link
facebook login BAYADERKA : Tort kolibri, muffiny jablkowe, zupa warzywna z paluchami z Marmite i inne/ Hummingbird cake, fluffy apple muffins, pasta e fagiole served with Marmite twists...

piątek, 27 stycznia 2012

Tort kolibri, muffiny jablkowe, zupa warzywna z paluchami z Marmite i inne/ Hummingbird cake, fluffy apple muffins, pasta e fagiole served with Marmite twists...

                            Hummingbird cake czyli tort kolibri
Serniki  z biala czekolada i owocem granatu/ White chocolate and pomegranate individual cheesecakes
Muffiny jablkowe z kruszonka/ Apple crumble muffins

Paluchy z Marmite i oszukana pasta e fagioli / Marmite twists and cheated by me pasta
Bliny Dana Leparda/ Dan Lepard's blinis
Sliwki pod kruszonka/ One of my favs: plum crumble
   Bliny ponownie najlepsze serwowane na cieplo z kawiorem i kwasna smietana albo tartymi buraczkami/ Dan's blinis- according to him they taste best when served warm along with sour cream&caviar or grated beetroot


Bardzo dlugo planowalam upiec tort kolibri (hummingbird cake) ale nigdy nie bylo na to czasu ani okazji i jako ze w ubiegla sobote swietowalam skromnie moje imieniny ( tak, jestem z tych, ktorzy wykorzystuja kazda okazje do swietowania) pojawila sie okazja do upieczenia tego ciasta. Co najbardziej zabawne, tort nie pojawil sie u nas w ubieglym tygodniu, a wczoraj, a zatem swietowac bede podwojnie w tym roku.
Udalo mi sie w tym tygodniu ( hurra!) zorganizowac nieco czasu na szybkie fotoszenie, takie doslownie w przelocie, miedzy jedna a druga bieganina, jak i tez na przewertowanie moich ksiazek i zapiskow z przepisami jakie prowadze od kilku dobrych lat. No i pojawil sie pomysl na muffiny z kruszonka, sliwki pod kruszonka czyli crumble, moje ukochane bliny ( choc juz teraz wyjasniam ze te z przepisu ponizej odbiegaja nadal smakiem od blinow jakie mialam szczescie zajadac w Wilnie wiele lat temu) i tak dalej i tak dalej...
Tydzien bez zwatpienia uplynal mi bardzo pracowicie z przerwami na sen ( 2am-7am).
Ciesze sie jednak, ze w dzisiejszych czasach bez problemu tu i owdzie o dobra mocna kawe...:-)
 A co do kawy, kawiarni wszelakich i tudziez mlynkow, udalo mi sie ostatnio zostac szczesliwym nabywca jednego pieknego mlynka, co pcha mnie w nastepnym kierunku: azeby Wam obiecac, ze byc moze niebawem zapraszam Was na blogu na ciasto kawowe...

Pieknego spokojnego tygodnia dla Was.
Agnieszka


Tort kolibri
na 10 porcji
przepis pochodzi z ksiazki Baking, wyd. Love Food

250 g maki pszennej
250 g cukru (radze dac mniej, tort moze wydawac sie za slodki z taka iloscia)
1 lyzka cynamonu
1 lyzka sody
3 jaka, roklocone
200 ml oleju slonecznikowego+ do natluszczenia formy
100 g orzechow pekana, posiekanych
3 dojrzale banany, ok. 375 g (waga bez skorki)
85 g dokladnie rozgniecionego ananasa z puszki
4 lyzki syropu z ananasow ( z puszki)

na mase:
175 g serka typu Philadelphia
55 g niesolonego masla
400 g cukru pudru

1. Zaczynamy od natluszczenia obreczy formy okraglej o srednicy 23 cm i wylozenia jej dna papierem do pieczenia. Wedlug oryginalnego przepisu, takich form powinny byc trzy. Ja jednak nie mialam trzech forem i podzielilam dokladnie ciasto ( wazac je) i pieklam trzy razy.

2. Przesiewamy make, cukier, cynamon, sode nad duza miska. Dodajemy rozklocone jajka, olej, pekany, banany, ananas, sok z ananasa i mieszamy wszystko drewniana lyzka do polaczenia skladnikow.

3. Dzielimy przygotowana tak mase na ciasto na trzy czesci i pieczemy trzy osobne blaty. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kazdy blat ok. 20-25 minut az stanie sie zloto-brazowy a wierzch bedzie sprezysty ( po dotknieciu). Nastepnie studzimy kazdy blat okolo 10 minut w formie, po czym calkowicie przestudzamy po wyjeciu z formy.

4. Mase przygotowujemy poprzez utarcie masla z serkiem tak aby nie bylo zadnych grudek. Nastepnie idealnie gladka laczymy z cukrem pudrem.
Kazdy z blatow przekladamy masa ( do przelozenia samych blatow wykorzystalam okolo polowy masy) a nastepnie wykanczamy gore. Mozna podwoic ilosc skladnikow na mase, wtedy swobodnie bedzie mozna wykonczyc torcik. Mozna rowniez posypac go posiekanymi orzechami.


Serniki z biala czekolada i owocem granatu
4 sredniej wielkosci porcje

300 g serka Philadelphia
200 g serka mascarpone/ fromage fraise
1, 5 lyzeczki aromatu waniliowego
200 g bialej czekolady
1 duzy owoc granatu

Uwaga: wszystkie skladniki powinny byc wylozone z lodowki na kilka godzin przed przygotowaniem deseru, w przeciwnym razie roztopiona biala czekolada zetnie sie ze schlodzonym serkiem zamiast polaczenia z nim.

W kapieli wodnej topimy czekolade, studzimy lekko i nastepnie laczymy z serkiem i aromatem. Masa powinna byc gladka. Wlewamy ja do pucharkow/roznych rozmiarem i przeznaczeniem kieliszkow albo po prostu salaterek i wstawiamy do lodowki na 12 h ( najlepiej cala noc). Po czym tuz przed podaniem dekorujemy deser owocem granatu.


Muffiny jablkowe z kruszonka
okolo 6  duzych muffinow

Uwaga: wszystkie skladniki przed pieczeniem powinny miec pokojowa temperature. Laczymy je bardzo krotko dla uzyskania jak najbardziej pulchnych muffinow. Aby muffiny doslownie ''wyskoczyly'' z foremek podczas pieczenia tuz przed wylaniem masy do papilotek wkladamy forme na kilka minut do zamrazarki. Ta ostatnia wskazowka pochodzi z ksiazki Cook Simply Everything. Przetestowana przez mnie, podaje dalej:-)

100 g jablek (waga po obraniu i pokrojeniu w nieregularna kostke)
60 g niesolonego masla, rozpuszczonego i przestudzonego
1/2 lyzeczki przyprawy do piernika
1/4 lyzeczki imbiru
1 lyzeczka cynamonu lekko z czubem
1 duze jajko
110 g maki pszennej
90 g kwasnej gestej smietany
szczypta sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
50 g jasnego cukru trzcinowego

na kruszonke:
25 g posiekanych orzechow ( wloskich/ pekana albo in.)
60 g maki pszennej
15 g cukru jasnego trzcinowego
20-25 g masla niesolonego

cukier puder, przed podaniem


Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykladamy forme do muffinow papilotkami albo ja natluszczamy i wysypujemy lekko kasza manna.

Przygotowujemy dwie miski.
W jednej umieszczamy smietane, jajko, maslo. Laczymy je ze soba przez 2 minuty.
W drugiej misce wsypujemy make przesiana ze soda i  proszkiem do pieczenia, przyprawy i jablka i cukier.
Nastepnie do miski z maka wlewamy mase z drugiej miski i krotko laczymy.
Rozkladamy ciasto rowno w papilotkach/dolkach.
Przygotowujemy kruszonke poprzez polaczenie ze soba wszystkich skladnikow tak aby przypominaly piasek. Kruszonki bedzie duzo, mozna spokojnie wyjadac:-)
Wysypujemy kruszonke na ciasto rozlozone w papilotkach i pieczemy okolo 25-30 minut do suchego patyczka.
Przed podaniem mozna posypac cukrem pudrem.



Paluchy z Marmite
okolo 12 szt.
przepis pochodzi ze strony BBC Good Food


50 g zoltego sera ( Cheddar lub Red Leicester)
250 g ciasta francuskiego, najlepiej juz rozwalkowanego, o jak najwyzszej zawartosci masla
2 lyzeczki Marmite

Stolnice podsypujemy lekko maka. Wykladamy na nia ciasto francuskie, ktore smarujemy Marmite i posypujemy startym serem. Skladamy na pol. Tniemy na 12 rownych paskow grubosci okolo 1,5-2 cm. Kazdy z paskow skrecamy jak spirale. I wykladamy na wyscielona papierem do pieczenia forme, w ostepach ok. 2 cm.
Pieczemy  w temp. 190 stopni az paluchy nabiora zloto-brazowego koloru.


Oszukana pasta e fagioli czyli pyszna zupa warzywna idealna na zime
przepis pochodzi z ksiazki Cook Simply Everything


4 lyzki oliwy
1 cebula, drobno posiekana
2 marchewki
2 lodyzki selera, drobno posiekanego
200 g wieprzowiny chudej, bez kosci, pokrojonej w sredniej wielkosci kawalki
300 fasoli borlotti z puszki (jezeli uzywamy suchej, namaczamy na noc i wydluza sie czas gotowania zupy do 1h i 15 minut)
400 g pomidorow z puszki
1 lyzka koncentratu pomidorowego
2 galazki rozmarynu
1 litr bulionu z drobiu lub wolowiny
50 g potartego parmezanu

W dosyc duzym garnku rozgrzewamy oliwe. Wrzucamy nastepnie do garnka cebule, marchewke, seler i dusimy na srednim ogniu okolo 10-15 minut az cebula sie zeszkli ale nie zbrazowieje.
Dodajemy mieso, fasole, rozmaryn i wlewamy bulion. I gotujemy okolo 30-40 minut. Zdejmujemy z ognia.
Mieso wyjmujemy jak i tez rozmaryn. Okolo 2-3 nabierki zupy blenderujemy na gladko. Nastepnie wlewamy do garnka.
Podajemy posypane potartym parmezanem.
Uwagi: zupa najlepsza jest nastepnego dnia. Mozna dodatkowo ugotowac do niej drobny makaron i wtedy to juz bedzie pelna wersja pasta e fagioli. Jest bardzo tresciwa i najlepiej przygotowywac ja na chlodniejsze dni.



