link
facebook login BAYADERKA : MUFFINKI BANANOWE

czwartek, 24 marca 2011

MUFFINKI BANANOWE



Najmniejsze muffinki, jakie dotąd jadłam.
Właśnie dzisiejszy poranek zaczął się od śniadania z muffinkami w roli głównej i... pięknego wiosennego słońca...:)
Tutaj w Anglii, gdzie opady deszczu są częste,  marcowe słońce jest czymś wyczekiwanym
i wyjątkowym.
Ale wracając do naszych muffinków.
Właściwie  to są tak małe, że powinny się nazywać muffineczki albo muffinusie...:)
W smaku, poza oczywistą wyrazistością bananów, są lekko korzenne. Nieco wilgotne i sprężyste. Szybkie w przygotowaniu. I nie są wymagające w liczbie składników. Same zalety...:)
Piekłam je pierwszy raz no i już zapisałam do mego kulinarnego repertuaru.
A i zapomniałabym: te muffinki znikają w mgnieniu oka....:)

Zachęcam gorąco do pieczenia!:)

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na 30 muffinków albo 10 dużych muffinów:

- 75 g roztopionego i przestudzonego masła
- 250 g spulchnionej mąki (można zastąpić mąką pszenną+ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-  szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 duże banany (ok. 300 g )
- 115 g drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 jajka ( najlepiej średniej wielkości)
- 125 ml mleka

Wykonanie:

1. Zaczynamy od rozmiażdżenia bananów na purée. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypujemy do mąki cynamon, gałkę muszkatołową, cukier. Dodajemy do tego szczyptę soli.

2. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza.  W drugim naczyniu widelcem ( w tym przepisie nie jest zalecane użycie miksera) ubijamy jajka z przestudzonym płynnym masłem, esencją waniliową. Wlewamy w to mleko i dodajemy banany. Mieszamy dokładnie.

3. Robimy dołek w naczyniu z mąką. I do niego wlewamy ubite jajka z mlekiem, masłem, bananami itd.
Widelcem, dosyć energicznie, łączymy ze sobą wszystkie składniki. Nie za długo. Do momentu, aż się połączą. Wylewamy gotową masę do foremek na muffinki albo do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną formy na muffinki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.

4. Po wyjęciu studzimy muffinki na kratce około 10 minut. Można je podawać z jogurtem naturalnym albo z syropem karmelowym.

Smacznego!:)


5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny i prosty przepis, a muffiny rzeczywiście znikają w mgnieniu oka. Są idealne, nie za słodkie, nie za mdłe. Dziękuję i pozdrawiam. Dorota

    OdpowiedzUsuń
  2. Doroto, dziękuję. Myślę nad kolejną wersją muffinów bananowych. I chyba te będą z czekoladą. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bayaderko, czy możesz mi odpowiedzieć na jedno pytanie ? Mianowicie, czy kiedy nie mam specjalnej mąki, muszę użyć aż 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (+ jeszcze soda) ? Z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh, nie wykazałam się cierpliwością - upiekłam je sobie na jutro do szkoły. Dodałam także masło orzechowe :-) PRZEPYSZNE, BARDZO DZIĘKUJĘ ! :-)

      Pozdrawiam serdecznie,
      Zosia

      Usuń
  4. Zrobiłam. Mocno przeciętne w smaku wyszły.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers