link
facebook login BAYADERKA : Mini tarty serowo-cebulowe

czwartek, 28 lutego 2013

Mini tarty serowo-cebulowe

Bardzo proste w przygotowaniu mini tarty. Wszystkie skladniki jakich bedziemy potrzebowac zwykle sa ''pod reka''.


Mini tarty cebulowo-serowe na c. francuskim
ok. 3 mini tarty (forma o srednicy 8-10 cm)

okolo 200 g c. francuskiego
3-4 lyzki startego sera
pieprz, swiezo zmielony
sol morska
oregano, opcjonalnie
bazylia, opcjonalnie
tymianek, opcjonalnie
lyzka smietany
3 lyzki mleka
jedno jajko
1 cebula, pokrojona w kosteczke

Drobno pokrojona cebule wrzucamy na patelnie i dusimy na wolnym ogniu tak aby zmiekla i stala sie slodka, okolo 10-12 minut. Patelnie zestawiamy z ognia i odstawiamy cebule do przestudzenia.
W naczyniu laczymy jajko ze smietana i mlekiem, dodajemy ser i przyprawy, na koniec cebulke, mieszamy.
Foremki do min tart wykladamy rozwalkowanym ciastem francuskim. Podpiekamy je bez wypelnienia okolo 10 minut w temp. 220 st. Celsjusza. Po czym wyjmujemy z piekarnika i napelniamy nadzieniem serowo-cebulowym. Wstawiamy mini tarty do piekarnika na okolo 8-10 minut i pieczemy az wierzch sie zetnie i zbrazowieje. Na kilka minut przed wyjeciem z piekarnika, w sam srodek kazdej tarty wkladamy pomidorka i pieczemy az pomidorki pekna lekko.
Tarty mozna podawac z swiezym szpinakiem i winegretem ale nam smakowaly bardzo dobrze w polaczeniu z tradycyjna mizeria z ogorkow.

6 komentarzy:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers