link
facebook login BAYADERKA : Rożki waniliowe

czwartek, 9 października 2014

Rożki waniliowe

Ostatnio zakochana jestem we włoskich blogach kulinarnych.
Mogłabym godzinami patrzeć na zdjęcia rozmaitych ciast, licznych deserów i słodkości, do których Włosi mają dobrą rękę.
I ogromnie żałuję że nie znam włoskiego. Znajomość języków obcychw wielu sytuacjach ułatwia życie. A gdybym tylko władała włoskim, pewnie z łatwością przychodziło by mi tłumaczyć receptury na pyszne łakocie (zamiast korzystać z kulejących tłumaczeń internetowych).
Ale kto wie, może za jakiś czas ulegnie to zmianie. W końcu ostatnio postanowiłam sobie, nie dla żartów, że zajmę się podstawami chińskiego :)

Przepis na te krucho-drożdżowe rożki waniliowe znalazłam na blogu Golosa Tentazione


Rożki waniliowe

składniki na około 25 małych rożków:

300 g mąki pszennej luksusowej + 100 g
100 g masła
75 g cukru  ( 20 g cukru waniliowego i 55 g cukru zwykłego)
90 g kwaśnej śmietany albo jogurtu naturalnego
25 g świeżych drożdży 
3 żółtka
50 ml letniego mleka
30 g amaretto
szczypta soli
jajko, rozkłocone (do posmarowania)
łyżeczka pasty waniliowej, opcjonalnie


Przygotowanie: 

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Do misy miksera wlewamy żółtka, dodajemy cukier i ucieramy przez 2 minuty. Następnie dodajemy śmietanę albo jogurt.
2. Do pokruszonych drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mleko i 2 łyżki mąki. Odstawiamy rozczyn tak przygotowany na 10-15 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, przykryty czystą szmatką.
3. Jak tylko rozczyn zacznie się unosić, dodajemy go do utartych zółtek. Dosypujemy powoli mąkę i miksujemy, na niskich obrotach przez 2 minuty, później na najwyższych przez 2-3 minuty.
4. Dodajemy pastę waniliową,resztę mąki, miękkie masło i  alkohol. Wyrabiamy ciasto tak aby składniki dokładnie się połączyły. U mnie trwało to około 5 minut- wyrabiałam ciasto ręką.
5. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski lekko natłuszczonej i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na około 2 h w ciepłe nieprzewiewne miejsce aż ciasto podwoi swą objętość.
6. Po podwojeniu objętości, wykładamy ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką. Dzielimy na dwie części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt. Jeżeli nasze ciasto po rozwałkowaniu nie ma idealnie równych boków, ucinamy je nożem. Z prostokata wykrawamy nożem trójkąty. Moje trójkąty miały około 4-5 cm u podstawy. Zwijamy każdy trójkąt zaczynając od podstawy tak aby utworzyć rożek. W podobny sposób postępujemy z resztą ciasta. Każdy rożek wykładamy na formę do pieczenia, zachowując odstępy na około 3 cm. Odstawiamy rożki do napuszenia na około 20 minut.
7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Rożki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 15 minut aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem. W wersji bardziej śniadaniowej podajemy rożki z dżemem albo serem białym przyrządzonym na słodko.


13 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wyglądają znakomicie! *.*
    Świetne te rogaliki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma informacji o drożdżach:( Ile?

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie rogaliki zawsze mi się będą kojarzyć z Meryl Streep ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale śliczne :) Jak ja lubię rogaliki :) Sam kształt poprawia nastrój,bo wiem, że rogaliki mają też smaczne nadzienie. Ale Twoje są bez nadzienia i też mi ślinka leci kiedy patrzę na nie :) Do śniadania najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja aż się boję zaglądać na blogi zagraniczne, polskie zabierają mi zdecydowanie zbyt wiele czasu ;) a rogaliki cudne, wiadomo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przypomniały mi się czasy dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers