link
facebook login BAYADERKA : Nalesniki ulubione: z lemon curd, z cytryna.

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Nalesniki ulubione: z lemon curd, z cytryna.

Gdyby ktos mnie zapytal ile jajek przerabia moj robot tygodniowo, pewnie odpowiedzialabym ze spokojnie dwa, moze i trzy tuziny.
Jakos tak wyszlo, ze z corkami uwielbiamy jajecznice, omlety, tosty francuskie, gofry i nalesniki. 
Te ostatnie- wszelkiej masci. Moga byc cienkie jak bibulka, mniejsze a grubsze, z owocami i bez, z cukrem lub wytrawnie.
Calkiem bez przesady- ktos kiedys na profilu FB napisal, ze u niego '' nalesniki'' to slowo ktore wypowiada sie cicho, bo jezeli dzieci uslysza...:) Znam te nalesnikomanie- u nas moga byc na talerzach 24/7.
I chyba ze wzgledu na upodobania, w zyciu usmazylam  juz tysiace nalesnikow i spokojnie moglabym otworzyc nalesnikarnie:-)
Moje ulubione, jak dotad, to te z przepisu M. Roux i moje, obowiazkowo podawane w trzech dowolnych wariantach: nalesniki z lemon curd i smietanka; nalesniki z cytryna i grubym cukrem lub nalesniki z domowym karmelem, pieczonymi bananami i jogurtem naturalnym.


Nalesniki ulubione I
z przepisu M. Roux, z ksiazki ''Jajka'', wyd. 2007


125 g maki pszennej luksusowej, przesianej
15 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
330 ml mleka
100 ml smietanki ''kremowki''
kilka kropli ekstraktu waniliowego lub skorka starta z cytryny
20 g masla topionego do smazenia

dodatkowo:
cukier gruby i cytryna pokrojona na osemki
lub krem cytrynowy (lemon curd) i smietanka kremowka


1. Make, cukier i sol wsypujemy do miski miksera.
2. Dodajemy jajka, miksujemy na srednich obrotach, dolewajac mniej wiecej polowe 1/3 mleka (okolo 100 ml). Ciagle miksujac dolewamy powoli reszte mleka i smietanke.
3. Odstawiamy ciasto w miejsce o temp. pokojowej na mniej wiecej godzine.
4. Zanim zaczniemy smazyc nalesniki, ciasto mieszamy i dodajemy ekstrakt lub starta skorke z cytryny.
5. Patelnie o srednicy 20-22 cm smarujemy odrobina masla i podgrzewamy na niewielkim plomieniu.
6. Na rozgrzana i natluszczona patelnie wylewamy ciasto, okolo 3/4 nabierki na raz, chwytajac za raczke patelni, poruszamy nia tak aby ciasto nalesnikowe pokrylo dno patelni cieniutka warstwa. Smazymy okolo 45 sekund z kazdej strony. Przekladamy na talerz.
7. Jak poprzednio smazymy kolejne nalesniki z pozostalej ilosci ciasta.
8. Nalesniki podajemy cieple, posypane grubym cukrem, zwiniete w koperte lub rulon, serwujemy z osemkami cytryny.



Nalesniki ulubione II

160 g maki
50 g masla
50 ml smietany
260 ml mleka
2 lyzki cukru
lyzeczka soli
2 jajka
lyzeczka soku z cytryny

Postepujemy podobnie jak w przepisie powyzej. Nalesniki podajemy z lemon curd i kremem chantilly: smietanka ubita z odrobina cukru.



14 komentarzy:

  1. Cudownie wyglądają, dawno nie robiłam takich cieniutkich i ten kwaskowy lemon curd ^^. Koniecznie lądują do wypróbowania ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klimatyczne i takie baaardzo apetyczne te naleśniki.Mówią do mnie:) Jak tu się odchudzać, kiedy na świecie tyle cudnego jedzenia i tyle cudnych kucharzy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne zdjęcia i smakowite naleśniki. :)
    Z lemon curd są extra :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę się w końcu zabrać za lemon curd. Słyszałam już o tym tyle razy, a nigdy nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny widok! Absolutnie wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że by mi posmakowały, bo lemon curd uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. OMG, niebiańskie po prostu <3

    OdpowiedzUsuń
  8. jutro na obiad zrobię Twoje I naleśniki :) robiłam już kiedyś ze śmietanką i były pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeju, muszę zrobić w końcu ten lemon curd!.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię lemon curd ale jeszcze nie miałam okazji przetestować jak smakuje z naleśnikami... a widzę, że to fantastyczny pomysł :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. naleśniki Roux to też moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takich jeszcze nie jadłam.. a lemon curd już nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
  13. To sztuka umieć pięknie sfotografować naleśniki! :) I do tego lemon curd. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers