Pyszny, gęsty intensywny czekoladowy likier z dodatkiem cynamonu i kawy. Aby likier wyszedł jak najlepszy, używamy składników jak najwyższej jakości. Bardzo polecam :-)
Likier czekoladowy
składniki:
250 ml wódki
160 g dobrej czekolady
szczypta cynamonu
łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej
35 ml śmietanki tortowej
250 g słodzonego mleka zagęszczonego
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy w kosteczkę, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cynamon i kawę, mieszamy aż do połaczenia składników.
Mleko wlewamy do misy miksera, łączymy z rozpuszczoną lekko przestudzoną czekoladą. Miksujemy i powoli wlewamy wódkę. Likier przelewamy do butelki *
*
Likier gęstnieje bardzo mocno i może okazać się pomocne, zanim przelejemy go do butelek, dodanie około 1/2 szklanki mleka.
If you like
chocolate as much as I do, you are gonna love it.
It's absolutely beautiful as the rich chocolate flavour, coffee and hint of cinammon marry in this coctail. It only takes a while to prepare so why won't you try to make it for upcoming Christmas? Your family and friends will be delighted.
It's absolutely beautiful as the rich chocolate flavour, coffee and hint of cinammon marry in this coctail. It only takes a while to prepare so why won't you try to make it for upcoming Christmas? Your family and friends will be delighted.
Chocolate
Liqueur
250 ml pure
vodka
pinch of
cinammon
1 tbsp good
quality instant chocolate
35 ml
double cream
circa 1 cup
full-fat milk
Method:
2. Pour the
melted lukewarm chocolate into a Kitchen Aid bowl, pour the milk over, the
full-fat milk, give it a good stir.
3. Pour the
vodka slowly into the bowl and mix it altogether. Then pour the ready liqueur
into the bottle in which you will store it.
Używała Pani czekolady mlecznej czy gorzkiej?
OdpowiedzUsuńWitam, używałam pół na pół. Jeżeli lubimy czekoladę gorzką, dobrze jest tylko jej użyć. Z mleczną likier może okazać się nieco słodkawy. Pozdrawiam.
Usuńna pewno jest obłędny w smaku:)
OdpowiedzUsuńTaki właśnie jest. Jeżeli kochasz czekoladę i likiery, to koniecznie spróbuj :)
UsuńŚwietny!uwielbiam takie delicje alkoholowe w jesienne wieczory:)
OdpowiedzUsuńLubię również od czasu do czasu przy ciekawej lekturze i przyjemnej muzyce.
UsuńTen likier jest tak wyjątkowy że uświetni też świąteczny stół. Pozdrawiam :)
Jakie pyszności!
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńOooo to ja zamawiam takie pyszności!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :D
UsuńLikier - tak, a na dodatek czekoladowy to już podwójne wielkie - TAK. Wygląda pysznie i na pewno tak, też smakuje.
OdpowiedzUsuńLikier jest przepyszny aczkolwiek dosyć gęsty i mocny :D
UsuńJuż go widzę na moim świątecznym stole :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie, Auroro! :)
UsuńJak długo można przechowywać likier?
OdpowiedzUsuńOkoło 5-6 tygodni w chłodnym miejscu, nieco krócej w temperaturze pokojowej.
Usuń"Likier gęstnieje bardzo mocno i może okazać się pomocne, zanim przelejemy go do butelek, dodanie około 1/2 szklanki mleka. " - chodzi o mleko skondensowane czy zwykłe? Jeśli zwykłe - ilu procentowe? Z góry baardzo dziękuję za odpowiedź:)
OdpowiedzUsuńSkondensowanego.
UsuńCzy można zrobić likier z mleka skondensowanego niesłodzonego i dodać cukru?
OdpowiedzUsuńJeśli tak, to jak Pani myśli - ile tego cukru dodać?