link
facebook login BAYADERKA : Marchewkowiec/ Carrot cake

czwartek, 18 października 2012

Marchewkowiec/ Carrot cake


Marchewkowiec. Jedno z moich ukochanych ciast. Jest wilgotne, aromatyczne, z delikatna nuta cytrusowa. Przez dodatek marchewki dlugo zachowuje swiezosc. Przepis znalazlam na BBC Good Food.


Marchewkowiec z nuta pomaranczy
na forme o srednicy 20 cm, przepis pochodzi ze strony BBC Good Food



300 g maki
250 g oleju
2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
200 g miekkiego brazowego cukru (dalam jasnego brazowego cukru)
4 jajka
skorka starta z pomaranczy
skorka starta z cytryny
200 g startej marchwi
150 g orzechow (zastapilam rodzynkami, dalam 80 g)
227 g drobno pokrojonego ananasa z puszki (nie kroilam, dalam 200 g)


frosting:
60 g cukru pudru
125 g masla
250 g serka kremowego, np. Philadelphia


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Okragla forme o sr. 20 cm wykladamy papierem do pieczenia (dno), obrecz od wewnatrz natluszczamy maslem.
Make przesiewamy z proszkiem,  soda, laczymy z cukrem.
Jajka ubijamy az beda puszyste i bardzo wolnym strumieniem dolewamy olej, nastepnie nadal ubijajac, laczymy ze skorka pomaranczowa i cytrynowa. Do masy jajecznej wsypujemy marchew, orzechy, ananasa, suche skladniki i za pomoca widelca laczymy wszystko. Ciasto wykladamy (bedzie dosyc geste) do formy. Pieczemy w wyzej podanej temperaturze okolo 1h 20 min, do tzw. suchego patyczka (pieklam 1h 30 min).
Frosting przygotowujemy nastepujaco: maslo (miekkie) ucieramy z cukrem na gladko, nastepnie laczymy z serkiem Philadelphia, dodajemy odrobine cynamonu (opcjonalnie). Jak tylko ciasto ostygnie, na wierzch wykladamy rownomiernie frosting.
Smacznego

13 komentarzy:

  1. Fantastyczne, pyszne ciacho. Uwielbiam takie łączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz jadlam takie we Florencji...chyba z 10 lat temu i do dzis mi towarzyszy w roznych wersjach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Marchewkowe jest pyszne. To moje ulubione ciasto na jesienną porę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ uroczy marchewkowiec! o tak, ciasto marchewkowe jest świetne. Piękne zdjęcia Agnieszko u Ciebie, jak zawsze.
    POzdrawiam cieplo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie grubiutkie! Muszę w końcu zrobić ciasto marchewkowe, ale boje się że mi nie wyjdzie :c

    OdpowiedzUsuń
  6. Też uwielbiam marchewkowe i bardzo podobnie robię, tylko bez ananasa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham marchewkowe ciasta szczególnie te z cytrusowa nutka :) pyszne foty!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. z marchwią uwielbiam ciasta ,ale takie fotki chyba jeszcze bardziej

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham to ciasto...robię podobne i zwykle szybciutko znika bo jest rewelacyjne:)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Agnieszko.
    Pochłonęłam Twojego bloga na nocce ;) i zaglądam do Ciebie regularnie.
    Wczoraj na urodziny mojego synka zrobiłam ciacho marchewkowe i ............wszyscy rozpłynęliśmy się w mruczeniach nad cudownym smakiem. Dziękuję!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers