Zabielana zupa pomidorowa
składniki:
3 l
wody
3 łyżki oliwy extra vergine
3 łyżki suszonej mieszanki warzywnej
4 duże marchwie
3 duże pietruszki
jeden duży por
2 cebule, średniej wielkości
4 ząbki czosnku
pieprz
sól
łyżeczka bazylii
łyżeczka bazylii
1,5 kg pomidorów malinowych
120 ml śmietanki słodkiej, min.30 % tłuszczu
Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na paski. Podobnie postępujemy z pietruszką, porem. Cebule obieramy i opalamy na gazie przez kilka minut. Marchew, cebulę, czosnek obrany, por i pietruszkę wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy oliwę, przyprawy. Garnek z zupą wstawiamy na średni płomień, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez pół godziny.
Pomidory sparzamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do zupy. Podczas gotowania zupy wrzucamy pokrojone pomidory. Gotujemy przez kolejne 20 minut.
Zabielamy zupę w następujący sposób. Śmietankę wlewamy do garneczka i łączymy z 3 łyżkami zupy, mieszamy i to wlewamy do garnka. Zupę doprowadzamy do wrzenia. Część warzyw miksujemy za pomocą blendera, po czym wlewamy do garnka. Podajemy gorącą z bułeczkami czosnkowymi lub serowymi.
Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na paski. Podobnie postępujemy z pietruszką, porem. Cebule obieramy i opalamy na gazie przez kilka minut. Marchew, cebulę, czosnek obrany, por i pietruszkę wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy oliwę, przyprawy. Garnek z zupą wstawiamy na średni płomień, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez pół godziny.
Pomidory sparzamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do zupy. Podczas gotowania zupy wrzucamy pokrojone pomidory. Gotujemy przez kolejne 20 minut.
Zabielamy zupę w następujący sposób. Śmietankę wlewamy do garneczka i łączymy z 3 łyżkami zupy, mieszamy i to wlewamy do garnka. Zupę doprowadzamy do wrzenia. Część warzyw miksujemy za pomocą blendera, po czym wlewamy do garnka. Podajemy gorącą z bułeczkami czosnkowymi lub serowymi.
Pierwsza myśl: z ryżem czy makaronem? A tu z pieczywem! :)
OdpowiedzUsuń