Oto chlebek dyniowy, który właśnie o tej porze roku, na śniadanie, do pewnej zbliżonej smakowo kawy, kupuje tysiące Amerykanek i Amerykanów w znanej chyba wszystkim sieciowej kawiarni. Chlebek a raczej ciasto jest charakterystyczne nie za sprawą dyni, której tutaj w smaku nie wyczujemy, a poprzez dodanie wielu ciekawych przypraw, m.in. cynamonu, przyprawy korzennej dodawanej m.in. do piernika, gałki muszkatołowej i kardamonu. To ciasto-chlebek smakuje dosyć ciekawie a jego słodycz jest raczej zrównoważona. Przyprawy jednak, które wymieniłam, odgrywają w chlebku tak ogromną rolę, że bez nich nie można się obyć. Podczas pieczenia w całym domu unosi się kojący zapach, który tym bardziej zachęca do wypróbowania ciasta. Chlebek jest dobry i można go tostować, smarować masłem i miodem. Tak smakuje najlepiej :) Polecam dzisiejszy przepis, znaleziony na amerykańskiej stronie, CopyKat.
Chlebek dyniowy z prażonymi pestkami dyni
przepis pochodzi z tej strony.
składniki na małą keksówkę:
220 g mąki przesianej dwukrotnie
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
niewielka szczypta soli
150 g cukru
150 g pieczonej dyni (bez skórki) albo puree dyniowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
2 duże jajka
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
70 ml oleju słonecznikowego
70 g pestek dyni
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Foremkę podłużną, tzw. keksówkę, wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy.
2. Przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą, solą, przyprawami.
3. Jajka wbijamy do misy, w której będziemy łączyć składniki, rozkłócamy energicznie przez 2 minuty.
Następnie łączymy z cukrem. Dynię pieczoną bez skórki miksujemy na puree, najlepiej za pomocą blendera.
4. Do jajek połączonych z cukrem, dynią wlewamy olej i mieszamy do połączenia. Wsypujemy mąkę przesianą z przyprawami, proszkiem. Mieszamy składniki krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto surowe wlewamy do przygotowanej keksówki. Wyrównujemy wierzch szpatułką.
5. Na rozgrzaną patelnię wysypujemy pestki dyni i prażymy, na średnim płomieniu, przez 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas, tak aby pestki nabrały lekko brązowego koloru. Uprażonymi, przestudzonymi pestkami posypujemy wierzch ciasta, możliwie równomiernie.
6. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Kroimy po wystudzeniu.
Bardzo fajny chlebek. Wygląda smakowiecie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dyniowe chlebki, są pełne aromatycznego smaku: ))
OdpowiedzUsuńkocham każdy rodzaj pieczywa, który tylko zawiera wszelakiego rodzaju ziarna, a zwłaszcza pestki dyni, a do chlebka polecam dressing jogurtowy Develey, jak dla mnie pysznie urozmaica smak pieczywa :)
OdpowiedzUsuńcudowny chlebek wyszedł, dziękuję za przepis i gorąco pozdrawiam
OdpowiedzUsuń