link
facebook login BAYADERKA : Pączki (lepsze niż z cukierni)

środa, 26 lutego 2014

Pączki (lepsze niż z cukierni)

Najlepsze pączki jakie możecie przygotować w domu. Mięciutkie, delikatne, pyyyszne!
Z poniżej podanych składników zrobicie około 35 pączków.

Pączki najlepsze 

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

na rozczyn: 
50 g świeżych drożdży
100 ml zagotowanego i ostudzonego mleka *
90 g mąki pszennej chlebowej
2-3 łyżki cukru

Kruszymy drożdze nad średniej wielkości miseczką. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy do spienienia na 10 minut. Po tym czasie łączymy je z mąką i letnim mlekiem. Mieszamy łyżką. Odstawiamy na około 10 minut w ciepłym nieprzewiewnym miejscu.

Na ciasto właściwe: 

cały rozczyn
410 ml zagotowanego i ostudzonego mleka**
7 dużych żółtek
870 g mąki pszennej chlebowej
140 g cukru białego
100 g białego tłuszczu Ceres ***
2 łyżki likieru Cointreau

 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

ponadto: 
dżem lub konfitura do nadziania pączków
cukier puder
gorąca woda
domowa kandyzowana skórka pomarańczowa
olej do smażenia pączków





Rozczyn łączymy z żółtkami, 1/5 mąki i szklanką mleka w dużej misie miksera.Miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo resztę mąki, mleka, ekstrakt. Miksujemy na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Dodajemy cukier, alkohol i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty. Ciasto powinno być gładkie i spójne. Dodajemy tłuszcz. Miksujemy około 3 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym podwoi swą objętość, delikatnie naoliwiamy dłonie. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy z nich kulke, którą rozpłaszczamy na placek. Na środek takiego ''placka'' nakładamy dżem i sprawnie zbieramy brzegi placka tak aby utworzyć zamkniętą kulke. Te zasklepioną częścia odkładamy pączka do dołu na lekko podsypaną mąką stolnicę albo deskę. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Pączki surowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 45- 60 minut.
Olej rozgrzewamy do temperatury 170 stopni (ja użyłam frytkownicy więc było mi łatwo temperaturę regulować).
Delikatnie wykładamy pączki na rozgrzany olej. Najlepiej dwa na raz.Smażymy po 2-3 minuty na jednej stronie, po czym przewracamy na drugą.
Wykładamy usmażone pączki na sitko aby olej odciekł i lukrujemy albo posypujemy cukrem pudrem. Można na koniec udekorować kandyzowana skórką pomarańczową przygotowaną w domu.
 Smacznego :)

*
** mleko zagotowujemy i następnie doprowadzamy do temperatury pokojowej.
Ostatnio czytałam że daje to o wiele lepsze efekty w wyrabianiu ciast drożdżowych. Wypróbowałam i potwierdzam- ciasto jest bardziej puszyste i lepiej pracują drożdże w czasie wyrastania.
*** ceres to biały bezwonny tłuszcz znany też jako tłuszcz kokosowy, do zakupienia w większych sklepach


Ponchki- (pączki)- Polish doughnuts

yeast starter:
50 g fresh yeast, crumbled/ 25 g dry instant yeast
2-3 tbps caster sugar
100 ml scalded full-fat milk
90 g strong white flour

Sprinkle the crumbled yeast with sugar. Leave it for 10 minutes in a warm, draught-proof place.
Next mix it with flour, milk. Give it a good stir, cover it up with a clean cloth and leave it for next 10 minutes until the started rises.

yeast dough:
the whole starter
870 g strong white flour
410 ml scalded full-fat milk
7 yolks
140 g caster sugar
2 tbsp Cointreau
2 tsp pure vanilla extract
100 g Trex

and:
good-quality conserve
icing sugar
hot water
fine candied orange peel
cooking oil

you will also need:
a large mixer bowl
a plate
a sieve
a bowl
a fryer
a frying spoon
working space 


Put the starter in a large mixer bowl. Combine with yolks, 1/2 milk and sugar. Mix the ingredients.
After add the flour gradually alternately with milk. Continue on mixing. Add the liqueur, extract. Mix for about 2-3 min. At the end combine the dough with the trex and mix on for further 3 minutes. The dough will be slightly sticky. Scrap the dough bits from the sides of the bowl.
Cover the bowl with clean cloth. Leave the dough to rise for around 60 minutes.
After the dough doubles its size punch it all the way through to the bottom.
Take small parts and roll it in your hands. Then flatten it out. In the middle of each piece put some jam/conserve using a teaspoon. Gather the edges together so you can close it up and form a ball. Sprinkle your working space with some flour and leave the formed doughnuts to rise for around 45-60 minutes.
Pour the cooking oil into your fryer and heat it up until it reaches 170 degrees Celcius.
After the doughnuts rise put two at a time onto the heated oil. Fry each one for 2 minutes on a side. Then turn it over and fry for 2-3 minutes on the other side until golden brown colour. Using a frying spoon take the ready doughnuts out and leave them on a sieve. Next prepare the icing. Mix 1 cup of icing sugar with 2-3 tbps hot water and 2-3 tbsp of finely-cut candied orange peel. Pour the icing sugar over the top and the bottom of each doughnut, let it cool down slightly and serve. Enjoy! :)







6 komentarzy:

  1. Domowe zawsze będą lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaale są piękne! :) tak wspaniałe, że prawie czuję przez monitor ich piękny zapach i smak! niezaprzeczalnie - domowe najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka leci! Piękne są. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile pączków wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers