Na gotowym francuskim cieście. Jeden z najszybszych pomysłów na ciepłą smaczną kolację albo po prostu przystawkę na spotkaniu rodzinnym lub imprezie. Walory smakowe tego dania są nieporównywalne z nakładem czasu i pracy.
Gotowe ciasto francuskie wyjmujemy na około 20 minut przed przygotowaniem krążków. Kroimy warzywa, kruszymy ser, wypełniamy krążki, odrobina oliwy z oliwek i do piekarnika. Po dwudziestu minutach danie gotowe i pięknie pachnące. Poza tym bardzo proste. Każdemu uda się je przygotować. Bardzo lubię połączenie warzyw i koziego sera. I wymyślając ten przepis, czułam, że takie zestawienie będzie bardzo smaczne.
Nie myliłam się. Krążki wyszly pyszne. Podałam je dodatkowo z rukolą, szpinakiem i sosem winegret.
Nie myliłam się. Krążki wyszly pyszne. Podałam je dodatkowo z rukolą, szpinakiem i sosem winegret.
Musicie spróbować!:)
Składniki na 7 sztuk:
- około 200 g ciasta francuskiego w rulonie ( cieniutko rozwałkowane)
- 1 rozkłócone jajko
- 100 g koziego sera
- 30 g pieczarek pokrojonych na plasterki
- 7 sztuk pomidorków pomodorino
- 7 sztuk młodych średniej wielkości szparagów
- świeży tymianek i bazylia
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek najlepiej w spray'u
- około 200 g rukoli i szpinaku ( opcjonalnie)
- sos winegret ( opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i z rozwałowanego wykrawamy kółka ramekinem. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Prostokątną dużą formę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy krążki.
2. Szparagi blanszujemy nastepnie wrzucamy do lodowatej wody, to zatrzymuje proces dalszego obgotowywania i sprawia, że warzywa pozostają lekko chrupkie.
Kroimy szparagi na drobno, górną cześć odkrawamy i zostawiamy nieco dłuższą. Pomidorki przekrawamy na pół. Ser kruszymy.
3. Palcami, bardzo delikatnie i równo, naciągamy zewnętrzną część każdego krążka tak jakbyśmy chcieli zrobić małą sciankę. Każdy krążek wypelniamy pokruszonym serem i kładziemy po dwóch półówkach pomidorka, kilku plasterkach pieczarek, pokrojonym szparagu i na końcu wciskamy górną część szparaga. Posypujemy drobno posiekaną bazylią i odrobiną tymianku, pieprzu i soli. Spryskujemy oliwą. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Dobrze jest nakryć je folią aluminiową aby nie obeschły a na kilka minut przed końcem zdjąć.
Krążki najlepiej smakują na ciepło z młodym szpinakiem i rukolą z sosem winegret.
O Mateńko! Jakie piękne zdjęcia! Nie tylko okraszające ten wpis oczywiście, ale absolutnie wszystkie! Jestem szczerze zauroczona:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Witaj, dziękuję. Miło mi bardzo:) Twoje zdjęcia też podziwiam i oglądam dosyć regularnie. Twój blog jest piękny i przyciąga. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda wszystko na zdjęciach, mam ochotę sięgnąć po jedną. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKamilo, wobec tego zapraszam do siebie:) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńAch, to ciasto francuskie,świetny wynalazek..bardzo mi się podoba twoja inwencja:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, szybkie przekąski i do tego pięknie uchwycone!
OdpowiedzUsuń