Domowy syrop złocisty. Niezbędny, jak dla mnie, w kuchni. Niezastąpiony dodatek do ciast, ciasteczek, pierniczków, deserów. Naleśniki też smakują z nim zdecydowanie lepiej.
Postanowiłam przygotować ten syrop z myślą o tych, którym nie jest tak łatwo go nabyć ze względu na miejsce zamieszkania albo i cenę. Od tej chwili będzie on zawsze dostępny i na pewno często używany. Proponowałam już użycie syropu jako alternatywe do syropu klonowego w moich nalesnikach kanadyjskich.. Na pewno na blogu pojawi sie jeszcze niejeden przepis z użyciem golden syrup.
Przepis znalazlam na tej stronie.
Składniki na około 1 l syropu:
- 200 g cukru
- 50 g wody
- 1 kg cukru
- 600 g gotującej się wody
- 2-3 plasterki cytryny
Wykonanie:
1. W dużym garnku o mocnym dnie łączymy 200 g cukru z 50 g wody. Gotujemy cukier na średnim ogniu az się skarmelizuje (zgęstnieje i nabierze brązowego koloru, uwaga: nie przypalić).
2. Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy do skarmelizowanego cukru dokładnie 600 g wrzącej wody, plasterki cytryny i kg cukru.
3. Gotujemy wszystkie składniki na małym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie powinny zgęstniec i zbrązowić. Mieszamy od czasu do czasu. Studzimy syrop (zaraz po gotowaniu jest dosyć rzadki, ale obniżenie temperatury doprowadza do zgęstnienia). Plasterki cytryny wyjmujemy.
Uwagi:
1. Jeżeli po schłodzeniu syropu wydaje się on być za rzadki to go gotujemy kilka minut dłużej. I odwrotnie:jeżeli jest zbyt gęsty dolewamy nieco wody ( to już na wyczucie) i gotujemy kilka minut dłużej.
2. Jeżeli decydujemy się na przygotowanie syropu z połowy skladników, gotujemy wszystko krócej, około 15- 22 minut.
3. Bardzo ważne jest aby w momencie skarmelizowania się cukru na pierwszym etapie połączyć go dokładnie z 600 g wrzącej wody. To nie będzie trudne jeżeli zagotujemy nieco więcej wody, np. 650 g. W ten sposób nasz syrop nie powstanie za gesty.
4. Golden syrup można przechowywać w lodówce nawet do roku.
Rewelacja! Niezmiennie zachwycam się zdjęciami - piękne!
OdpowiedzUsuńAniu, dziekuje i serdecznie pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńBayaderko, powiedz mi co zrobić z syropem który zastygł w butelce i ani rusz? :-)
OdpowiedzUsuńMusisz na nowo go podgrzac i dolac minimalna ilosc wody tj okolo 30 ml na poczatek, pozwol mu zastygnac, sprawdz konsystencje i jezeli nadal bedzie zbyt gesty, powtorz to samo. Powodzenia:-)
OdpowiedzUsuńNie gotuj tego zbyt dlugo, w przeciwnym razie utracisz cala wode jaka dolalas.
OdpowiedzUsuń