link
facebook login BAYADERKA : Ciasto ze śliwkami, zarodkami pszennymi i nasionami chia.

niedziela, 7 września 2014

Ciasto ze śliwkami, zarodkami pszennymi i nasionami chia.

Ponad miesiąc temu wróciłam z wakacji w Polsce.
Wyjechałam z niej zdumiona tym jak wiele się w niej zmieniło. Cieszyłam się tym, że mogę spotkać się z bliskimi, odwiedzić ludzi, których nie ma obok mnie na codzień. Z drugiej strony wyjechałam z  mieszanymi uczuciami co do zmian, jakie zaszły, wtedy kiedy mnie w Polsce nie było.
 
Do domu wracaliśmy wyposażeni w produkty, o które trudniej tutaj, na Wyspach. Ja, od pewnego czasu, zakochana jestem w zdrowym odżywianiu. Stąd w mojej walizce znalazły się między innymi: siemię lniane, mąki bezglutenowe ,zarodki pszenne i inne
Dzisiejsze ciasto ze śliwkami, nasionami chia i zarodkami pszennymi jest propozycją dla tych, którzy lubią zdrowsze ciasta.
Kilka słów o samych zarodkach.
Zarodki pszenne powstają podczas produkcji mąki. Te niezwykle wartościowe składniki są, podobnie jak to dzieje sie z otrębami, odrzucane. Zarodki pszenne są bogate w minerały i witaminy: E, B1, B2, B6, niacynę, potas, wapń, kwas foliowy i wiele innych. Dostarczają organizmowi białka i stanowią źródła błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit. O nasionach chia pisałam wcześniej ale przypomnę, że dużo w nich białka, są bogate w błonnik i sycą największy apetyt, jako że wchłaniają duże ilości wody.
Dzisiejsze ciasto jest mięsiste, bardziej zbite i bardzo smaczne. Możne je posypać cukrem pudrem aby cieszyć się nim w postaci deseru. Można też upiec ciasto bez owoców, tak jak chlebek, kroić na kawałki i tostować na śniadanie. Do wykorzystania przepisu zachęcam, szczególnie tych, którzy dbają o dietę.


Ciasto ze śliwkami, nasionami chia i zarodkami pszennymi

składniki na keksówkę:

350 g śliwek, umytych, wydrążonych, pokrojonych w plasterki
3 jajka, średniego rozmiaru, białka i żółtka osobno
100 g brązowego cukru
80 g cukru kryształ
160 g mąki pszennej
60 g zarodków pszennych
łyżka proszku do pieczenia
1,5 łyżki nasiona chia
1 łyżka masła do natłuszczenia formy
1,5 łyżki otrębów żytnich do wysypania formy

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.
2. Formę natłuszczamy masłem i wysypujemy otrębami.
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem brązowym, cukrem, łączymy z zarodkami.
4. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka łączymy z nasionami chia. 
5. Do sztywnych białek wsypujemy  przesianą mąkę z suchymi składnikami. Mieszamy delikatnie. Dodajemy żółtka z nasionami. Mieszamy tylko do połączenia. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy.
Na wierzch wykładamy plasterki śliwek. Formę wstawiamy do piekarnika, na środkową półkę na 40 minut aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Ciasto studzimy i kroimy całkowicie wystudzone.


5 komentarzy:

  1. Bayaderko, czy nasiona chia są konieczne? Można dać coś w zamian?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są konieczne. Można ale nie trzeba zastąpić je niezmielonym siemieniem lnianym w takiej samej ilości.

      Usuń
  2. cudowne ciacho:) poproszę kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda smakowicie, tak jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers