link
facebook login BAYADERKA : Piknikowe ciasto z jagodami, malinami i morelami/ Almond flour summer fruit cake

wtorek, 5 lipca 2011

Piknikowe ciasto z jagodami, malinami i morelami/ Almond flour summer fruit cake

                  Ciasto lekko migdałowe z owocami: jagodami, malinami i morelami/ Almond flour summer fruit cake
                                                 all images by A. Guszpit, subject to copyright 2011


Recepturę na to ciasto znalazłam na blogu Bernadetty: Moj kulinarny pamiętnik. Za przepis bardzo dziękuję.
Jest to pomysł na wykorzystanie nadmiernej ilości białek a  i tez letnich owoców.

Delikatnie migdałowy i bardzo owocowy wypiek idealny do popołudniowej kawy.


Przepis na ciasto delikatnie migdałowe z owocami lata:

110 g mąki pszennej
niecałe 2 łyzeczki proszku do pieczenia
240 g cukru pudru
110 g mielonych migdałów
40 g bułki tartej
250 g masła
6-7 białek
niewielka szczypta soli
około 350 g owoców : najlepiej jagód, malin, pokrojonych w kostkę moreli, owoców lekkich, które nie wtopią się w ciasto


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia (może to być okrągła forma o średnicy 24 cm albo forma 20cm x 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia, jeżeli jest to tortownica, wykładamy papierem dno, boki smarujemy delikatnie olejem i wysypujemy niezbyt obficie bułką tartą.

Następnie masło roztapiamy w małym rondelku. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia nad dużą miską. Łączymy z migdałami, bułką tartą i cukrem pudrem. Wlewamy do tego przestudzone masło. Mieszamy dokładnie.
Po czym ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. I łączymy je z pozostałymi składnikami (mąką, proszkiem, cukrem itd.) bardzo delikatnie drewnianą szpatułką.
Na sam wierzch wykładamy owoce. (Ja zaczynałam od jagód. Następnie maliny przekrojone wpół kładłam częścią przekrojoną do góry, na końcu wyłożyłam drobno pokrojone morele. W ten sposób nie musiałam obtaczać owoców w mące i nie opadły)

Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na środkowym poziomie przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Miłego dnia, pozdrawiam serdecznie!

Agnieszka

20 komentarzy:

  1. U Ciebie ciasto cudnie wygląda, a te owoce jagodowe świetnie komponują się z taką migdałowo białkową chmurką. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. same pyszności w tym cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dorwę wszystkie potrzebne mi owoce(bo narazie przetwarzam je na przetwory :D ) to zrobie to ciasto bo wyglada bosko'tak prosto, domowo. mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama nie wiem co mnie bardziej zachwyciło - kapitalne zdjęcia czy to przepyszne ciasto. Bardzo lubię tutaj wracać. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez pieknie! I cudowne te dechy masz, a może to prawdziwy stół?
    Ja podobne ciasto będe robić w niedzielę, żeby ugościć znajomych, mam nadzieje, że mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kamilo,
    dziękuję!:-)
    I pozdrawiam ciepło. Dobrego tygodnia.



    BasiuP,
    Tak to ciasto było bardzo smaczne, dobry sposób na przemycenie owoców u niejadków:-) Dzięki za komentarz i pozdrawiam mocno.



    Asiu,
    Dzięki. tak, swojskie jest i tyle:-) pozdrowienia ciepłe!



    Agnieszko,
    witaj!
    Dziękuję za Twe ciepłe słowa i miło mi że lubisz tutaj wracać. pozdrawiam serdecznie!

    Pauli,
    witaj!
    Dzięki że wpadłaś.
    A nie, to nie jest stół. Tylko jeden z wielu moich gratów do fotografii. A my jadamy na czymś innym...A ciacho na pewno wyjdzie,to jedno z prostszych przecież.
    Pozdrowienia ciepłe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieknie sie prezentuje. A z malinami to na pewno niesamowicie pachnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne! Uwielbiam takie ciasta i mam wszystkie owoce w zasięgu ręki!
    Zdjęcia mistrzowskie!
    Całusy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. az mi slinka cieknie. cudne.

    OdpowiedzUsuń
  10. niesamowicie się prezentuje.
    takie domowe, kuszące i obfite w owoce...

    OdpowiedzUsuń
  11. slicznie wyglada, takie kolorowe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Katie,
    witaj.
    Dziękuję i tak masz rację, pachniało cudownie, po całym domu roznosił się zapach malin:-)pozdrowienia!


    Aniu,
    witam Ciebie! Miło że wpadłaś. Dziękuję i pozdrawiam!


    Bernadetto,
    nie zawiodłam się na Twym przepisie. Ciasto było smaczne, bardzo smaczne:-) Dlatego jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam.

    Karmel-itko,
    witaj. Dziękuję za Twe słowa i pozdrawiam.

    Aga,
    dzięki i miłego wieczoru.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurcze.. ale się rozmarzyłam co do tego ciasta.. a do tego zaintrygowała mnie ta migdałowa nutka..


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm... U Ciebie ciągle takie wspaniałości! Nie chciałabyś nas przypadkiem adoptować? :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Biedrona,
    dzięki. Pozdrowienia.


    Just Great,

    :-)
    Z żalem odpowiadam : nie. Dwoje dzieci wystarczy:-) ale jakby zdarzyło się Wam zwiedzać Anglię to zapraszam na małe co nieco:)
    Pozdrowienia serdeczne!:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bogate i piękne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak zwykle piękne zdjęcia :)Światło i nastrój super! Cudne masz te " graty " do fotografii, piękne talerzyki, nożyki, łyżeczki itp, zazdroszczę ;) A ciasto oczywiście też pięknie wygląda! Pozdrowienia serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniałe... pierwszy raz jestem na Twoim blogu i bardzo mi się podoba :) pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo piękny blog i cudne zdjęcia ;)
    Zapraszam do siebie ;)

    http://mojeptysiemalinowe.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. co za apetyczne zdjęcia! super:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers