link
facebook login BAYADERKA : KRĄŻKI Z WARZYWAMI ZAPIEKANYMI W KOZIM SERZE

środa, 25 maja 2011

KRĄŻKI Z WARZYWAMI ZAPIEKANYMI W KOZIM SERZE

Na gotowym francuskim cieście. Jeden z najszybszych pomysłów na ciepłą smaczną kolację albo po prostu przystawkę na spotkaniu rodzinnym lub imprezie. Walory smakowe tego dania są nieporównywalne z nakładem czasu i pracy.
Gotowe ciasto francuskie wyjmujemy na około 20 minut przed przygotowaniem krążków. Kroimy warzywa, kruszymy ser, wypełniamy krążki, odrobina oliwy z oliwek i do piekarnika. Po  dwudziestu minutach danie gotowe i pięknie pachnące. Poza tym bardzo proste. Każdemu uda się je przygotować. Bardzo lubię połączenie warzyw i koziego sera. I wymyślając ten przepis, czułam, że takie zestawienie będzie bardzo smaczne.
Nie myliłam się. Krążki wyszly pyszne. Podałam je dodatkowo z rukolą, szpinakiem i sosem winegret.
Musicie spróbować!:)


Składniki na 7 sztuk:

- około 200 g ciasta francuskiego w rulonie ( cieniutko rozwałkowane)
- 1 rozkłócone jajko
- 100 g koziego sera
- 30 g pieczarek pokrojonych na plasterki
- 7 sztuk pomidorków pomodorino
- 7 sztuk młodych średniej wielkości szparagów
- świeży tymianek i bazylia
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek najlepiej w spray'u
- około 200 g rukoli i szpinaku ( opcjonalnie)
- sos winegret ( opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i z rozwałowanego wykrawamy kółka ramekinem. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Prostokątną dużą formę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy krążki.

2. Szparagi blanszujemy nastepnie wrzucamy do lodowatej wody, to zatrzymuje proces dalszego obgotowywania i sprawia, że warzywa pozostają lekko chrupkie.
Kroimy szparagi na drobno, górną cześć odkrawamy i zostawiamy nieco dłuższą. Pomidorki przekrawamy na pół. Ser kruszymy.

3. Palcami, bardzo delikatnie i równo, naciągamy zewnętrzną część każdego krążka tak jakbyśmy chcieli zrobić małą sciankę. Każdy krążek wypelniamy pokruszonym serem i kładziemy po dwóch półówkach pomidorka, kilku plasterkach pieczarek, pokrojonym szparagu i na końcu wciskamy górną część szparaga. Posypujemy drobno posiekaną bazylią i odrobiną tymianku, pieprzu i soli. Spryskujemy oliwą. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Dobrze jest nakryć je folią aluminiową aby nie obeschły a na kilka minut przed końcem zdjąć.

Krążki najlepiej smakują na ciepło z młodym szpinakiem i rukolą z sosem winegret.


6 komentarzy:

  1. O Mateńko! Jakie piękne zdjęcia! Nie tylko okraszające ten wpis oczywiście, ale absolutnie wszystkie! Jestem szczerze zauroczona:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, dziękuję. Miło mi bardzo:) Twoje zdjęcia też podziwiam i oglądam dosyć regularnie. Twój blog jest piękny i przyciąga. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda wszystko na zdjęciach, mam ochotę sięgnąć po jedną. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamilo, wobec tego zapraszam do siebie:) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, to ciasto francuskie,świetny wynalazek..bardzo mi się podoba twoja inwencja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne, szybkie przekąski i do tego pięknie uchwycone!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers