To ciasto powstaje przez ucieranie masła z cukrem i jajkami i może wydawać się pozornie proste ale tak nie jest. Wiem, że wiele osób skarży się na zakalec w ciastach tego typu. Z doświadczenia wiem, ze jest on często spowodowany albo tym, że składniki nie są ogrzane do temperatury pokojowej, albo tym że zbyt szybko chcemy przygotować masę. W ciastach ucieranych potrzeba trochę więcej cierpliwości i doświadczenia ale smak wynagradza cierpliwość i odrobinę więcej pracy.
Puszyste ciasto ucierane ze śliwkami
składniki na okrągłą formę o średnicy 23-25 cm
Uwaga: wszystkie składniki przed przygotowaniem ciasta powinny być ogrzane do temperatury pokojowej. Najlepiej wyjąć z lodówki albo innego miejsca masło, jajka, mleko, owoce na okolo 3 h przed pieczeniem.
składniki:
160 g cukru
łyżeczka pasty waniliowej
łyżeczka skórki startej z cytryny
szczypta soli
3 jajka, średniego rozmiaru
150 g masła
280 g mąki
90 ml mleka tłustego
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
700-900 g dobrych, jędrnych śliwek
około łyżki masła, do natłuszczenia formy
i bułka tarta, do jej wysypania
dodatkowo:
cukier puder, przed podaniem
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Formę wysmarowujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
2. Miękkie masło wrzucamy do misy miksera razem z cukrem, skórką cytrynową, pastą waniliową i szczyptą soli, i ucieramy aż masa będzie puszysta.
3. Cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Masa powinna nieco zrzadzieć ale się nie rozwarstwić. Mikser wyłączamy w momencie kiedy dokładnie połączymy jajka z masłem i cukrem.
4. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dwukrotnie.
5. Do utartych składników (masło, jajka, cukier itd.) dodajemy powoli po 1 łyżce przesianej mąki z proszkiem i mleka, na przemian, jednocześnie mieszając składniki widelcem.
6. Masę, dosyć gęstą, wykładamy na dno przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch szpatułką.
Owoce myjemy, wycieramy czystą ściereczką, kroimy na połówki, pozbywamy się pestek i wykładamy jedną połówkę obok drugiej, częścią otwartą do góry,
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy około 55-60 minut.
7. Sprawdzamy przed upływem czasu czy ciasto jest przepieczone, najlepiej tzw, metodą suchego patyczka. Jeżeli jest w środku mokre, pieczemy kilka minut dłużej. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy, formę z ciastem ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Ostudzone ciasto oprószamy niewielką ilością cukru pudru i kroimy na trójkątne kawałki. Smacznego :)
Moja Mama robi podobne, zawsze smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńA ja jestem z tych, co się zakalca w tego typu ciastach boją :)
Que rico se ve el pastel, un besote.
OdpowiedzUsuńPyszne. Takie ucierane są delikatne i smaczne. A śliwki dodają smaczku....
OdpowiedzUsuńjejku, ale narobilas mi smaku, zabieram sie w sobote za wypiek tego pieknie wygladajacego smakowca sliwkowego .. wielkie dzieki za przepis - Ala
OdpowiedzUsuń