link
facebook login BAYADERKA : Chlebek pomarańczowo-dyniowy

środa, 15 października 2014

Chlebek pomarańczowo-dyniowy

 

Znakomity, wilgotny szybki chlebek pomarańczowo-dyniowy. Z dodatkiem cynamonu, kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, białych rodzynek i sułtanek. Z odrobiną przyprawy korzennej. Smakuje rewelacyjnie posmarowany samym masłem. W wersji deserowej najlepszy jest  udekorowany lukrem pomarańczowym. Ten chlebek zachowuje świeżość do nawet 4 dni. Polecam :-)

Chlebek pomarańczowo-dyniowy

składniki na małą keksówkę:

jedna pomarańcza, średniej wielkości
120 g dyni pieczonej, bez skórki, zmiksowanej na puree
2 duże jajka albo 3 małe
280 g mąki pszennej luksusowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
140 g cukru
60 g suszonych moreli,
2 łyżki białych rodzynek
łyżka sułtanek
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 g miękkiego masła
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżka dobrego likieru pomarańczowego, opcjonalnie
1 łyżka masła, do wysmarowania foremki
1 łyżka bułki tartej, do wysypania foremki

na lukier:

1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka wrzącej wody
1,5 łyżki soku z świeżo wyciśniętej pomarańczy
kilka kropel likieru pomarańczowego, opcjonalnie
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej



Przygotowanie:

Wieczór wcześniej pomarańczę wkładamy do garnka średniej wielkości. Zalewamy wodą i gotujemy 25 minut aż owoc całkowicie zmięknie. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, odcedzamy pomarańczę i za pomocą blendera albo food procesora miksujemy ją na puree i łączymy z dyniowym puree.
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (program zwykły). Podłużną foremkę, tzw. keksówkę, natłuszczamy masłem i wysypujemy 1 łyżką bułki tartej.
2. Jajka myjemy, wbijamy do misy miksera. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez 5-6 minut, powoli wsypując cukier. Jajka powinny po tym czasie znacznie zwiększyć objętość i zmienić kolor na jasny kremowy. W międzyczasie roztapiamy masło i studzimy.
3. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą. Dosypujemy niewielką szczyptę soli, dodajemy cynamon, przyprawę korzenną. Przesiewamy po raz drugi.
4. Suszone morele, rodzynki, sułtanki wsypujemy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na bok na niecałe 10 minut. Po czym owoce odcedzamy, obtaczamy w jednej łyżce mąki.
5. Do ubitych jajek dodajemy puree dyniowo-pomarańczowe i pastę waniliową. Mieszamy widelcem.
Wsypujemy suszone owoce obtoczone w mące.
6. Wsypujemy mąkę przesianą z resztą suchych składników. Mieszamy delikatnie widelcem. Dodajemy płynne, przestudzone masło. Mieszamy widelcem tylko do połączenia. Masę wlewamy do przygotowanej keksówki. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy foremkę na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy chlebek przez 50-55 minut do tzw. suchego patyczka.
7. Przygotowujemy lukier w międzyczasie.
Cukier puder ucieramy z odrobiną gorącej wody, soku i likieru (jeżeli mamy ten ostatni). Powinna powstać idealnie gładka biała masa. Dodajemy skórkę pomarańczową pokrojoną w kosteczkę. Mieszamy i lukrem dekorujemy  ciepły jeszcze chlebek. Smacznego :)
 

7 komentarzy:

  1. Taki chlebek na śniadanie to dobry humor na cały dzień. Wspaniały pomysł. A nadziałaś go fantastycznie i...pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę go upiec, bo wygląda niesamowicie:) i ten cudny lukier:) mmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. a jakby zrobić to ciasto w formie babeczek to ile musiałyby siedzieć w piekarniku? 20mi?
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby zmodyfikować ten przepis na babeczki trzeba zmienić proporcje składników. Pomyślę, popróbuję i jeżeli się uda zapostuje. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. dopiero zauważyłam, że nie odpowiada Pani na anonimowe pytania/komentarze... szkoda...
      pozdrawiam
      Marta

      Usuń
    3. oj nie odświeżyła mi się strona..., ślicznie dziękuję za odpowiedź,
      pozdrawiam
      Marta

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers