link
facebook login BAYADERKA : Likier czekoladowy

środa, 26 listopada 2014

Likier czekoladowy


Pomysł na świąteczny, ale nie tylko, alkohol, który może ozdobić Wasz stół :-)
Pyszny, gęsty intensywny czekoladowy likier z dodatkiem cynamonu i kawy. Aby likier wyszedł jak najlepszy, używamy składników jak najwyższej jakości. Bardzo polecam :-)

Likier czekoladowy

składniki:

250 ml wódki
160 g dobrej czekolady
szczypta cynamonu
łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej
35 ml śmietanki tortowej
250 g słodzonego mleka zagęszczonego

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy w kosteczkę, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cynamon i kawę, mieszamy aż do połaczenia składników.
Mleko wlewamy do misy miksera, łączymy z rozpuszczoną lekko przestudzoną czekoladą. Miksujemy i powoli wlewamy wódkę. Likier przelewamy do butelki *

*
Likier gęstnieje bardzo mocno i może okazać się pomocne, zanim przelejemy go do butelek, dodanie około 1/2 szklanki mleka.




If you like chocolate as much as I do, you are gonna love it.
It's absolutely beautiful as the rich chocolate flavour, coffee and hint of cinammon marry in this coctail. It only takes a while to prepare so why won't you try to make it for upcoming Christmas? Your family and friends will be delighted.

 

Chocolate Liqueur

 
ingredients:

 

250 ml pure vodka

160 g dark best-quality chocolate, broken into pieces

pinch of cinammon

1 tbsp good quality instant chocolate

35 ml double cream

250 g sweetened condensed milk

circa 1 cup full-fat milk

 

Method:

 
1. Tip the broken chocolate into a heavy-based saucepan, pour the cream over it. Stir it and heat it over on a very small gas until all is melted, silky and shiny. Put the cinammon while it is still hot, the coffee and give it a good stir. Let it cool for 10 minutes.

2. Pour the melted lukewarm chocolate into a Kitchen Aid bowl, pour the milk over, the full-fat milk, give it a good stir.  

3. Pour the vodka slowly into the bowl and mix it altogether. Then pour the ready liqueur into the bottle in which you will store it.

19 komentarzy:

  1. Używała Pani czekolady mlecznej czy gorzkiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, używałam pół na pół. Jeżeli lubimy czekoladę gorzką, dobrze jest tylko jej użyć. Z mleczną likier może okazać się nieco słodkawy. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. na pewno jest obłędny w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki właśnie jest. Jeżeli kochasz czekoladę i likiery, to koniecznie spróbuj :)

      Usuń
  3. Świetny!uwielbiam takie delicje alkoholowe w jesienne wieczory:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię również od czasu do czasu przy ciekawej lekturze i przyjemnej muzyce.
      Ten likier jest tak wyjątkowy że uświetni też świąteczny stół. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Oooo to ja zamawiam takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Likier - tak, a na dodatek czekoladowy to już podwójne wielkie - TAK. Wygląda pysznie i na pewno tak, też smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Likier jest przepyszny aczkolwiek dosyć gęsty i mocny :D

      Usuń
  6. Już go widzę na moim świątecznym stole :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak długo można przechowywać likier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 5-6 tygodni w chłodnym miejscu, nieco krócej w temperaturze pokojowej.

      Usuń
  8. "Likier gęstnieje bardzo mocno i może okazać się pomocne, zanim przelejemy go do butelek, dodanie około 1/2 szklanki mleka. " - chodzi o mleko skondensowane czy zwykłe? Jeśli zwykłe - ilu procentowe? Z góry baardzo dziękuję za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można zrobić likier z mleka skondensowanego niesłodzonego i dodać cukru?
    Jeśli tak, to jak Pani myśli - ile tego cukru dodać?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers