Lubię urozmaicać śniadania. Czasami budzę się wcześniej tylko po to, aby usmażyć córkom talerz obiecanych naleśników albo racuszków z jabłkami. Radość z pankejków jest wielka, zwłaszcza jeżeli podane zostaną z ulubionym dżemem albo nutellą. 
Jakiś czas temu pojawił się na blogu przepis na smaczną owsiankę z rodzynkami, którą dzieci bardzo lubią. A niedawno zasmakowaliśmy się w orkiszance, która, według mniej, smakuje lepiej od poprzedniczki. Jest delikatna, ma lekki orzechowy posmak, a z garścią owoców i odrobiną miodu tworzy prawdziwie pyszne śniadanie. 
Orkiszanka
porcja dla jednej osoby 
składniki: 
30 g grubych płatków orkiszowych 
200 ml ciepłej, przegotowanej wody 
mała szczypta soli 
150 ml śmietanki kokosowej 
łyżka miodu 
dodatkowo: 
mrożone owoce takie jak truskawki, maliny, jagody, jeżyny 
orzechy drobno posiekane 
banan, pokrojony w plastry 
syrop klonowy zamiast miodu 
gęsty sok owocowy, np. malinowy, wiśniowy 
Przygotowanie: 
Wieczór wcześniej wsypujemy płatki do miseczki średniego rozmiaru i zalewamy ciepłą wodą. 
Rano wlewamy namoczone płatki, razem z wodą, do małego garnka i doprowadzamy do zagotowania. Na tym etapie wlewamy śmietankę, gotujemy na wolnym ogniu przez około kwadrans. 
Dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Wlewamy orkiszankę do miseczki i podajemy w dowolny sposób: mogą to być świeże lub mrożone owoce, orzechy posiekane, plastry banana. Dosładzamy łyżką miodu lub syropu klonowego i spożywamy bardzo ciepłe. Smacznego :) 

 





 
 

 
Cudowne śniadanie :D. Poproszę o taką śliczną i pyszną miseczkę :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te oszronione owoce, a na taką pełną miseczkę chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńWspaniała, apetyczna i pięknie zaprezentowana!
OdpowiedzUsuń