link
facebook login BAYADERKA : Kuskus po marokańsku

poniedziałek, 9 lutego 2015

Kuskus po marokańsku


Kuskus po marokańsku poznałam w Londynie, kiedy mieszkałam z rodziną hinduską. Sulinder, bo tak miała na imię pani domu, przygotowywała go w sposób rewelacyjny. Jej kuskus królował na imprezach, spotkaniach piknikowych. Próbowałam odtworzyć jej recepturę i przyznaję, że podchodziłam do tej potrawy kilka razy. Tajemnica tkwi w proporcjach warzyw i przyprawach. Nie może czegoś być za dużo, a odpowiednich przypraw nie powinno zabraknąć. Kuskus po marokańsku jest barwną potrawą, gdzie dominują pieczone warzywa: cukinia, bakłażan, papryka; w smaku nieco pikantny, a zatem rozgrzewający za sprawą płatków chilli, pieprzu cayenne.
Tak przygotowany kuskus to jedna z moich ulubionych potraw.


Kuskus po marokańsku
(z przepisu mojej hinduskiej znajomej, Sulinder)

300 g kuskusu
10 suszonych pomidorów
ok. 15-18 czarnych oliwek
3 łyżki oliwy
1-2 łyżki miodu
łyżeczka soku z cytryny
duży bakłażan, pokrojony
jedna cukinia, średnich rozmiarów
jedna żółtka papryka
jedna czerwona papryka
3 szalotki, pokrojone drobno
garść suszonej żurawiny i rodzynek
sól, do smaku
gruby pieprz, do smaku
szczypta pieprzu cayenne
szczypta wędzonej papryki
łyżeczka kminu rzymskiego


Warzywa myjemy. Bakłażana kroimy na nieregularne kawałki, cukinię - w talarki, paprykę zaś kroimy w paski długości około 6 cm. Warzywa mieszamy z oliwą i przyprawami. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Celsjusza. Pieczemy warzywa do miękkości, tj. około 35 minut. W międzyczasie gotujemy kuskus w lekko osolonej wodzie. Warzywa upieczone mieszamy z kuskusem ugotowanym na sypko, rodzynkami i żurawiną, łyżką miodu, sokiem z cytryny, pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami i oliwkami. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Podajemy ok. 2 h po przygotowaniu. Przechowujemy w lodówce około 12-24h.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers