link
facebook login BAYADERKA : Bulki pretzlowe z pieczarkami i duza iloscia sera!

niedziela, 6 listopada 2016

Bulki pretzlowe z pieczarkami i duza iloscia sera!


Zaczal sie listopad i chyba z tego zimna moj apetyt mnie zaskakuje. Jest pieknie, ale zimno i ja- nie lubimy sie zbytnio ;) Moglabym, zwlaszcza po przebieganiu, zjesc doslownie wszystko, a na pewno z dzika przyjemnoscia siegam po cieple drozdzowe bulki z duza iloscia sera. Bulki pretzlowe, bajgle to ostatnio moje klimaty. A polaczenie pretlowej buly z duza iloscia sera i z pieczarkami uwazam za szczegolnie udane! Dlatego dziele sie dzisiaj przepisem.
A tak poza tematem gotowania- zamieszkaly z nami dwie malenkie kotki- Fluffy i Milly :) :)
 
 
Bułki z pieczarkami, serem i cebulką

 
Na nadzienie:

250 g duszonych pieczarek osolonych i doprawionych

100 g serka kremowego Philadelphia

40 g sera żółtego

2 łyżki posiekanej pietruszki

bułki pretzlowe 7 sztuk

składniki na bułki:

na rozczyn:

15 g sw. drożdży

80-100 ml wody o temperaturze pokojowej

1 łyżeczka cukru

60 g mąki pszennej chlebowej

 

na ciasto właściwe:

cały rozczyn

70 ml letniej wody

2 jajka, średniej wielkości

400-420 g mąki pszennej chlebowej

szczypta soli

55 g rozpuszczonego, przestudzonego masła

 

dodatkowo:

400 ml wody

10 g sody oczyszczonej

sól w płatkach, do posypania

 

Świeże drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na około kwadrans. Spienione drożdże łączymy z wodą, mąką tak, aby otrzymać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Nakrywamy naczynie z rozczynem i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 15 minut. Pracujący czyli bąbelkujący rozczyn łączymy z letnią wodą, solą i rozkłoconymi jajkami. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut,  stopniowo dodając mąkę. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i wyrabiamy 2-3 minuty dłużej. Ciasto powinno być spójne, jednolite i elastyczne.  Ciasto składamy w kule, umieszczamy w lekko naoliwionej misie i pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na 45- 60 minut.
Po czym wykładamy ciasto na stolnice, dłonie zwilżamy olejem albo oprószamy mąką/ Odrywamy po kawałku ciasta wielkości mandarynki i formujemy bułki. Każdą bułkę wykładamy na formę do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na 30 minut. 

Do garnka wlewamy wodę zimną, łączymy z sodą. Garnek umieszczamy nad średnim płomieniem i zagotowujemy. Do gotującej się wody powoli wkładamy napuszoną bułkę, gotujemy z każdej strony po jednej minucie. Bułki ugotowane w wodzie wykładamy ostrożnie na formę do pieczenia i posypujemy odrobiną soli w płatkach.  Pieczemy w temperaturze 190 stopni,  przez 15-20 minut aż nabiorą brązowego koloru. Wykladamy upieczone bułki na kratkę do wystudzenia.
 
 
Upieczone bułki nacinamy na środku wzdłuż. Przygotowujemy nadzienie.
Pieczarki pokrojone w plasterki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz na patelni, solimy i dusimy około 20 minut. Odsączamy grzyby  z soku i odstawiamy na talerzu. Serek kremowy łączymy z posiekaną pietruszką.  Do nacięcia nakładamy serka, odrobinę duszonych pieczarek, posypujemy to serem żółtym i zapiekamy bułki w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 6-8 minut aż ser się rozpuści. Podajemy gorące.
 
 
 
 

 

7 komentarzy:

  1. Kociaki genialne! Ja na co dzien gotuję z aplikacją kcalmar. Tez mają fajne przepisy. Muszę wypróbować twój w ramach cheat mealu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te bułeczki wyglądają przepysznie. A kociaki są słodziaszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myoma ni a tumo ti o ti wa ni julọ igba ti ri lori awọn obirin ibisi eto. Myoma, Obat Miom tun mo bi uterine myomas, leiomyomas, tabi fibroma, duro, iwapọ tumo ṣe ti dan isan ẹyin ati fibrous àsopọ ti o ndagba ni inu. O ti wa ni ifoju-wipe laarin 20 to 50 ogorun ti awọn obirin ti ibisi ori ni myoma, biotilejepe ko gbogbo ti wa ni ayẹwo. Diẹ ninu awọn nkan beere pe soke si 30-77 ninu ogorun awon obirin yoo se Mengenal Penyakit Miom Serta Gejalanya Yang Perlu Di Waspadai agbekale myoma igba nigba won ibimọ years, o tilẹ nikan nipa kan eni ti awọn myoma ni o tobi to lati Penyebab Miom ṣee wa-ri nipa a itoju ilera olupese nigba kan ti ara ibewo.
    Ni diẹ ẹ sii ju 99 ogorun ti igba ti myoma, ko lewu (ti kii-cancerous). Biaya Operasi Miom Awọn wọnyi ni èèmọ ko ba ti wa ni nkan ṣe pẹlu akàn ati ki o ko mu a obirin ewu fun obo akàn. Nwọn ki o le jẹ ti awọn orisirisi titobi, Vig Power lati iwọn ti a pea si awọn iwọn ti a Softball tabi kekere girepufurutu.

    OdpowiedzUsuń
  4. jedzenia pycha, kotki śliczne !

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką bułeczkę to i ja bym sobie zjadła :) Najlepiej na drugie śniadanie, o :)
    A kocinki rozkoszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne :) Bułeczki można posypać nasionami chia albo solą himalajską :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers