Bardzo dobry bigos z młodej kapusty, bez dodatku koncentratu pomidorowego, a za to z duża ilością świeżych pomidorków koktajlowych.Bigos ten jest przez nas szczególnie lubiany a gotuję go wtedy kiedy zostaje mi spora ilość podgotowanej kapusty po przygotowaniu gołąbków.
Najlepszy bigos z młodej kapusty robił mój Dziadek. Dodawał do niego świeże kurki i białe chude mięso, a często był to hodowany przez niego drób.
Ten bigos ze zdjęcia ugotowałam na kiełbasie myśliwskiej z dzika, z duża garścią suszonych grzybów i pomidorami i w smaku tylko przypomina ten gotowany przez dziadka ale jest równie pyszny, lekko kwaśny za sprawą pomidorków.
Bigos z młodej kapusty
składniki na 2 litrowe słoiki:
duża główka kapusty, podgotowanej
400 g kiełbasy z dzika
400 g pomidorków koktajlowych
1/3 łyżeczki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka świeżego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól, do smaku
garść suszonych grzybów, namoczonych w gorącej wodzie
papryka, do smaku
szczypta kminku
woda
40 g masła
Przygotowanie:
1. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na maśle przez około 10 minut. Następnie wrzucam do brytfanny razem z pokrojonymi grzybami.
2. Kapustę szatkuję na drobno i wrzucam do brytfanny. Gotuję, mieszając co kwadrans, aż kapusta zmięknie. Jeżeli zacznie się przypalać, dolewam minimalną ilość wody. Bigos gotuję około 1,5 h. Pomidorki sparzam wrzącą wodą. Ostrożnie obieram ze skórki i obrane wrzucam do bigosu.
3. Doprawiam przyprawami pod koniec, gotuję przez kolejne pół godziny. Ugotowany miękki bigos nakładam do wyparzonych słoików a te zamykam. Szczelnie zamknięte można przechowywać do kilku miesięcy.
Najlepszy bigos z młodej kapusty robił mój Dziadek. Dodawał do niego świeże kurki i białe chude mięso, a często był to hodowany przez niego drób.
Ten bigos ze zdjęcia ugotowałam na kiełbasie myśliwskiej z dzika, z duża garścią suszonych grzybów i pomidorami i w smaku tylko przypomina ten gotowany przez dziadka ale jest równie pyszny, lekko kwaśny za sprawą pomidorków.
Bigos z młodej kapusty
składniki na 2 litrowe słoiki:
duża główka kapusty, podgotowanej
400 g kiełbasy z dzika
400 g pomidorków koktajlowych
1/3 łyżeczki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka świeżego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól, do smaku
garść suszonych grzybów, namoczonych w gorącej wodzie
papryka, do smaku
szczypta kminku
woda
40 g masła
Przygotowanie:
1. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na maśle przez około 10 minut. Następnie wrzucam do brytfanny razem z pokrojonymi grzybami.
2. Kapustę szatkuję na drobno i wrzucam do brytfanny. Gotuję, mieszając co kwadrans, aż kapusta zmięknie. Jeżeli zacznie się przypalać, dolewam minimalną ilość wody. Bigos gotuję około 1,5 h. Pomidorki sparzam wrzącą wodą. Ostrożnie obieram ze skórki i obrane wrzucam do bigosu.
3. Doprawiam przyprawami pod koniec, gotuję przez kolejne pół godziny. Ugotowany miękki bigos nakładam do wyparzonych słoików a te zamykam. Szczelnie zamknięte można przechowywać do kilku miesięcy.
Poddałaś mi świetny pomysł na obiad. Co prawda bigos jest daniem, nad którym pracuje mój mąż, ale wspomnę jemu o Twoim bigosie i o tych pomidorkach koktajlowych. Pysznie i zachęcająco wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMuy original para una cena o entrante, me gusta, un besote.
OdpowiedzUsuń