link
facebook login BAYADERKA : Tort z truskawkami/ Strawberry and cream cake

środa, 4 lipca 2012

Tort z truskawkami/ Strawberry and cream cake


Czas pedzi nieuchronnie. Pojawiaja sie nowi ludzie, odchodza ci starsi, czasami sie zatrzymuja. Ciagle ucze sie ze tak naprawde na niewiele mam wplyw, mam pewnie- na siebie. Kazdego dnia budze sie i zastanawiam sie co mnie tym razem zaskoczy, co ciekawego wydarzy sie dzisiaj, czy spotkam kogos interesujacego? Dzien niepodobny do dnia. I ja coraz inna, starsza, dojrzalsza, majaca inne plany, marzenia...Patrze wstecz i pytam: kim jest tamta dziewczyna pedzaca na pociag? Patrze tez na nia i nie moge nadziwic sie kiedy tak szybko urosla. Moja mala M. niedlugo przestanie byc mala dziewczynka. Tylko kilka miesiecy dzieli nas od pierwszego szkolnego mundurka. Cztery lata uplynely niczym jeden dzien...


Tort z truskawkami
na forme o srednicy 20 cm

skladniki na biszkopt:

2 jajka, bialka i zoltka oddzielnie
50 g maki tortowej
30 g maki ziemniaczanej
60 g drobnego cukru
1/2 lyzki proszku do pieczenia
lyzka wody zimnej
pol lyzki octu


skladniki na biszkopt:

2 jajka, bialka i zoltka oddzielnie
50 g maki tortowej
30 g maki ziemniaczanej
60 g drobnego cukru do wypiekow
1/2 lyzki proszku do pieczenia
lyzka wody zimnej
pol lyzki octu


skladniki na mase:

500 ml smietanki kremowki, schlodzonej
250 g mascarpone
250 g serka kremowego, np. Philadelphia
130 g cukru pudru
30 g gestego likieru kokosowego/ Bailey's/ kawowego
lyzka ekstraktu waniliowego


dodatkowo do przelozenia i nasaczenia blatow:

ok. 450-600 g truskawek, umytych, oszypulkowanych, pokrojonych w cieniutkie plasterki
8-10 lyzek gestego alkoholu (likier kokosowy/ Bailey's/ kawowy)

dodatkowo do dekoracji:

truskawki, umyte, przekrojonego na pol



Pieczemy biszkopt dwa razy, z wyzej podanych skladnikow.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Celsjusza. Okragla forme o srednicy 20 cm wykladamy papierem do pieczenia, wypuszczamy papier na zewnatrz, zapinamy obrecz formy i boki natluszczamy lekko olejem slonecznikowym.
Ubijamy bialka na sztywno na maksymalnej predkosci miksera, dodajemy cukier powoli i ubijamy na beze.
Zwalniamy obroty miksera i dodajemy po jednym zoltku. Miksujemy do polacznia sie zoltek z beza.
Przesiewamy maki z proszkiem.
Wode laczymy z octem. Powoli wlewamy do masy jajecznej. Wsypujemy make i miksujemy bardzo krotko na najnizszych obrotach. Wlewamy mase do formy. Wyrownujemy wierzch szpatulka. Pieczemy na srodkowej polce piekarnika do tzw. suchego patyczka, tj. okolo 25-30 minut.
Po upieczeniu forme wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez pierwsze 10 minut w formie. Nozem oddzielamy biszkopt od bokow formy, obracz odpinamy i studzimy biszkopt. Biszkopt pieczemy jeszcze raz i postepujemy podobnie jak przy pierwszym. Po przestudzeniu przekrawamy kazdy biszkopt tak aby otrzymac dwa, razem powinno byc cztery blaty.
Kazdy blat nasaczamy alkoholem, ok. 1, 5 lyzki na jeden.
Przygotowujemy mase: schlodzona smietanke i ser mascarpone wkladamy do duzej misy. Wsypujemy cukier puder. Miksujemy na najwyzszych obrotach okolo 1 minuty. Masa powinna miec polgesta konsystencje. Dodajemy kremowy serek. Miksujemy na najwyzszych obrotach okolo minuty. Dodajemy alkohol i ekstrakt, wolnym strumieniem. Miksujemy okolo 30 sekund, tylko do polaczenia.
Kazdy blat, nasaczony przekladamy masa i wykladamy truskawkami pokrojonymi w plasterki. Nakrywamy kolejnym blatem, z ktorym postepujemy tak samo. Czwarty blat nasaczony alkoholem smarujemy masa bardzo obficie i mase rozprowadzamy na bokach tortu. Masy bedzie raczej dosyc duzo. Tort wstawiamy na noc do lodowki. Przed podaniem dekorujemy polowkami truskawek.

10 komentarzy:

  1. Agnieszko on jest boski! Zachwyca mnie! Najlepsze życzenia dla córeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamilo, dziekuje :-) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny tort, świetne zdjęcia, jak zwykle zresztą! Na pewno rozpływa się w ustach , tak samo jak na fotografii - znika w białym tle. Całusy dla Panny Uczennicy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny tort:) aż miło patrzeć na takie piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny jest ten tort. Musi być pyszny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się nasączanie ciasta gęstym likierem, a nie wodnistym, cukrowym syropem, jak często się spotyka. Piękny torcik i córcia pewnie szczęśliwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. z takim kremem, mogłabym po kawałku zjeść cały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Powiem tylko tyle - wygląda NIESAMOWICIE!

    OdpowiedzUsuń
  9. mialam napisac i nie napisalam, wiec pisze teraz. Przesliczny i zapewne smakowal niesamowicie. gdyby ta pogoda byla lepsza to bylby w sam raz na party w ogrodzie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers