link
facebook login BAYADERKA : Karmelizowane jabłka

piątek, 17 października 2014

Karmelizowane jabłka

 
 
Kiedyś na profilu Bayderkowego FB pokazywałam zdjęcia pieczonych jabłkek z cynamonem. W taki sposób te jesienne owoce robiła dla mnie i mej Siostry, Babcia. Jabłka miękły pod wpływem wysokiej temperatury a w całym domu unosił się zapach wiejskiej szarlotki.
Moje dziewczynki lubią ciasta z owocami jesiennymi, zwłaszcza z jabłkami i śliwkami i często o nie proszą. Jednak kiedy nie mam czasu na to aby coś upiec, karmelizuję owoce i podaje jako dodatek do domowego budyniu albo kaszki mannej. Prażone jabłka smakują pysznie i są naprawdę wszechstronne. I co ważne, szczególnie dla pracujących mam, nie są czasochłonne. Zachęcam do wykorzystania przepisu :-)
 
Karmelizowane jabłka
na 2 porcje
 
3 jabłka średniej wielkości, umyte i obrane
3 łyżki brązowego cukru
1,5 łyżki masła
cynamon, opcjonalnie
 
Przygotowanie:
 
Owoce obrane, kroimy na pół. Pozbywamy się gniazd, kroimy następnie na plasterki grubości około 5 mm.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i cukier. Podgrzewamy na  średnim płomieniu, co jakiś czas mieszając. Te dwa składniki powinny się połączyć i utworzyć ciemną brązową masę. Do takiej masy wrzucamy plasterki jabłek. Karmelizujemy owoce, przewracając z obu stron. Jabłka powinny zmięknąć po około 2 minutach i nabrać pięknego lekko brązowego koloru. W tym momencie zdejmujemy je z patelni i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Serwujemy ciepłe, jako dodatek do kaszki mannej, lodów waniliowych albo budyniu.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers