Bardzo proste w przygotowaniu mini tarty. Wszystkie skladniki jakich bedziemy potrzebowac zwykle sa ''pod reka''.
Mini tarty cebulowo-serowe na c. francuskim
ok. 3 mini tarty (forma o srednicy 8-10 cm)
okolo 200 g c. francuskiego
3-4 lyzki startego sera
pieprz, swiezo zmielony
sol morska
oregano, opcjonalnie
bazylia, opcjonalnie
tymianek, opcjonalnie
lyzka smietany
3 lyzki mleka
jedno jajko
1 cebula, pokrojona w kosteczke
Drobno pokrojona cebule wrzucamy na patelnie i dusimy na wolnym ogniu tak aby zmiekla i stala sie slodka, okolo 10-12 minut. Patelnie zestawiamy z ognia i odstawiamy cebule do przestudzenia.
W naczyniu laczymy jajko ze smietana i mlekiem, dodajemy ser i przyprawy, na koniec cebulke, mieszamy.
Foremki do min tart wykladamy rozwalkowanym ciastem francuskim. Podpiekamy je bez wypelnienia okolo 10 minut w temp. 220 st. Celsjusza. Po czym wyjmujemy z piekarnika i napelniamy nadzieniem serowo-cebulowym. Wstawiamy mini tarty do piekarnika na okolo 8-10 minut i pieczemy az wierzch sie zetnie i zbrazowieje. Na kilka minut przed wyjeciem z piekarnika, w sam srodek kazdej tarty wkladamy pomidorka i pieczemy az pomidorki pekna lekko.
Tarty mozna podawac z swiezym szpinakiem i winegretem ale nam smakowaly bardzo dobrze w polaczeniu z tradycyjna mizeria z ogorkow.
Mini tarty cebulowo-serowe na c. francuskim
ok. 3 mini tarty (forma o srednicy 8-10 cm)
okolo 200 g c. francuskiego
3-4 lyzki startego sera
pieprz, swiezo zmielony
sol morska
oregano, opcjonalnie
bazylia, opcjonalnie
tymianek, opcjonalnie
lyzka smietany
3 lyzki mleka
jedno jajko
1 cebula, pokrojona w kosteczke
Drobno pokrojona cebule wrzucamy na patelnie i dusimy na wolnym ogniu tak aby zmiekla i stala sie slodka, okolo 10-12 minut. Patelnie zestawiamy z ognia i odstawiamy cebule do przestudzenia.
W naczyniu laczymy jajko ze smietana i mlekiem, dodajemy ser i przyprawy, na koniec cebulke, mieszamy.
Foremki do min tart wykladamy rozwalkowanym ciastem francuskim. Podpiekamy je bez wypelnienia okolo 10 minut w temp. 220 st. Celsjusza. Po czym wyjmujemy z piekarnika i napelniamy nadzieniem serowo-cebulowym. Wstawiamy mini tarty do piekarnika na okolo 8-10 minut i pieczemy az wierzch sie zetnie i zbrazowieje. Na kilka minut przed wyjeciem z piekarnika, w sam srodek kazdej tarty wkladamy pomidorka i pieczemy az pomidorki pekna lekko.
Tarty mozna podawac z swiezym szpinakiem i winegretem ale nam smakowaly bardzo dobrze w polaczeniu z tradycyjna mizeria z ogorkow.
Cudowny przepis!!!!! :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyglądają te pomidorki na samym środku :)
OdpowiedzUsuńCudne i z pewnością przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, pobudzające.
super to wygląda:) dla mnie bomba:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńłatwe i robiące wrażenie :)
OdpowiedzUsuń