link
facebook login BAYADERKA : Chlebek dyniowy z prażonymi pestkami dyni

środa, 22 października 2014

Chlebek dyniowy z prażonymi pestkami dyni

Oto chlebek dyniowy, który właśnie o tej porze roku, na śniadanie, do pewnej zbliżonej smakowo kawy,  kupuje tysiące Amerykanek i Amerykanów w znanej chyba wszystkim sieciowej kawiarni. Chlebek a raczej ciasto jest charakterystyczne nie za sprawą dyni, której tutaj w smaku nie wyczujemy, a poprzez dodanie wielu ciekawych przypraw, m.in. cynamonu, przyprawy korzennej dodawanej m.in. do piernika, gałki muszkatołowej i kardamonu. To ciasto-chlebek smakuje dosyć ciekawie a jego słodycz jest raczej zrównoważona. Przyprawy jednak, które wymieniłam, odgrywają w chlebku tak ogromną rolę, że bez nich nie można się obyć. Podczas pieczenia w całym domu unosi się kojący zapach, który tym bardziej zachęca do wypróbowania ciasta. Chlebek jest dobry i można go tostować, smarować masłem i miodem. Tak smakuje najlepiej :) Polecam dzisiejszy przepis, znaleziony na amerykańskiej stronie, CopyKat.



Chlebek dyniowy z prażonymi pestkami dyni 
przepis pochodzi z tej strony.

składniki na małą keksówkę: 

220 g mąki przesianej dwukrotnie 
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
niewielka szczypta soli 
150 g cukru 
150 g pieczonej dyni (bez skórki) albo puree dyniowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki kardamonu 
1/4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 
1/2 łyżeczki cynamonu 
2 duże jajka
1/2 łyżeczki pasty waniliowej 
70 ml oleju słonecznikowego 
70 g pestek dyni 

Przygotowanie: 

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Foremkę podłużną, tzw. keksówkę, wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy. 
2. Przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą, solą, przyprawami. 
3. Jajka wbijamy do misy, w której będziemy łączyć składniki, rozkłócamy energicznie przez 2 minuty. 
Następnie łączymy z cukrem. Dynię pieczoną bez skórki miksujemy na puree, najlepiej za pomocą blendera.
4. Do jajek połączonych z cukrem, dynią wlewamy olej i mieszamy do połączenia. Wsypujemy mąkę przesianą z przyprawami, proszkiem. Mieszamy składniki krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto surowe wlewamy do przygotowanej keksówki. Wyrównujemy wierzch szpatułką. 
5. Na rozgrzaną patelnię wysypujemy pestki dyni i prażymy, na średnim płomieniu, przez 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas, tak aby pestki nabrały lekko brązowego koloru. Uprażonymi, przestudzonymi pestkami posypujemy wierzch ciasta, możliwie równomiernie. 
6. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Kroimy po wystudzeniu.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny chlebek. Wygląda smakowiecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dyniowe chlebki, są pełne aromatycznego smaku: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham każdy rodzaj pieczywa, który tylko zawiera wszelakiego rodzaju ziarna, a zwłaszcza pestki dyni, a do chlebka polecam dressing jogurtowy Develey, jak dla mnie pysznie urozmaica smak pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny chlebek wyszedł, dziękuję za przepis i gorąco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers