Pyszna sałatka ze zdrowej i popularnej kaszy jaglanej i pieczonych słodkich ziemniaków. Z dodatkiem piersi kurczaka pieczonych w wędzonej papryce i grubym pieprzu. Wszystko podane na świeżej rukoli, udekorowane pestkami granatu.
Sałatkę doprawiłam oszczędnie - jedynie odrobiną miodu i świeżo wyciśniętego soku z cytryny, bo tak naprawdę smaki warzyw, drobiu i granatu tutaj tak dobrze się przeplatają że nie potrzeba wielu przypraw. Można jedynie pokusić się o kilka listków mięty.
Sałatka ''dla dwojga'' smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Z pewnością może pełnić rolę lekkiej kolacji dla dwojga, a w podwojonych proporcjach posłuży jako jedno z dań na imprezie.
Pyszna sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i owocem granatu
składniki na 2-3 osoby:
90 g kaszy jaglanej
szczypta soli + sól do marynaty
łyżka masła
300 g piersi kurczaka
300 g słodkich ziemniaków (batatów)
jeden duży granat
ok. 80-100 g rukoli
gruby pieprz
łyżeczka wędzonej papryki
łyżka miodu
3/4 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Około 12 h przed przygotowaniem marynujemy (nacieramy przyprawami) pierś kurczaka w niepełnej łyżce pieprzu, łyżeczce wędzonej papryki i łyżce oleju. Wkładamy przygotowane mięso do miski, nakrywamy kawałkiem folii spożywczej i wstawiamy do lodówki.
2. Na blaszkę wykładamy kawałek papieru do pieczenia. Na to wykładamy zamarynowane mięso i obrane, pokrojone w nieregularne kawałki słodkie ziemniaki. Polewamy łyżką oleju, obtaczamy tak aby olej pokrył ziemniaki i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach Celsjusza, aż ziemniaki będą miękkie a kurczak przepieczony. Formę z mięsem i batatami wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
3. Gotujemy kaszę w 2, 5 szklankach wody, lekko posolonej, z łyżką masła, około 30 minut. Kaszę ugotowaną płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
4. Do większej miski wsypujemy pestki granatu, kaszę, wlewamy miód, dodajemy upieczone bataty. Mieszamy, dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą, jeżeli uważamy to za konieczne.
5. Na półmisek wykładamy umytą i osuszoną rukolę, na boku pokrojoną równo pierś kurczaka i obok, sałatkę. Podajemy udekorowane pestkami granatu. Smacznego :)
pysznie i jak elegancko:)
OdpowiedzUsuń