link
facebook login BAYADERKA : Frytki z selera

środa, 18 lutego 2015

Frytki z selera

Tak jak ostatnio odkrywam owoc granatu, tak też zafascynował mnie seler. W domu rodzinnym znałam jego zastosowanie jedynie jako warzywe gotowane do sałatki warzywnej. I przyznam że żałuję że występował u nad tylko pod taką postacią, bo jest smaczny, zdrowy, i wszechstronny. I tak ostatnio zagościł u nas mash z selera z mięsem a dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na frytki selerowe podawane z tymiankiem, solą morską i grubym czarnym pieprzem.


Frytki selerowe
na 3 niewielkie porcje

2 bulwy selera
sól w płatkach
ok. 2 łyżeczek świeżego tymianku
łyżeczka grubego pieprzu
olej, do smażenia

Korzeń myjemy, osuszamy, odcinamy brzydkie końce i obieramy. Kroimy na pół, następnie na plastry grubości 6-8 mm, a te na słupki, dokładnie takie jak na tradycyjne frytki.
Olej na patelni rozgrzewamy do temp. 180 stopni Celsjusza. Na rozgrzany olej wykładamy po 2 garście pokrojonego selera. Smażymy na kolor złotobrązowy. Następnie odsączamy z nadmiaru oleju na sitku, sprawnie wykładamy frytki na papierowe ręczniczki kuchenne, aby dodatkowo pozbawić się tłuszczu. W małej miseczce łączymy posiekany tymianek, natkę pietruszki (opcjonalnie), gruby pieprz i sól w płatkach. Ziołami i przyprawami obtaczamy dokładnie frytki i podajemy ciepłe.  

3 komentarze:

  1. ja niestety nadal nie jestem miłośniczka selera, szczególnie korzeniowego :( zupa, sałatka i dla mnie tyle! za to przekonuję się do marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe jak smakują, wyglądają podobnie do tych zwykłych, ale pewnie w smaku byłaby różnica. Ciekawe czy ten fast-food jest serio zdrowszy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers