Lemon Dream czyli cytrynowe marzenie to deser bez pieczenia, na słonych krakersach, przypominający kremówkę. W smaku delikatnie cytrynowy, a to za sprawą kremu cytrynowego (lemon curd) który dodałam do budyniu. Całość dopełnia cytrynowy lukier. Jeżeli nie macie czasu ani chęci na pieczenie w weekend, warto wypróbować ten przepis. Moje córki przepadają za tym deserem.
Lemon Dream
na prostokątną formę o wysokości 5 cm
składniki:
duża paczka krakersów (użyłam krakersów Lajkonika) *
1200 ml mleka tłustego
5 żółtek
130 g cukru
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pasty waniliowej
200 g kremu cytrynowego (lemon curd)
dodatkowo:
120 g cukru pudru
łyżka gorącej wody
łyżka soku z świeżo wyciśniętej cytryny
Przygotowanie:
1. Na dno formy wykładamy krakersy. U mnie było to 12 całych + 4 w kawałkach.
Następnie do dużego garnka wlewamy cały litr mleka, wsypujemy cukier. Mleko zagotowujemy.
2. W międzyczasie do wysokiego naczynia wlewamy resztę mleka (200 ml), żółtka, mąkę, pastę waniliową. Mieszamy trzepaczką (rózgą) albo miksujemy za pomocą blendera.
3.Do gotującego mleka wlewamy zmiksowane/ roztrzepane mleko z żołtkami, mieszamy i gotujemy około 8-10 minut aż budyń całkowicie zgęstnieje. Na końcu dodajemy do gotującego się budyniu krem cytrynowy, powoli, po łyżeczce i mieszamy z budyniem do połączenia. Gorący budyń wylewamy powoli na wyłożone krakersy. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Na wierzch wykładamy krakersy. Deser studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4h. Następnie dekorujemy lukrem, który przygotowujemy w następujący sposób: cukier puder łączymy w kubeczku z łyżką gorącej wody, ucieramy bardzo dokładnie na gładko, dodajemy łyżkę soku z cytryny, ucieramy ponownie. Gotowym, gładkim lukrem dekorujemy wierzch deseru. Kroimy na małe kawałki i podajemy schłodzony.
To ja chcę ten dream mieć!<3
OdpowiedzUsuńMmm, pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie cytrynowe desery :)
Brzmi i wygląda cudownie :>
OdpowiedzUsuńrzeczywiście ciacho jak marzenie:) poezja smaku!
OdpowiedzUsuń