...pierwszy raz jadłam w jednej z londyńskich kawiarni.
Siedząc z koleżanką ze studiów, z kubkiem kawy o smaku orzechowym, ciekawą muzyką w tle, Rocky Road wydawał się...zjawiskowy.
Bardzo czekoladowy, o raczej zbitej konsystencji był dla mnie niczym innym jak nowym ''słodkim'' odkryciem.
Cóż, smakował mi wtedy wybornie.
I tak naprawdę, potrzebowałam kilku wizyt w kawiarni, aby sobie uświadomić, że ten deser to tylko kolejne wydanie bloku czekoladowego z dzieciństwa, jakie robiła czasami Mama.
Inne, bo z pianką marshmallows.
Naprawdę nie wiem do dziś dlaczego jej obecność w Rocky Road była dla mnie przez długi czas prawie niezauważalna...Być może dlatego że zdominowała ją czekolada i pokruszone herbatniki, które, niewątpliwie grają tutaj pierwsze skrzypce...:)
Przepis autorstwa Nigelli Lawson, pochodzi z tej strony.
Prosty szybki, czekoladowy, jak dla mnie trochę sentymentalny- może spróbujecie???:)
Składniki:
- 200 g dobrej gorzkiej czekolady
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- okolo 100 g pianki marshmallows
- 200 g pokruszonych herbatników (najlepiej najzwyklejszych)
- 3 łyżki jasnego syropu melasowego
- cukier puder do posypania (około 3 łyżek)
Wykonanie:
1. Połamaną w kostkę czekoladę i masło wkładamy do rondelka i na małym ogniu topimy, mieszając. Dodajemy syrop.
Kruszymy herbatniki: albo łamiąc je w rękach dość drobno, albo wkładamy je do woreczka, który zamykamy i wałkiem do ciasta rozkruszamy je ale nie na piasek.
2. Do osobnego małego naczynia odkładamy około 6 łyżek przetopionej czekolady z masłem.
Do reszty czekolady dodajemy pokruszone herbatniki i piankę a następnie mieszamy. Wykładamy papierem do pieczenia niewielką foremkę, o wymiarach 20x10 cm. I na papier wylewamy całą masę. Łopatką albo dużym, szerokim nożem gładzimy wierzch a następnie wylewamy odłożoną wcześniej czekoladę.
Smacznego!:)
Wow cos nowego :) Moze sprobuje, tylko pianki marshmallows z czekolada ? Ciekawe.
OdpowiedzUsuńberrypunch, pianka marshallows jest jednym z składników zamieszczonych w oryginalnym przepisie.
OdpowiedzUsuńJeżeli jej nie lubisz, możesz z niej zrezygnować i dodać więcej ciastek albo np. wrzucić bakalie. To już według Twojej wyobraźni i upodobań. Pozdrawiam serdecznie!
jak duża porcja wyjdzie z takiej ilośći składników ? ;)
OdpowiedzUsuńJa przygotowywalam ten deser w foremce o wymiarach 12cm X 16cm. Powodzenia.
OdpowiedzUsuń