link
facebook login BAYADERKA : Zupa krem z marchewki i dyni/ Carrot and pumpkin soup

wtorek, 16 października 2012

Zupa krem z marchewki i dyni/ Carrot and pumpkin soup

Zupa, a wlasciwie krem z dwoch warzyw. Bardzo prosty w przygotowaniu.
Z ponizszych skladnikow ugotujemy niewielka ilosc tej zupy, tak mniej wiecej, dla dwoch osob. Poniewaz zupy jest stosunkowo malo, doprawiamy ja stopniowo, wieksze ilosci przypraw (zbyt duza szczypta Garam Masala wprowadzi gorycz do tego kremu). Zupa jest bardzo dobra sama w sobie, ale ja lubie ja podawac z specjalnie przygotowanym kuskusem. Kuskus lubie najbardziej w polaczeniu z kurkuma i drobno pokrojonymi grillowanymi warzywami: cukinia, czerwona i zielona papryka, sprawdzi sie tez baklazan. Doprawiam sam kuskus odrobina octu balsamicznego albo swiezo wycisnietym sokiem z cytryny. I tak jak zupe mozna jesc osobno, tak tez tak przygotowany kuskus jest pyszny, a wlasciwie uzalezniajacy. Polaczenie tych dwoch- wg mnie, rewelacyjne.


Zupa marchewkowo-dyniowa
podawana z kuskusem

160 g puree z dyni
4 male marchewki, umyte, obrane, pokrojone w talarki
400 ml bulionu warzywnego
3 lyzki masla
sol
pieprz
Garam Masala
szczypta cynamonu
szczypta kurkumy
kolendra, do podania
kilka lyzek mleka kokosowego, ew. slodkiej gestej smietanki

opcjonalnie:
ugotowany kuskus
polaczony z kurkuma
kilka grillowanych warzyw takich jak:
czerwona i zielona papryka, cukinia, szalotki,
po grillowaniu
polaczonych z kuskusem
garsc rodzynek, polaczonych z kuskusem
kilka kropel octu balsamicznego, do smaku


Marchewke pokrojona w talarki wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Jak tylko bedzie miekka, laczymy ja z puree dyniowym i doprowadzamy do wrzenia.
Doprawiamy przyprawami, dodajemy mleko kokosowe albo smietanke i calosc blenderujemy.
Kuskus gotujemy do miekkosci, laczymy z odrobina kurkumy, solimy i studzimy. Warzywa pokrojone na mniejsze kawalki grillujemy, pozniej kroimy drobno i laczymy z kuskusem. Do smaku dodajemy albo soku z cytryny albo odrobiny octu balsamicznego, mozna tez wrzucic garsc rodzynek, ktore beda swietne wspolgrac z pozostalymi smakami.
Zupe podajemy bardzo ciepla, kuskus powinien byc zimny, prosto z lodowki.
Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Już ją pokochałam :) styl indyjski to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie mniam, mniam już wiem co z dyni czekającej na mnie w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przemawia do mnie ten przepis :) przypomniałam sobie, że to czas na obiad

    OdpowiedzUsuń
  4. a no właśnie czas na dynię :-) podoba nam się Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. kochana zainspirowana twoimi wyrobami...
    jestem bardzo ciekawa wyglądu i wystroju twojej kuchni! byłaby możliwość stworzenia postu z jej zdjęciami, a jak nie to może opublikowaniu ich na facebooku? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki śliczny! Wspaniałe zdjęcia, a zupa na pewno pyszna:).
    Śliczny masz ten rondelek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Krem wygląda idealnie. Zapisuję do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ....Mmmm... Piękne!!!
    I na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. z kuskusem to wyśmienity pomysł. :) pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. chętnie bym spróbowała :)
    wygląda tak apetycznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne zdjęcie. Robisz całkiem inaczej niż ja. Dodaję też ziemniaka. Nie dodawałam nigdy kurkumy do kremu z dyni. Muszę spróbować. Dodaję jednak gałkę muszkatołową (aromatyczną stąd : www.najlepszeprzyprawyswiata.pl )
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. A to moja wariacja na temat tego kremu z marchewki http://zalewajka.com.pl/zupy/zupa-marchewkowa-z-dynia/ .
    Zapraszam do gotowania zup razem ze mną :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers