link
facebook login BAYADERKA : DOMOWY GOLDEN SYRUP- SYROP ZŁOCISTY

czwartek, 28 kwietnia 2011

DOMOWY GOLDEN SYRUP- SYROP ZŁOCISTY


Domowy syrop złocisty. Niezbędny, jak dla mnie, w kuchni. Niezastąpiony dodatek do ciast, ciasteczek, pierniczków, deserów. Naleśniki też smakują z nim zdecydowanie lepiej.
Postanowiłam przygotować ten syrop  z myślą o tych, którym nie jest tak łatwo go nabyć ze względu na miejsce zamieszkania albo i cenę. Od tej chwili będzie on zawsze dostępny i na pewno często używany. Proponowałam już użycie syropu jako alternatywe do syropu klonowego w moich nalesnikach kanadyjskich.. Na pewno na blogu pojawi sie jeszcze niejeden przepis z użyciem golden syrup.
Przepis znalazlam na tej stronie.

Składniki na około 1 l syropu:

- 200 g cukru
- 50 g wody

- 1 kg cukru
- 600 g gotującej się wody
- 2-3 plasterki cytryny

Wykonanie:

1. W dużym garnku o mocnym dnie łączymy 200 g cukru z 50 g wody. Gotujemy cukier na średnim ogniu az się skarmelizuje (zgęstnieje i nabierze brązowego koloru, uwaga: nie przypalić).

2. Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy do skarmelizowanego cukru dokładnie 600 g wrzącej wody, plasterki cytryny i kg cukru.

3. Gotujemy wszystkie składniki na małym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie powinny zgęstniec i zbrązowić. Mieszamy od czasu do czasu. Studzimy syrop (zaraz po gotowaniu jest dosyć rzadki, ale obniżenie temperatury doprowadza do zgęstnienia). Plasterki cytryny wyjmujemy.

Uwagi:
1. Jeżeli po schłodzeniu syropu wydaje się on być za rzadki to go gotujemy kilka minut dłużej. I odwrotnie:jeżeli jest zbyt gęsty dolewamy nieco wody ( to już na wyczucie) i gotujemy kilka minut dłużej.
2. Jeżeli decydujemy się na przygotowanie syropu z połowy skladników, gotujemy wszystko krócej, około 15- 22 minut.
3. Bardzo ważne jest aby w momencie skarmelizowania się cukru na pierwszym etapie połączyć go dokładnie z 600 g wrzącej wody. To nie będzie trudne jeżeli zagotujemy nieco więcej wody, np. 650 g. W ten sposób nasz syrop nie powstanie za gesty.
4. Golden syrup można przechowywać w lodówce nawet do roku.




5 komentarzy:

  1. Rewelacja! Niezmiennie zachwycam się zdjęciami - piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, dziekuje i serdecznie pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bayaderko, powiedz mi co zrobić z syropem który zastygł w butelce i ani rusz? :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musisz na nowo go podgrzac i dolac minimalna ilosc wody tj okolo 30 ml na poczatek, pozwol mu zastygnac, sprawdz konsystencje i jezeli nadal bedzie zbyt gesty, powtorz to samo. Powodzenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie gotuj tego zbyt dlugo, w przeciwnym razie utracisz cala wode jaka dolalas.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers