Jeżeli szukacie na ten weekend czegoś bardzo czekoladowego a lubicie serniki, czekoladę, nutellę i znane nam pralinki, to być może Czekoladowe Serce spełni Wasze oczekiwania smakowe :-)
Podchodziłam do tego sernika dwa razy kombinując masę z różnymi serami, proporcjami i ten właśnie jest najlepszą wersją sernika, o jaki poprosił znajomy na rocznicę ślubu.
Do przygotowania dzisiejszego deseru wykorzystałam sporo twarogu polskiego i małe opakowanie mascarpone. Wcześniej przekonana byłam że polski ser twarogowy nie do końca będzie spełniać się w czekoladowych sernikach. Tym sernikiem udowodniłam sama sobie że jest wręcz odwrotnie. Wyszedł sernik dosyć ciężki i bardzo czekoladowy, dodatkowo z gęstą, błyszczącą ganache- wpaniały. Bardzo polecam! :)
Sernik Czekoladowe Serce
składniki na formę w kształcie serca:
750 g sera twarogowego tłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g mascarpone
100 g dobrej czekolady
100 g mlecznej czekolady
130 ml śmietanki kremówki
100 g cukru
120 g nutelli
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka aromatu kawowego
1 łyżka dobrego likieru kawowego
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
na ganache:
100 g dobrej czekolady
50 g mlecznej czekolady
150 ml śmietanki kremówki
dodatkowo:
pralinki Ferrero Rocher, użyłam ich 10
łyżka masła, do nasmarowania formy
Przygotowanie:
1. Ser zmielony łączymy z mascarpone za pomocą miksera, ewentualnie blendera, tak aby powstała
gładka masa. Dodajemy cukier. Miksujemy.
2. Do małego garnka o mocnym dnie wrzucamy czekoladę połamaną na kosteczkę. Zalewamy śmietanką, mieszamy. Garnek wstawiamy do większego garnka, do którego wlewamy do połowy wody. I rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Garnek duży wstawiamy na gaz. Mieszamy czekoladę ze śmietanką aż do rozpuszczenia, nie zagotowujemy. Czekolada rozpuszczona powinna być gładka, bez grudek.
3. Wlewamy czekoladę do masy serowej, miksujemy do połączenia.
4. Wsypujemy mąkę. Miksujemy masę. Wbijamy jajka i miksujemy krótko, na najwyższych obrotach tylko do połączenia.
5. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Formę wysmarowujemy masłem od wewnątrz (boki i dno). Masę wlewamy do formy. Wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1h i 20 minut.
6. Sernik upieczony będzie miał sztywny wierzch (można to sprawdzić potrząsając formą). Wyłączamy piekarnik jak tylko sernik będzie gotowy. Sernik studzimy w formie przez co najmniej 4-6 h, nie zdejmujemy obręczy.
7. Jak tylko sernik przestygnie, dekorujemy go polewą czekoladową. Podobnie przygotowujemy ją w kapieli wodnej, patrz punkt 2. Gotową gładką polewą zdobimy sernik. Wstawiamy do lodówki. Jak tylko polewa stężeje dekorujemy pralinkami. Smacznego :)
Chciałabym dostać takie serce od kogoś, zdecydowanie; ))
OdpowiedzUsuńOj mieć taki serni, i nawet najgorszy weekend byłby udany :D
OdpowiedzUsuńTakie serce mogłabym odbierać codziennie:-)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast likieru i aromatu kawowego można dodać migdałowe?
OdpowiedzUsuńRaczej nie.
Usuńile jajek należy wbić? nie ma w składnikach
OdpowiedzUsuńdodałam 4 małe jajka i wyszło pyszne:) polecam przepis!
Usuń