link
facebook login BAYADERKA : Babka cytrynowa / Lemon bundt cake

wtorek, 23 października 2012

Babka cytrynowa / Lemon bundt cake


Delikatnie cytrynowa, bardzo wilgotna. Babka, ktora nie wymaga ucierania.
Wystarczy polaczyc suche skladniki i te mokre, wlac ciasto do formy i upiec. Takie laczenie skladnikow tzw. metoda muffinowa nie zabierze nam wiecej niz kwadrans.



Wilgotna babka cytrynowa

280 g maki pszennej
180 g cukru
150 g prawdziwego masla, rozpuszczonego i przestudzonego
3 jajka, sredniej wielkosci
50 ml soku z swiezo wycisnietej cytryny (z okolo 2 cytryn)
skorka starta z dwoch wiekszych cytryn
100 g kwasnej smietany
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
malenka szczypta soli
maslo do natluszczenia formy
cukier puder przed podaniem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Forme do babki z kominem natluszczamy maslem.
Make przesiewamy z sola, proszkiem i soda.
W drugim, wiekszym naczyniu laczymy lekko ubite jajka, cukier, smietane, przestudzone maslo, sok z cytryny i skorke. Mokre skladniki dokladnie laczymy, niekoniecznie mikserem. Suche skladniki wsypujemy do ''mokrych'' i laczymy wszystko, jak najdelikatniej, widelcem. Mase wlewamy do foremki. Pieczemy babke w powyzszej temperaturze do tzw. suchego patyczka, mi to zajelo okolo 40 minut.
Po upieczeniu babke studzimy w formie przez okolo 20-30 min., po czym wykladamy z formy na kratke kuchenna, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. lubię takie proste ciasta, łatwo się robi i można zjeść na wiele sposobów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i pysznie! Czasami robię takie właśnie muffinkowe ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też ostatnio piekłam babeczkę :-) Urocze zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie proste nieprzesiąknięte słodkimi kremami ciasta :) babka wyszła Ci cudowna !

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka ona jest piękna. Cytrynowa, delikatna, lubię takie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle pyszności u Ciebie i fantastyczne zdjęcia! Chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie cytrynowe ciasta, ostatnio też robiłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam podobną kilka dni temu. Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak się pięknie symetrycznie zezłociła :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi często ciasta ucierane wychodzą z zakalcem, więc takie, gdzie ucierać nie trzeba, byłoby rozwiązaniem idealnym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglada megapysznie, tak ze az mam ochote siegnac po ten kawlaek)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię cytrynowe wypieki. A jeśli sa na dodatek proste to znaczy, że musze wypróbować!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Banalna a jaka pyszna. Cytrynowa zawsze dobra :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam babki, nie tylko od święta :). Cytrynowa to moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Agnieszka , masz pewnie dużo pracy i dlatego ciebie nie ma co?Bo tęsknię za twoimi przepisami ,a szczególnie zdjęciami

    OdpowiedzUsuń
  16. ja też czekam na kolejne super przepisy i foty:))))

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny blog. Tego typu blogi inspirują mnie do utworzenia własnego blogu o ciastach, który właśnie został założony - i do pisania czas zasiąść:)

    OdpowiedzUsuń
  18. "Schizofrenia zabrała mi Syna..." - przeczytaj, proszę mój blog o chorobie, która dzień po dniu zabierała i wyniszczała mojego Syna, a rodzinę dewastowała psychicznie. Być może moje zapiski pomogą Ci bardziej świadomie spojrzeć na ten problem. Większość nie zdaje sobie sprawy, ile ludzi wokół nas cierpi na tę chorobę. MY - po ciężkiej walce przegraliśmy bitwę...

    Wejdź, proszę na moją stronę: http://schizofreniamojegosyna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam. Dobra babka, ale przeciętna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers