Deser ryzowy zapiekany- przepis nieco oszukany przeze mnie- do jego przygotowania wykorzystalam gotowy juz deser ryzowy z puszki, polaczony ze smietana i mlekiem konsensowanym + odrobina przypraw i zapiekany w stosunkowo niskich temperaturach nabiera jeszcze lepszego smaku. Jak dla mnie to jest najlepsza wersja tego puddingu. I chociaz jest dosyc slodki to warty przygotowania chociazby dla tej karmelowej skorki./ Rice pudding- I cheated a little bit as did not prepare the pudding myself but got one tin from the shops. I mixed it with double cream and sweetened condensed milk + some nutmeg and cinammon and here we go with the best version of rice pudding. There is a lot of sweetness in it but it is all worth a try for the sake of the lovely caramel skin.
Mysle ze w koncu zaczyna sie na Wyspach zima i chociaz do snieznych zawieruch niestety nam daleko :( to i tak jest zimno, wieje wiatr wiec nie pozostaje mi mi nic innego jak tylko nadarzy sie okazja jak ubrac cieply sweter i siedziec w przytulnym fotelu z ksiazka i koniecznie z kubkiem herbaty. A tak nawiazujac do herbaty, to od wielu wielu lat mam taka ulubiona, ktora odbiega nieco smakiem od tradycyjnej herbaty jaka pilam jako dziecko. Z przyprawami indyjskimi, kostka cukru i odrobina mleka wprawia mnie w doskonaly nastroj.A kiedy juz pojawia sie dobry nastroj to sa sily i czas na pieczenie. Rice pudding, ciastka i chleby oraz ciasto- moje comfort food, jedzenie bez ktorego nie potrafilabym chyba przezyc zimnych szarych dni.
Mam tylko nadzieje, ze kilogramy jakie udalo mi sie zgubic podczas nieobecnosci na blogu, szybko do mnie nie wroca:-)
Deser ryzowy z stylu retro
2 duze porcje
600 g deseru ryzowego z puszki
100-150 ml smietany kremowki
40 g cukru
150 ml mleka skondensowanego
lyzeczka cynamonu
lyzeczka swiezo startej galki muszkatolowej
1. Wszystkie skladniki oprocz galki muszkatolowej wymieszac ze soba. I wylac do naczynia o pojemnosci okolo litra. Wierzch posypac rownomiernie galka muszkatolowa.
Nastepnie umiescic na srodkowej polce w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza.
2. Piec okolo 30-40 minut az do momentu kiedy zacznie sie tworzyc skorka na samym wierzchu.
Wysunac powoli deser, przemieszac, wstawic z powrotem do piekarnika na kolejne 30-40 minut. Ponownie przemieszac i wstawic na okolo 30 minut juz bez mieszania. Deser powinien zgestniec i powinna pojawic sie karmelowa skorka na samym wierzchu.
Retro rice pudding
serves 2
600 g ready-made rice pudding
100-150 ml double cream
150 ml sweetened condensed milk
40 g sugar
1 tsp cinnammon
1 tsp freshly grated nutmeg
You stir all the ingredients together APART from the nutmeg.
Put it in a large ovenproof dish and sprinkle the nutmeg evenly all over the top.
Bake it in 150 degrees Celsius for around 30-40 minutes. There should appear a lovely golden brown skin on top of the pudding.
Slide the dish carefully out of the oven so you can give it all a very good stir and put it back inside and leave it for 30-40 minutes more. Repeat the stirring and then leave it for 30 minutes without stirring so you let the skin form all over the top.
Ciastka z biala czekolada, morelami i owsem- z przepisu powstalo 18 mega-ciastek-jak na przekaske miedzy lunchem a obiadokolacja smakiem i rozmiarem idealnych/ Ugly cookies with dried apricots, white chocolate and oats-these were so huge that filled us up between lunchtime and late dinner.
Mialam nieco wiecej czasu wiec powstal pomysl na ciastka z morelami i czekolada. Do tego dodalam platki owsiane, wkroilam kilka sliwek kalifornijskich i powstaly ciastka, wlasciwie to ogromne ciacha takie w sam raz do przegryzienia w drodze ze szkoly do domu. Bardzo proste w przygotowaniu i co wazne-nie sa czasochlonne. Lubie polaczenie kwasnych moreli ze slodka, dla mnie zbyt slodka, biala czekolada. Ciastka smakowaly nam bardzo i jestem pewna ze wyglad tych ciastek nie odzwierciedla ich smaku. Z przepisu ponizej wyszlo okolo 18 sztuk.
Brzydkie ciastka z morelami i biala czekolada
ok. 18 sztuk
120 g bialej czekolady posiekanej nieregularnie
160 g suszonych jedrnych moreli, posiekanych
4 sliwki kalifornijskie, posiekanych (opcjonalnie)
100 g masla niesolonego
300 g maki pszennej
2 zoltka
3 bialka
100 g platkow owsianych
70-80 g cukru
niewielka szczypta soli
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
lyzeczka aromatu waniliowego
1.Maslo utrzec z cukrem. Make przesiac z soda i proszkiem do pieczenia i laczymy ze sola.
Utarte maslo z cukrem laczymy z jajkami, po jednym ( nie ma znaczenia kolejnosc bialek i zoltek).
2. Mase maslana laczymy z morelami i czekoladowa, ewentualnie sliwka. Nastepnie wsypujemy make.
Zagniatamy. Mozna stolnice wysypac lekko maka i na niej zagniesc ciasto. Bedzie sie lepic, ale wiecej maki nie podsypujemy. W przeciwnym razie ciastka beda twarde.
3. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza i wykladamy papierem do pieczenia dwie duze formy.
Odrywamy ciasto po kawalku i formujemy kulke, ktora rekami rozplaszczamy lekko. Kazda moja kulka wazyla okolo 50 g. Surowe ciastka wykladane na blache nie mialy regularnego ksztaltu-ale wlasnie takie maja byc.
4. Pieczemy ciastka okolo 10-15 minut az nabiora lekko brazowego koloru. Studzimy na kratce przed podaniem i przechowujemy w pojemniku szczelnie zamknietym.
Ugly apricot and white chocolate cookies
yields 18
120 g white chocolate chopped
160 g dried apricots, chopped
4 prunes, chopped (optional)
100 g unsalted butter
300 g plain flour
2 yolks
3 egg whites
100g oats
70-80g sugar
tiny pinch of salt
1, 5 tsp baking powder
1/4 tsp bicorbonate of soda
1 tsp pure vanilla extract
Whisk rubber and butter until creamy.
Add one egg (it does not matter whether yolk first or egg white) at a time. Continue on whisking.
Sieve flour with soda and baking powder. Add salt to it and set aside.
Combine butter mix with apricots and chocolate and prunes. Add flour to it and combine it until smooth. It will be quite sticky but don't worry. You can do it on a workspace but do not put too much flour on it otherwise the cookies turn out too hard.
Pull apart one piece of the dough and roll it. Then squeeze it with you palms. And put it on a previously lined up with non-stick baking paper two trays. The temperature of the oven should be 170 degrees Celsius.
Bake the cookies for 10-15 minutes until golden colour. Store in a air-tight container.
Chleb dla zapracowanych na zakwasie- tutaj z dodatkiem tzw. chestnut flour czyli maki kasztanowej-niesamowicie latwy o wilgotnym smacznym miazszu/ Another busy man's bread, this time it is a sourdough one. I put some chestnut flour along with plain white one and it was very easy and gone far too quickly
O chlebie dla zapracowanych ale na drozdzach, bez grama zakwasu mozna poczytac sobie tez w tym tutaj.
Maja specyficzny miazsz-bardzo wilgotny i raczej z ogromnymi dziurami . Kiedy juz naprawde goni mni czas i to co musze zrobic a chcialabym kolejnego dnia zjesc kawalek wlasnego domowego chleba, wystarczy kilka minut na wymieszanie skladnikow, pozostawienie ich w cieplym miejscu na odpoczynek i kilkanascie godzin pozniej ciasto laduje w formie, nagrzewam piekarnik i wystarczy niespelna godzina aby zjesc taki prawdziwy chleb zakwasowiec. Co ciekawe w przepisie ponizej mozna calkiem swobodnie laczyc rozne rodzaje maki np. chleb pszenno-kasztanowy albo pszenno-zytni albo tez pszenno-gryczany...
Chleb dla zapracowanych, na zakwasie
( chleb mial wage okolo 500g)
150 g zakwasu zytniego dokramionego ok. 5 h wczesniej
360 g maki pszennej
80 g maki kasztanowej albo zytniej jasnej albo gryczanej (dost. w sklepach internetowych i ze zdrowa zywnoscia)
300 ml wody, temp. 22 stopni Celsjusza
2 g swiezych drozdzy
lyzka soli
szczypta cukru
Jezeli uzywamy swiezych drozdzy, nalezy przygotowac rozczyn. Nastepnie wymieszac z reszta skladnikow w dosyc duzym naczyniu. Odstawic na 12-18h w cieple miejsce.
Po czym wysmarowac forme, wysypac ziarnami ( ja uzywam mieszanki ziaren tj. pieciu ziaren: owies, slonecznik, jeczmien etc.) i wylac do formy ciasto. Bedzie dosyc rzadkie. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez 45-60 minut az chleb popukany od spodu wyda gluchy odglos.
Busy man's simple sourdough bread
weight around 500 g
150 g sourdough refreshed 5 hours before
360 g plain flour
80 g chestnut flour/ light rye flour/ buckwheat flour
2 g fresh yeast
1 tbsp salt
pinch of sugar
Mix all the ingredients. If you are using fresh yeast prepare them first. Mix them with around 80 ml tepid water and pinch of sugar and add 2-3 tbsp of plain flour. Leave it aside for 10-15 minutes for the yeasts to bubble. Once it is done mix the yeasts with the rest of the ingredients in a large bowl. Cover it and leave it for 12 up to 18 hours. After that lightly grease a loaf tin, sprinkle it with seeds ( I use 5 Seeds which is a combination of oats, buckwheat etc) and put the dough into the tin. Put the dough in the oven to bake for 45-60 minutes at 180 degrees Celsius until the loaf seems light being held by you and when you rap the base it sounds hollow.
Chleb z podpiekanymi ziemniakami i ziolami, na drozdzach/ Roasted potatoes and dried herbs bread
To jest chleb na drozdzach, bardzo prosty i smaczny. Wystarczy zostawic kilka ziemniakow z obiadu, pokroic je w nieregularna kostke. Wymieszac z ziolami i olejem i lekko podpiec w piekarniku. Tak przygotowane ziemniaki nie wtapiaja sie w chleb. Co wazne, do ciasta chlebowego dodalam wode w ktorej je gotowalam. To wplywa na smak chleba.
Reszta skladnikow jest juz laczona tradycyjnie. Ja specjalnie gotowalam ziemniaki do tego przepisu dlatego ponizej jest umieszczona waga przed ugotowaniem.
Chleb z podpiekanymi ziemniakami i ziolami
280 g ziemniakow ( 3 sredniej wielkosci)
1-2 lyzki ziol ( bazylia, tymianek, oregano)
2-3 lyzki oleju slonecznikowego
Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie ok. 15 minut az beda wpol twarde, wody nie wylewamy.
Wyjmujemy ziemniaki widelcem na deske, kroimy w nieregularna kostke. Mieszamy z ziolami i olejem i wykladamy na blaszke. Zapiekamy je okolo 30 minut (co jakis czas przewracajac je) w temp. 230 stopni Celsjusza.
Gotowe powinny byc miekkie i miec brazowa chrupiaca skorke.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po upieczeniu ziemniakow moze zmalec ich waga. U mnie podpieczone wazyly ok. 150 g.
Skladniki na ciasto chlebowe:
200 ml cieplej wody
15 g swiezych drozdzy lub 7g drozdzy instant
80-100 ml wody z ziemniakow, przestudzonej
300 g maki pszennej
7 g soli
1, 5 lyzki oleju
Przygotowujemy rozczyn z drozdzy.
Po czym stopniowo, co wazne, dodajemy make, wode, make, wode na przemian. Wyrabiamy ciasto okolo 5 minut recznie i mikserem okolo 2 minut. Na koncu dodajemy sol i olej. Wyrabiamy kolejny raz, krotko i z ciasto laczymy z ziemniakami. Mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na okolo 45 minut tak aby ciasto zwiekszylo objetosc.
Chleb pieczemy okolo godziny. Az nabierze brazowego koloru.
Roasted potatoes and dried herbs bread
280 g raw organic potatoes
1-2 tbsp herbs (mix of oregano, thyme and basil)
2-3 tbsp sunflower oil
You boil the potatoes for about 15 min and then put them on a chopping board and dice them irregularly. Do not get the potato water thrown away.
Mix the dried herbs and oil and roast them for about 30 minutes until golden brown and crispy on the outside at 230 degrees Celsius.
Take them out of the oven afterwards and cool them. for the bread dough:
200 ml lukewarm water
80-100 ml potato water
300 g plain flour
15 g fresh yeast
7 g salt
pinch of sugar
If you use fresh yeast prepare them first in the same way as I described above in the recipe for Busy Man Sourdough Bread.
Then slowly add flour yeast and to water and alternatively, water flour, water flour at the same time whisking the dough to incorporate the ingredients. At the end add salt and oil still mixing. Stop mixing now and add the prepared cooled potatoes. Mix it with a light hand and leave aside to prove for about 45 minutes. Then prepare the tin.You can also bake it in Pyrex ovenproof dish. I use them often for baking my breads and they come out beautiful.
Grease your tin lighlty sprinkle with seeds or just flour and put the doubled -in-volume-bread dough in it.
Preheat the oven to 190 degrees Celsius and bake it for about 45-60 minutes until cracked and brown colour. Let it cool on a wire rack. Ciasto czekoladowo-bananowe z kruszonka orzechowa, przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze strony BBC Good Food/ Chocolate and banana cake -the recipe adapted (and changed slightly by me) from the irreaplacable food website BBC Good Food
Ciasto z dodatkiem kakao, czekolady i bananow, wykonczone kruszonka z demerara i orzechow pekana- proste i smaczne, przypomina w przygotowaniu babke i pozostaje swieze i wilgotne, dzieki bananom, przez kilka dni. Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food.
