Znakomity, wilgotny szybki chlebek pomarańczowo-dyniowy. Z dodatkiem cynamonu, kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, białych rodzynek i sułtanek. Z odrobiną przyprawy korzennej. Smakuje rewelacyjnie posmarowany samym masłem. W wersji deserowej najlepszy jest udekorowany lukrem pomarańczowym. Ten chlebek zachowuje świeżość do nawet 4 dni. Polecam :-)
Chlebek pomarańczowo-dyniowy
składniki na małą keksówkę:
jedna pomarańcza, średniej wielkości
120 g dyni pieczonej, bez skórki, zmiksowanej na puree
2 duże jajka albo 3 małe
280 g mąki pszennej luksusowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
140 g cukru
60 g suszonych moreli,
2 łyżki białych rodzynek
łyżka sułtanek
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 g miękkiego masła
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżka dobrego likieru pomarańczowego, opcjonalnie
1 łyżka masła, do wysmarowania foremki
1 łyżka bułki tartej, do wysypania foremki
na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka wrzącej wody
1,5 łyżki soku z świeżo wyciśniętej pomarańczy
kilka kropel likieru pomarańczowego, opcjonalnie
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Wieczór wcześniej pomarańczę wkładamy do garnka średniej wielkości. Zalewamy wodą i gotujemy 25 minut aż owoc całkowicie zmięknie. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, odcedzamy pomarańczę i za pomocą blendera albo food procesora miksujemy ją na puree i łączymy z dyniowym puree.
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (program zwykły). Podłużną foremkę, tzw. keksówkę, natłuszczamy masłem i wysypujemy 1 łyżką bułki tartej.
2. Jajka myjemy, wbijamy do misy miksera. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez 5-6 minut, powoli wsypując cukier. Jajka powinny po tym czasie znacznie zwiększyć objętość i zmienić kolor na jasny kremowy. W międzyczasie roztapiamy masło i studzimy.
3. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą. Dosypujemy niewielką szczyptę soli, dodajemy cynamon, przyprawę korzenną. Przesiewamy po raz drugi.
4. Suszone morele, rodzynki, sułtanki wsypujemy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na bok na niecałe 10 minut. Po czym owoce odcedzamy, obtaczamy w jednej łyżce mąki.
5. Do ubitych jajek dodajemy puree dyniowo-pomarańczowe i pastę waniliową. Mieszamy widelcem.
Wsypujemy suszone owoce obtoczone w mące.
6. Wsypujemy mąkę przesianą z resztą suchych składników. Mieszamy delikatnie widelcem. Dodajemy płynne, przestudzone masło. Mieszamy widelcem tylko do połączenia. Masę wlewamy do przygotowanej keksówki. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy foremkę na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy chlebek przez 50-55 minut do tzw. suchego patyczka.
7. Przygotowujemy lukier w międzyczasie.
Cukier puder ucieramy z odrobiną gorącej wody, soku i likieru (jeżeli mamy ten ostatni). Powinna powstać idealnie gładka biała masa. Dodajemy skórkę pomarańczową pokrojoną w kosteczkę. Mieszamy i lukrem dekorujemy ciepły jeszcze chlebek. Smacznego :)
Taki chlebek na śniadanie to dobry humor na cały dzień. Wspaniały pomysł. A nadziałaś go fantastycznie i...pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity!
OdpowiedzUsuńmuszę go upiec, bo wygląda niesamowicie:) i ten cudny lukier:) mmmmmm
OdpowiedzUsuńa jakby zrobić to ciasto w formie babeczek to ile musiałyby siedzieć w piekarniku? 20mi?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Marta
Aby zmodyfikować ten przepis na babeczki trzeba zmienić proporcje składników. Pomyślę, popróbuję i jeżeli się uda zapostuje. Pozdrawiam.
Usuńdopiero zauważyłam, że nie odpowiada Pani na anonimowe pytania/komentarze... szkoda...
Usuńpozdrawiam
Marta
oj nie odświeżyła mi się strona..., ślicznie dziękuję za odpowiedź,
Usuńpozdrawiam
Marta