Sliwki pod kruszonka czyli plum crumble
4 porcje

500 g sliwek
2 male jablka, obrane, wykrojone gniazda nasienne i owoce pokrojone w drobna kostke
3 lyzki cukru
1 lyzka soku z swiezo wycisnietej cytryny

na kruszonke:
30 g platkow owsianych
45 g cukru jasnego muscovado
50 g masla niesolonego
80 g maki pszennej
niewielka szczypta soli

Owoce myjemy, wydrazamy, nie obieramy ze skorki ( ta nada pieknego koloru), kroimy i umieszczamy w rondelku o malym dnie wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy okolo 10-15 minut, co chwila mieszajac,  po czym zdejmujemy z ognia i umieszczamy w naczyniu o pojemnosci okolo 800 ml.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotowujemy kruszonke i nia posypujemy owoce. Nastepnie naczynie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy okolo 20-30 minut az kruszonka nabierze zloto-brazowego koloru. Wyjmujemy z piekarnika bardzo ostroznie i studzimy kilka minut.
Podajemy jeszcze cieple z lodami waniliowymi albo samo- tez jest pyszne.


Bliny Dana Leparda
przepis pochodzi z ksiazki Cook Simply Everything
ok.15 sztuk

75 g maki jasnej zytniej ( typ 720)
25 g maki typ 450
4 g soli morskiej
50 g ziemniakow rozmiekczonych do puree
3 swiezych drozdzy albo 1. 5 drozdzy instant
75 g ciemnego piwa
100 g wody
40 g przestudzonego plynnego masla + wiecej do smazenia
1 duze jajko, oddzielone bialko od zoltka

Przesiewamy make i sol nad duza miska. W innym naczyniu laczymy ziemniaki z drozdzami instant ( z swiezymi przygotowujemy rozczyn) woda i piwem i miksujemy az uzyskamy gladka paste. Wsypujemy do drugiej miski make i laczymy mikserem przez 2 minuty. Odstawiamy do wyrosniecia na 2h, ciasto trzeba przemieszac raz podczas tego czasu.
Nastepnie laczymy wyrosniete ciasto z maslem i zoltkiem. W osobnym naczyniu ubijamy bialko na sztywno. Delikatnie laczymy bialko z ciastem, najlepiej drewniana lyzka.
Rozgrzewamy na patelni maslo i uzywajac lyzki nakladamy niewielkie placki. Ja smazylam po trzy na raz.
Smazymy po jednej stronie bez przewracania az brzegi blinow zaczna nieco brazowiec i pojawia sie male dziurki po niesmazonej stronie. Przewracamy i smazymy okolo 2 minuty.
Podajemy cieple z kawiorem, gesta kwasna smietana i tartymi buraczkami, mozna tez z pasta rybna. Moje dzieci jedza bliny na slodko i takie tez mozna podawac.

12 komentarzy:

  1. O jej, jakie tu cuda! Patrzę i patrzę i się nie mogę napatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jestem pod wrazeniem.Tyle pysznosci w jednym poscie :) I zdjecia wprost przecudne...

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że nadrabiasz zaległości w jednym poście :) Napiekłaś się widzę :) Super pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffiny- pierwsza klasa. Z resztą jak wszystko co przygotowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem zachwycona...
    Mogę zapytac skąd bierzesz papilotki do muffinek?
    Od dawna takich szukam i szukam..

    Pozdrawiam! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychoty! Zostaję z Tobą na dłużej, może byś mnie adoptowała? Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  7. U Ciebie potrafię tylko się zachwycać.
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziekuje za Wasze mile komentarze.
    Praline, foremki pochodza ze strony amazon, oto link:

    http://www.amazon.co.uk/Tala-Greaseproof-Muffin-Cases-37mm/dp/B004W75YNK/ref=sr_1_13?ie=UTF8&qid=1326501535&sr=8-13

    pozdrawiam i dobrego tygodnia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Aaa i Katie, po prostu staram sie byc na biezaco:-) usciski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bayaderko Twoje zjdęcia sa po prostu fenomenalne!!! Naprawdę stanowią dla mnie wielką inspirację :) Świetnie dobrana czcionka na zdjęciu i bardzo udane kadry, a stylizacja, że palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  11. Paulina, dzieki za Twe cieple i jakze mile slowa:-) Cieplo mi sie robi, jak czytam takie komentarze...:-)
    Pozdrawiam serdecznie i zycze jak najbardziej udanego tygodnia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers