link
facebook login BAYADERKA : Obiad w stylu retro. Niech zyje zielsko!

środa, 22 czerwca 2016

Obiad w stylu retro. Niech zyje zielsko!

No i stalo sie. W domu najpierw pojawilo sie zielsko wszelkiej masci: szpinak, jarmuz, seler naciowy, koper w ilosci dla calej wsi, a pozniej takie powolne i swiadome dojrzewanie do tej decyzji.
Byly salatki, smoothie (o ktorych pisalam wczesniej i postowalam na Instagramie) a i tez zup nie zabraklo.
Od pewnego czasu nie jem miesa i juz.
I czy cierpie z tego powodu? Oj, ani troche. Wrecz odwrotnie. Na talerzu  (i  nie tylko) jest kolorowo, lekko i przyjemnie i nie ma nudy. Podjelam decyzje swiadomie, dojrzewalam do niej dlugo. Rozmawialam z corkami, ktore uparly sie, ze z kurczaka nie rezygnuja, no i tak jest dobrze. W koncu dwie dorastajace panny wiedza czego im trzeba a ja nie zamierzam im tego odbierac. Czy jem lzej? Taki byl pomysl ale okazuje sie ze i z fasoli, cieciorki i innych fajnych ziarenek mozna wyczarowac fast fooda! :)
Jest zdrowo- to na pewno. Jest ciekawie. Dzisiaj mam dla Was obiad, ktory zwyklam jesc jako dziecko a pozniej nastolatka. Lubie te kombinacje smakow- ziemniaka z jajem i szpinak- to jest to!


Obiad w stylu retro

 
składniki na 4 porcje

750 g ziemniaków młodych

woda

niepełna łyżka soli

pieprz drobny

2 łyżki masła

200 g świeżego szpinaku

50 ml śmietanki słodkiej

sól

4 jajka


Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, zalewamy czystą wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę z ziemniaków, które następnie rozgniatamy na puree i łączymy z masłem i pieprzem.
Do garnka wrzucamy szpinak i zalewamy niewielka iloscia wody.
Blanszujemy, odlewamy wodę, studzimy szpinak i łączymy ze śmietanką i solimy do smaku.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła. Wbijamy jajko i smażymy. Na talerz wykładamy puree z ziemniaków, kremowy szpinak i jajko sadzone.
 

2 komentarze:

  1. prosto i przyjemnie...lubie takie proste obiady, jeszcze kefir i młode ziemniaki, takie całe i było bardzo retro

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers