Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Szukaj w kategorii:
banany
bez jajek
biszkopt
bita śmietana
black and white
blackberries
blueberries
brandy
bread
brioche
brownies
budyń
buraczki
cappuccino
cebula
cheddar cheese
chilli
chlebek bananowy
chleby
chocolate
chocolate cake
ciasta krajane
ciasta truskawkowe
ciasteczka digestive
ciasto francuskie
cukier puder
cukinia
cynamon
cytryna
czarnuszka
czekolada
daktyle
dla dzieci
drożdże
drożdżowe
dynia
dzem malinowy
dzemy
frużelina
galaretka
gorgonzola
gruszki
guinness
imbir
jablka
jajka
jezyny
jogurt grecki
kabaczek
kalafior
kardamon
karmel
kawa
kiszone ogorki
kminek
kozi ser
kruche ciasto shortcrust pastry
kruszonka
likier kawowy
lukier
łatwe i szybkie
mak
marcepan
marchewka
mascarpone
maślanka
mąka orkiszowa
migdały
miód
mleko
mleko skondensowane
muffiny i muffinki
na drożdżach
na zakwasie
naleśniki
orzechy pekana
orzechy wloskie
owoce
pate brisee
pestki dyni
pieczarki
pomarańcza
pomysly na ziemniaki
pomysł na cytrynę
pomysł na jabłka
pomysł na rabarbar
pomysły na jagody
pomysły na jeżyny
pomysły na maliny
pomysły na morele
pomysły na por
pomysły na truskawki
puff pastry
rabarbar
racuchy
ricotta
rodzynki
rukola
ryby
serek kremowy
serniki i inne serowe
tarty
torty
truskawki
Wielkanoc
wytrawne
zupy
genialna ochłoda:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe lody! ; )
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie!
Szkoda że przepis z użyciem maszyny do lodów, choć wydaje mi się, że i bez tego by spokojnie wyszły ;>
OdpowiedzUsuńMuszą być znakomite;) zdrowe i orzeźwiające
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com
Wyglądają bardzo zachęcająco i apetycznie.
OdpowiedzUsuńOsobiście dodałbym raczej inulinę zamiast cukru zwłaszcza rafinowanego. Bo sacharoza jest "złodziejem" minerałów i enzymów.
Natomiast inulina jest rozpuszczalnym błonnikiem. Oraz naturalnym prebiotykiem - stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych. To oznacza, że bardzo bardzo wspiera nasz uklad pokarmowy i nie tylko.
Jednocześnie nadaje masie większą spójność, nawet jeśli nie używamy jajek. Jak tutaj oraz np przy wypiekach. Tak z czysto praktycznego kulinarnego punktu widzenia.
W dodatku inulina ma bardzo niski indeks glikemiczny a więc eliminuje skoki poziomu glukozy we krwi. I nie trzeba zaraz znów zjeść kolejnego loda żeby wysoki poziom cukru (i cukrowy'haj') podtrzymać.
Tyle, że jest mniej słodka od popularnego cukru i nieco inną słodycz. Za to łatwiej wyeksponować smak składników bez nadniernego zasładzania.
Kryształki cukru mają wg. mnie tylko jedną przewagę - bardziej nadają się do robienia peelingu. Na skórę wraz z olejkiem a nie do środka w lodach ;-)
Smacznego
Borówkowe lody <3 przepis prosty, czas może nie za krótki....Mimo tego spróbuje zrobić ;) przydadzą się szczególnie w takie upały.
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają pysznie. No i ten kolor - żadne dziecko się im nie oprze :)
OdpowiedzUsuń