobraziłam sobie jakie to może być pyszne. <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie smaków, podoba mi się to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm. Szarlotka, ale ile jabłek ? ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-)
      Jezeli lubisz jabłka, dodaj 2-3 do nadzienia. Będzie równie pysznie.

      Usuń
  5. co to ma wspólnego z szarlotką?

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda ta szarlotka!; )
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być pyszna. Pięknie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Samo zdrowie! :) A jak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Barzo lubię orkiszowe wypieki. No a dodatkiem budyniu to mnie całkowicie kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo zaintrygował mnie budyń z dodatkiem białek. Zawsze dawałam tylko żółtka. Będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers