link
facebook login BAYADERKA : Sernik klasyczny/ Simple cheesecake

piątek, 4 stycznia 2013

Sernik klasyczny/ Simple cheesecake


Sernik klasyczny, bez spodu. Przygotowany tylko z bialego polskiego sera. Prosty w przygotowaniu.

Sernik klasyczny

1200 g tlustego/ poltlustego sera twarog
270 g cukru
6 jajek
20 g soku z swiezo wycisnietej cytryny
200 g smietanki kremowki, min. 30 % tluszczu
2 lyzki maki, z lekkim czubem
lyzka ekstraktu waniliowego

potrzebne beda:

praska/ blender
mikser i duza misa
waga
papier do pieczenia
folia aluminiowa
maslo do natluszczenia obreczy formy
forma okragla, z wyjmowanym dnem, o sr. ok. 24 cm i wysokosci min.7 cm
duza forma prostokatna


Ser przeciskamy przez praske (najlepiej trzykrotnie)  lub blenderujemy dokladnie.
Gotowy ser wkladamy do misy miksera i laczymy z cukrem. Miksujemy. Dodajemy smietanke, laczymy krotko. Wlewamy sok, miksujemy. Mase laczymy z aromatem, miksujemy ponownie i krotko.
Wbijamy cale jajka, miksujemy bardzo krotko, tylko do polaczenia. Na koncu wsypujemy make, laczymy z cala masa.
Forme okragla o srednicy 24-25 cm wykladamy papierem do pieczenia (dno). Wypuszczamy papier luzno poza dno formy, zamykamy obrecz i te, od wewnatrz, natluszczamy lekko samym maslem. Od zewnatrz mase ''otulamy'' mocna folia aluminiowa, najlepiej 3-4 wartstwami po to aby sernik pieczony w tzw. kapieli wodnej nie nasiakl woda. Do duzej prostokatnej wstawiamy ptzygotowana okragla forme m (natluszczona i owinieta od zewnatrz folia aluminiowa).
Mase serowa wylewamy do przygotowanej formy. Wyrownujemy wierzcz szpatulka.
Zagotowujemy wode w czajniku.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).
Wlewamy goraca wode do polowy wysokosci prostokatnej formy. Bardzo ostroznie wstawiamy forme na srodkowa polke piekarnika. Pieczemy 45 minut w podanej wyzej temperaturze, po czym obnizamy temperature do 140 stopni (termoobieg) i pieczemy kolejne 45 minut.
Sernik studzimy kilka minut w piekarniku, wyjmujemy z piekarnika, studzimy okolo 30 minut i wkladamy do lodowki na okolo 24 h.
Po tym czasie mozna przygotowac lukier i udekorowac nim sernik.
Przygotowanie lukru: okolo 3/4 szklanki cukru pudru laczymy z kilkoma lyzkami (zaczynamy od 2-3) goracej wody. Ucieramy az powstanie gladki, bialy lukier. Jezeli jest zbyt gesty, dodajemy odrobine wody, jezeli zbyt rzadki, dosypujemy cukier i ucieramy do gladkosci.
Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Mam wielki sentyment do takich serników. Dla mnie w wykonaniu mojej babci był najlepszy.
    Dobra w nowym roku życzę
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Już chciałam robić, ale niestety chwilowy brak miksera mnie zatrzymał :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny! taki tradycyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego bez spodu jeszcze nie robiłam, ale muszę kiedyś wypróbować też takiej klasyki. Na pewno był pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio szaleję za sernikami, ten już wpadł mi w oko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciężki sernik z polskiego twarogu - takie lubię najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też robię taki sernik- najlepszy jaki może być. poproszę kawałek, kawa stygnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie serniki są najlepsze:-). Twój wygląda idealnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niech żyje prostota! Boski :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers