link
facebook login BAYADERKA : Sernik czekoladowo-karmelowy. Po prostu idź!

wtorek, 1 marca 2016

Sernik czekoladowo-karmelowy. Po prostu idź!

 

'' W oddali, w oddali jest twoj dom
tam w ciemnosci, gdzie niczego nie widac
kroczysz przez ciemny las, jakim czasem bywa zycie
wiem, ze nie zawsze jest latwo
Ale idz!''
(wolne tlumaczenie piosenki 'Long' aut. Bovska)







                                                                          ***

Sernik dla lubiacych w ciastach polaczenie czekolady, nutelli i karmelu. Pyszny, lekko ciagnacy. Polecam na zblizajacy sie weekend :)


Sernik Caramel and Chocolate

składniki na formę o średnicy 20 cm

na spód:

180 g ciasteczek typu Oreo lub Neo

20 g masła

na masę  serową:

750 g serka kremowego Philadelphia

łyżka gęstego likieru czekoladowego


30 g mąki ziemniaczanej

100 g czekolady mlecznej, posiekanej drobno

60 g nutelli

3 duże jajka

 

na wierzch:

100 g czekolady

30 ml smietany

na sos karmelowy:

120 ml słodkiej śmietanki kremowej

50 g cukru

łyżka masła

3 łyżki wody

 
Dno okrągłej formy do sernika wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia tak, aby jego niewielka część wychodziła poza formę. Zamykamy obręcz. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza.

Ciasteczka wrzucamy do wysokiego dużego naczynia i miksujemy na piasek, np. za pomocą blendera. Łączymy z masłem i taką masą wykładamy spód formy do sernika.

Do misy miksera wrzucamy kremowy serek, nutellę, likier, czekoladę posiekaną drobno i miksujemy na gładką masę. Wsypujemy mąke i mieszamy. Wbijamy jajka i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Jednolitą masę serową wlewamy do zamkniętej okrągłej formy, wyrównujemy wierzch szpatułką i pieczemy na środkowej półce przez 1h10 minut. Po upieczeniu studzimy sernik w formie, a następnie wstawiamy do lodówki albo do innego
chłodnego miejsca do całkowitego stężenia na minimum 12 h. Jak tylko sernik stężeje, czekoladę łączymy ze śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gładką, gęstą i przestudzoną polewę czekoladową wylewamy na wierzch sernika. Wstawiamy ponownie do lodówki na 1h. Na patelnię wrzucamy cukier i masło, wlewamy wodę. Karmelizujemy aż cukier nabierze bursztynowego koloru, cały czas obserwując, aby się nie przypalił. Na karmelizujący się cukier wlewamy powoli śmietankę i mieszamy. Gotujemy przez 3 minuty aż powstanie bursztynowy karmel. Podajemy niewielkie porcje sernika  polane odrobiną sosu karmelowego.
                                                

6 komentarzy:

  1. Dosłownie słodkie marzenie. Piękny sernik

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, no ten sernik to czysta rozpusta! I jak tu się oprzeć...? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny serniczek! Wygląda zmysłowo i kusząco, bardzo.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż mi ślinka cieknie, jak widze tyle dobroci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Agnieszko,
    Sernika jeszcze nie spróbowałam, ale wygląda pięknie, podobnie jak większość zdjęć deserów i potraw zamieszczonych na Twoim blogu. Mimo mnogości blogów kulinarnych i wszelkich publikacji z tej dziedziny, uważam, że twój blog wyróżnia się pośród innych przede wszystkimi pięknymi zdjęciami, a także oryginalną prezentacją. Trafiłam na niego zupełnie przypadkowo jakiś czas temu i lubię tutaj zaglądać, przyznam również, że zachęciłaś mnie do założenia własnego bloga (a nawet dwóch- jednego w języku polskim i drugiego w j. francuskim), chociaż bardzo długo się wahałam i miałam opory, uważając, że blogów kulinarnych jest już wystarczająco dużo. A więc dziękuję za inspirację! Pozostaję twoją fanką i będę tutaj zaglądać, bo to wielka przyjemność. Pozdrawiam Ciebie i wszystkich uczestników. I zapraszam również do odwiedzenia moich blogów, poświęconych głównie współczesnej kuchni francuskiej.
    Angie
    http://smakifrancji.blogspot.fr/
    http://saveursfranco-polonaises.blogspot.fr/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers