link
facebook login BAYADERKA : Puszyste ciasto ze śliwkami

poniedziałek, 13 października 2014

Puszyste ciasto ze śliwkami

Przepis na to ciasto znalazłam w starej książeczce z przepisami na ciasta z owocami i nawet nie pamiętam jej tytułu.
To ciasto powstaje przez ucieranie masła z cukrem i jajkami i może wydawać się pozornie proste ale tak nie jest. Wiem, że wiele osób skarży się na zakalec w ciastach tego typu. Z doświadczenia wiem, ze jest on często spowodowany albo tym, że składniki nie są ogrzane do temperatury pokojowej, albo tym że zbyt szybko chcemy przygotować masę. W ciastach ucieranych potrzeba trochę więcej cierpliwości i doświadczenia ale smak wynagradza cierpliwość i odrobinę więcej pracy.


Puszyste ciasto ucierane ze śliwkami 
składniki na okrągłą formę o średnicy 23-25 cm

Uwaga: wszystkie składniki przed przygotowaniem ciasta powinny być ogrzane do temperatury pokojowej. Najlepiej wyjąć z lodówki albo innego miejsca masło, jajka, mleko, owoce na okolo 3 h przed pieczeniem.

składniki: 

160 g cukru
łyżeczka pasty waniliowej
łyżeczka skórki startej z cytryny
szczypta soli
3 jajka, średniego rozmiaru
150 g masła
280 g mąki
90 ml mleka tłustego 
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
700-900 g dobrych, jędrnych śliwek
około łyżki masła, do natłuszczenia formy
i bułka tarta, do jej wysypania

dodatkowo: 
cukier puder, przed podaniem

Przygotowanie: 

1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Formę wysmarowujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
2. Miękkie masło wrzucamy do misy miksera razem z cukrem, skórką cytrynową, pastą waniliową i szczyptą soli,  i ucieramy aż masa będzie puszysta. 
3. Cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Masa powinna nieco zrzadzieć ale się nie rozwarstwić. Mikser wyłączamy w momencie kiedy dokładnie połączymy jajka z masłem i cukrem.
4. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dwukrotnie.
5. Do utartych składników (masło, jajka, cukier itd.) dodajemy powoli po 1 łyżce przesianej mąki z proszkiem i mleka, na przemian, jednocześnie mieszając składniki widelcem.
6. Masę, dosyć gęstą, wykładamy na dno przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch szpatułką.
Owoce myjemy, wycieramy czystą ściereczką, kroimy na połówki, pozbywamy się pestek i wykładamy jedną połówkę obok drugiej, częścią otwartą do góry,
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy około 55-60 minut.
7. Sprawdzamy przed upływem czasu czy ciasto jest przepieczone, najlepiej tzw, metodą suchego patyczka. Jeżeli jest w środku mokre, pieczemy kilka minut dłużej. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy, formę z ciastem ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Ostudzone ciasto oprószamy niewielką ilością cukru pudru i kroimy na trójkątne kawałki. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Moja Mama robi podobne, zawsze smakuje wyśmienicie :)
    A ja jestem z tych, co się zakalca w tego typu ciastach boją :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Que rico se ve el pastel, un besote.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne. Takie ucierane są delikatne i smaczne. A śliwki dodają smaczku....

    OdpowiedzUsuń
  4. jejku, ale narobilas mi smaku, zabieram sie w sobote za wypiek tego pieknie wygladajacego smakowca sliwkowego .. wielkie dzieki za przepis - Ala

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers