Niepozorne (czyt. brzydkie :) a bardzo smaczne. Chrupiace delikatne ciasto, w nim schowana miekka rozplywajaca sie w ustach gruszka. Pysznie i zdrowo :)
Przepis w wersji textowej pojawi sie nieco pozniej.
Gruszki w ciescie
2 male jajka
45 g masla
45 g cukru
130 g maki pszennej
1/3 lyzeczki sody
malenka szczypta soli
szczypta cynamonu, opcjonalnie
30 g jogurtu waniliowego, uzylam Danone Activia
okolo 10 gruszek, dojrzalych i jedrnych
olej do smazenia
Gruszki myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda; kroimy na cwiartki lub osemki,jezeli owoce sa wieksze.
Maslo wrzucamy do misy miksera razem z cukrem. Laczymy. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy az masa bedzie gladka. Nad oddzielnym naczyniem przesiewamy make z soda, laczymy ze sola i jezeli lubimy, z cynamonem. Make wsypujemy do misy z masa. Laczymy miksujac, jak najkrocej. Dodajemy do ciasta jogurt. Miksujemy do polaczenia.
Do glebokiego garnka wlewamy olej, w takiej ilosci jakiej uzylibysmy do smazenia paczkow czy racuszkow.
Garnek umieszczamy nad srednim plomieniem. Olej powinien byc bardzo goracy, o temperaturze okolo 180 stopni, przydatny tutaj okaze sie termometr cukierniczy, jezeli nie mamy, warto obrac malego ziemniaka, pokroic na cwiartke i jeden kawalek wrzucic, oczywiscie ostroznie, do goracego oleju, w celu sprawdzenia temperatury. Jezeli zacznie sie natychmiast smazyc, temperatura jest idealna. Oczywiscie nie powinna byc tez zbyt wysoka.
W kawalek gruszki wbijamy widelec i obtaczamy owoc w przygotowanym ciescie. Po czym od razu wykladamy na goracy tluszcz. Smazymy az ciasto nabierze zlotobrazowego koloru. Usmazone owoce wyjmujemy sitem, odsaczamy z nadmiaru tluszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy cieple, najlepiej smakuja z dobrymi lodami.
In English:
Sometimes we think that only the pretty taste good whereas all the stuff that looks uninteresting to us is just not worth our time and effort.
With those pear fritters this is just the opposite. I know that they may look ugly but they taste really good! Just imagine a warm and soft pear cosily wrapped up in a crispy and warm pancake-like fried dough. Delicious and what is even more important so easy to prepare.
Pear fritters
45 g soft butter
45 g caster sugar
2 small eggs
1/3 tsp bicarbonate soda
130 g plain (all-purpose) flour
30 g yoghurt ( I used a vanilla Danone Activia)
teeny-tiny pinch of salt
pinch of cinammon, optional
circa 10 pears (only fresh fruits)
oil, to fry
Wash pears, peel and quarter each one.
Tip the butter and sugar into a mixer bowl and combine those two.
Add one egg at a time to the bowl and mix the ingredients.
Over a separate bowl sieve the flour along with the bicarb, salt and if you prefer, the cinammon.
Add the dry ingredients to the batter. Stir it.
Add the vanilla yoghurt and mix all the ingredients once again.
Pour the oil into a big deep saucepan. Heat the oil over a medium gas. It must be really hot.
Dip each pear into the batter and then, once the oil is hot enough, fry the fritters for around 2 mins from each side. Once they become golden brown in colour, take them out of the saucepan and if necessary, put those onto a kitchen towel sheets to get rid of the grease residues. Serve the fritters dusted with some icing sugar and if you like, they will taste best with some Cornish ice-cream.
oryginalny, ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńI jak to pysznie wygląda! Mniam :)
OdpowiedzUsuńGruszki wyglądają bardzo apetycznie i zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńObłędne;)
OdpowiedzUsuńPrzyrzadzalam juz w ten sposob jablka, byly obledne, wiec jestem pewna, ze gruszki tez takie sa. Swietne zdjecia!
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńIdealne na poprawę nastroju :-)
OdpowiedzUsuńBayaderko, śliczne zdjęcia jak zawsze, a gruszki wyglądają mega apetycznie:)))
OdpowiedzUsuńnajcudowniejsze gruszki świata!!!
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł na deser:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:) Muszę wypróbować ten przepis:)
OdpowiedzUsuńPychotkowo wygląda,aczkolwiek dziwnie mi sobie wyobrazić smak gruszki usmażone w cieście.
OdpowiedzUsuńLovely photos and delicious idea! I'd like to try with apples, too. What is the part about testing your oil with a potato peel? I'd be interested in learning that trick if you could explain in English. :-) Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuń