link
facebook login BAYADERKA : Tort Chocolate Eden. Spokojnych Swiat!

sobota, 19 grudnia 2015

Tort Chocolate Eden. Spokojnych Swiat!


                                                              
Tort Chocolate Eden

składniki na formę o średnicy 20 cm

 

na biszkopt pierwszy:

3 jajka, białka i żółtka oddzielnie

100 g cukru

20 g mąki ziemniaczanej

80 g mąki pszennej tortowej

30 g potartej gorzkiej czekolady

20 g kakao

 

na biszkopt drugi:

3 jajka, białka i żółtka oddzielnie

100 g cukru

20 g mąki ziemniaczanej

80 g mąki pszennej tortowej

30 g potartej gorzkiej czekolady

20 g kakao

 

do przełożenia:

170 g mrożonych wiśni, wydrylowanych

100 ml nalewki wiśniowej

4 łyżki dżemu wiśniowego

 

na poncz:

6 łyżek nalewki wiśniowej

4 łyżki mocnej kawy

 

na krem:

60 g budyniu waniliowego z cukrem

250 ml wody

3 łyżki dobrego kakao (holenderskiego)

3 łyżki cukru

120 g czekolady dobrej rozpuszczonej w kąpieli wodnej

160 g masła 

 

do dekoracji:

200 g posiekanych  orzechów włoskich

 

 

Na noc przed pieczeniem zalewamy wiśnie alkoholem i odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno okrąglej formy wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia, zamykamy obręcz.

Pieczemy biszkopt pierwszy. Do czystej misy miksera wlewamy białka i miksujemy w międzyczasie dodając niewielką szczyptę soli aż białka nabiorą białego koloru i zaczną gęstnieć. Na tym etapie, nadal miksując, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy białka aż powstanie lśniąca sztywna beza. Mikser wyłączamy. Powoli wlewamy żółtka  i mieszamy za pomocą szpatułki. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao, potartą czekoladę. i delikatnie mieszamy z jajkami za pomocą szpatułki. Puszysty biszkopt wykładamy na dno przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy formę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu rzucamy dwa razy z wysokości 50 cm. Studzimy w formie. Nożem oddzielamy biszkopt od ścianek formy i wyjmujemy. Całkowicie przestudzony przekrawamy na dwa równe blaty. Składniki na poncz mieszamy za pomocą łyżki. Nasączamy oba blaty połową ponczu.  Pieczemy drugi biszkopt w taki sam sposób jak pierwszy. Powinniśmy razem otrzymać cztery równe czekoladowe blaty biszkoptowe, każdy powinien być nasączony ponczem. Wiśnie odsączamy z alkoholu, którego nie wylewamy- powstanie z niego sos, z którym podajemy tort.

Przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy 200 ml wody i wsypujemy cukier. 50 ml wody łączymy z proszkiem budyniowym. Jak tylko woda zacznie się gotować wlewamy płyn i mieszamy aż powstanie gęsty budyń, który studzimy. Do czystej misy miksera wrzucamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do kremowego masła dodajemy po jednej łyżce ostudzonego budyniu i odrobinie kakao. Miksujemy aż powstanie gładki krem. Wstawiamy misę z kremem do lodówki. Zanim przełożymy tort kremem, każdy blat smarujemy łyżka dżemu, wykładamy część wiśni. Następnie schłodzonym kremem przekładamy blaty i boki tortu, zostawiając niewielką ilość do dekoracji. Posiekanymi orzechami wykładamy boki tortu. Wierzch dekorujemy kremem za pomocą rękawa cukierniczego i końcówki w kształcie gwiazdy. Przed podaniem przygotowujemy sos wiśniowy. Alkohol, który pozostał po macerowaniu wiśni wlewamy do garnka i łaczymy z jedna łyżeczką mąki ziemniaczanej. Ciasto podajemy schłodzone, ale nie zimne, z sosem wiśniowym w wersji dla dorosłych.

 


Kochani Czytelnicy,
Skladam Wam serdeczne zyczenia: ciepla w rodzinnym gronie, usmiechow samych w ten piekny czas I milosci. Spelnieniai pielegnowania marzen w Nowym Roku nawet tych, ktore wydaja sie niemozliwe.
Dziekuje ze jestescie!
Agnieszka :)

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers