Delikatne klopsy wegetariańskie, które przygotowałam z trzech składników: ugotowanego na miękko kalafiora, kaszy jęczmiennej i bułki tartej. Składniki rozdrobniłam i wymieszałam dokładnie. Dodałam do smaku przypraw i koniecznie, świeżego, bardzo drobno pokrojonego koperku. Uformowane klopsiki obtoczyłam w bułce i usmażyłam. Do tego sałatka, u mnie z pomidorków i ogórków, odrobina jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany, i obiad, jakże pyszny i zdrowy, gotowy!
Klopsy z kalafiora i kaszy jęczmiennej
około 14-16 sztuk
składniki:
1duży kalafior *
1 woreczek kaszy jęczmiennej (100 g) ugotowanej na miękko wg instrukcji na opakowaniu *
sól i świeżo zmielony pieprz, do smaku
3 łyżki świeżego, drobno posiekanego koperku
bułka tarta, ok. 150 g do ciasta + do obtoczenia
olej, do smażenia
Przygotowanie:
1. Kalafior obieramy z liści, kroimy na dwie części i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, lekko solimy, dodajemy 3 łyżki mleka, jeżeli mamy. W ten sposób pozbędziemy się przykrego zapachu podczas gotowania. Wstawiamy garnek z wodą i kalafiorem i gotujemy do miękkości.
Ugotowany odcedzamy, odsączamy z jak największej ilości wody. Wkładamy odciśnięty do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto na klopsy.
2. Ugotowaną i lekko ostudzoną kaszę jęczmienną łączymy z rozdrobnionym kalafiorem. Wyrabiamy ciasto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek i łączymy ze sobą składniki. Dodajemy bułki tartej, w takiej ilości, aby ciasto dało się łatwo formować w kule wielkości dużej moreli.
3. Formujemy klopsy. Obtaczamy w bułce tartej. Obtoczone smażymy na rozgrzanym oleju, po 3 minuty z każdej strony, tak aby nabrały brązowego koloru. Usmażone, ciepłe klopsiki podajemy z ulubioną sałatką i odrobiną jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany (12- 18 % tłuszczu) albo z sosem serowym.
* Zarówno kalafior, jak i kaszę możemy ugotować do dwóch dni wcześniej
Klopsy z kalafiora i kaszy jęczmiennej
około 14-16 sztuk
składniki:
1duży kalafior *
1 woreczek kaszy jęczmiennej (100 g) ugotowanej na miękko wg instrukcji na opakowaniu *
sól i świeżo zmielony pieprz, do smaku
3 łyżki świeżego, drobno posiekanego koperku
bułka tarta, ok. 150 g do ciasta + do obtoczenia
olej, do smażenia
Przygotowanie:
1. Kalafior obieramy z liści, kroimy na dwie części i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, lekko solimy, dodajemy 3 łyżki mleka, jeżeli mamy. W ten sposób pozbędziemy się przykrego zapachu podczas gotowania. Wstawiamy garnek z wodą i kalafiorem i gotujemy do miękkości.
Ugotowany odcedzamy, odsączamy z jak największej ilości wody. Wkładamy odciśnięty do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto na klopsy.
2. Ugotowaną i lekko ostudzoną kaszę jęczmienną łączymy z rozdrobnionym kalafiorem. Wyrabiamy ciasto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek i łączymy ze sobą składniki. Dodajemy bułki tartej, w takiej ilości, aby ciasto dało się łatwo formować w kule wielkości dużej moreli.
3. Formujemy klopsy. Obtaczamy w bułce tartej. Obtoczone smażymy na rozgrzanym oleju, po 3 minuty z każdej strony, tak aby nabrały brązowego koloru. Usmażone, ciepłe klopsiki podajemy z ulubioną sałatką i odrobiną jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany (12- 18 % tłuszczu) albo z sosem serowym.
* Zarówno kalafior, jak i kaszę możemy ugotować do dwóch dni wcześniej
Ależ mi przypadł do gustu ten przepis:)wykorzystam,zapisałam:)
OdpowiedzUsuń