Ciasto bananowo-czekoladowe z kruszonka orzechowa
na forme 850-900 g lub 2 male foremki po 450 g
100 g czekolady, roztopionej
150 g masla niesolonego
175 g cukru
4 sredniej wielkosci jajka
175 g maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
25 g kakao holenderskiego
2 duze banany, rogniecione widelcem
na kruszonke:
50 g masla niesolonego
4 lyzki maki pszennej z lekkim czubem
2 lyzki cukru demerara
4 lyzki posiekanych orzechow pekana lub innych
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Papierem do pieczenia wykladamy duza forme na keks albo dwie foremki keksowki.
Przygotowujemy kruszonke; laczymy skladniki ze soba tak aby przypominaly piasek.
Przygotowujemy ciasto: ucieramy maslo z cukrem na najnizszych obrotach miksera. Dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy. Gdyby ciasto sie zwazylo, dodajemy jedna lyzke maki i ucieramy. Przesiewamy make z proszkiem do pieczenia i kakao. Do tego dodajemy roztopiona czekolade i rozgniecione banany. Mieszamy skladniki szpatulka. Laczymy z utarta masa maslana i widelcem, tylko do polaczenia, mieszamy ciasto.
Wylewamy do foremek ( albo formy) i posypujemy kruszonka. Pieczemy okolo 45 minut albo do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Uwagi: w oryginalnym przepisie jest dwa razy mniej kruszonki i 3 jajka zamiast 4.
Rowniez na chlodne wieczory:-) moje muzyczne retro:
Bayaderko to czyste przepisowe szaleństwo! :) Ze zdjęć najbardziej podobają mi się te niby "brzydkie" ciasteczka z morelami, a z przepis chleb z ziemniakami - na pewno wypróbuję :) Obyś jak najczęściej miała takie chwile czasu ;-)
OdpowiedzUsuńmuszę pochwalić za piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Ale się napracowałaś przy tym poście! Widzę, że nadrabiasz zaległości! :) Pełno tu inspiracji, jak zawsze.
OdpowiedzUsuńKopalnia niesamowitych przepisów w jednym poście. I niesamowicie ślicznych zdjęć. Darmowa, najpiękniejsza książka kucharska online.
OdpowiedzUsuń;)
Zielenina, Dusia, Katie i Holga,
OdpowiedzUsuńdziekuje:-)
I milego tygodnia dla wszystkich! Pozdrowienia serdeczne. xx
Nadmiar dobroci! :D
OdpowiedzUsuńTe ciacha nie są brzydkie! Są urocze! :)
Jak wspaniale to wszystko opisałaś i pokazałaś:)
OdpowiedzUsuńfotografie po prostu magiczne!oddają pełną pasji pracę i zarazem przyjemność z jej wykonania.
Rustykalny chleb z ziemniakami bardzo przypadł mi do gustu,zważając na fakt ostatnich,chlebowych przygód;)mam tylko pytanie,ile świeżych drożdży należy użyć?i,czy konieczne jest sporządzanie gęstego zaczynu z dodatkiem mąki,czy można po prostu rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości wody?
z góry dziękuję.
M.
Monisiu,
OdpowiedzUsuńdziekuje ze zwrocilas uwage. Juz poprawilam. Ja zwykle przygotowuje rozczyn z maka i szczypta lub lyzeczka cukru (to ostatnie zalezy od tego czy bedzie to chleb czy slodsze ciasto drozdzowe)Pamietaj, ze cukier aktywuje drozdze zas sol spowalnia ich prace.
Pozdrowienia serdeczne!
dziękuję!teraz mogę już planować mój kolejny chlebowy wyczyn;)
Usuńpozdrawiam ciepło!
Skarbnica przepisów i pięknych zdjęć!
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że widziałam już brzydsze ciasteczka :)))
OdpowiedzUsuńa ciasto bananowe z orzechami, genialne!
Kamilo i Onionchoco,
OdpowiedzUsuńdziekuje za Wasze mile slowa. Pozdrawiam i zycze dobrego tygodnia.
Үour style is really unique in comparіsοn to other pеoрle I've read stuff from. Thanks for posting when you'ѵe got the opportunіtу, Guеsѕ I wіll just book
OdpowiedzUsuńmark thіs web ѕite.
My website ; facetorch.com
Such a helpful blog!
OdpowiedzUsuńI am new to baking and was wondering if any of you have ever used any starters from Sourdough's International.. I have a friend who loves it but I'm looking for some more opinions.