link
facebook login BAYADERKA : Śliwki pieczone z wanilią

poniedziałek, 29 września 2014

Śliwki pieczone z wanilią

Coś dla zwolenników powideł, śliwek i bucht ze śliwkami bo takie śliwki mogą mieć szerokie zastosowanie :-)
Śliwki pieczone z wanilią a następnie podsmażane tak jak powidła smakują bardzo dobrze i na kawałku pieczywa, i jako nadzienie do ciast, bułek. Z dość sporej ilości owoców przygotowałam zaledwie dwa małe słoiczki pysznych pieczonych śliwek z wanilią. Jeden z nich już niedługo wykorzystam. Natomiast drugim planuję przełożyć tegoroczny tradycyjny piernik.

Śliwki pieczone z wanilią 


składniki na 2 niewielkie słoiczki:

około 1,5 kg  dobrych śliwek
50 g cukru waniliowego *
cukier, do smaku

Przygotowanie:
Śliwki myjemy i otaczamy w cukrze waniliowym. Wykładamy na  przełożoną arkuszem pergaminu formę do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy śliwki około 60 minut. Po tym czasie owoce zmiękną i zmarszczy się skórka. Śliwki zostawiamy do wystudzenia w piekarniku. Następnie wyjmujemy owoce za pomocą łyżki i wkładamy do garnka (używałam żeliwnego). Smażymy owoce razem z pestkami około 1h, mieszając regularnie. W miedzyczasie dodajemy cukier. Po tym jak powidła zgęstnieją wyłaczamy ogień, pozbywamy się pestek (za pomocą łyżki). Gęste powidła wkładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers