Delikatne ciasto migdalowe na maczce migdalowej. Pieczone tylko na kilku skladnikach.
Ciekawe w smaku, niewymagajace duzego nakladu pracy i czasu.
Ciasto migdalowe z malinami
200 g malin
5 bialek
100 g cukru pudru
150 g maczki migdalowej (almond flour)
1,5 lyzeczki aromatu migdalowego
szczypta soli
200 g malin, uzylam mrozonych,lepsze beda swieze
Bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Dodajemy cukier puder, miksujemy. Dodajemy maczki migdalowej, miksujemy krotko. Na koncu dodajemy aromat.
Forme do pieczenia smarujemy maslem, wysypujemy bulka tarta.
Forme do pieczenia smarujemy maslem, wysypujemy bulka tarta.
Ciasto wykladamy do formy, wierzch wyrownujemy szpatulka.
Wykladamy na wierzchu maliny.
Pieczemy okolo 40 minut w temperaturze 160 stopniach Celsjusza.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy, przed podaniem mozna je posypac cukrem pudrem.
Smacznego :)
Smacznego :)
Bardzo szybkie i łatwe ciasto :) Idealne na weekend :)
OdpowiedzUsuńpiękne, takie geometryczne! i to moje smaki :)
OdpowiedzUsuńBajeczne to ciasto i do tego maliny, wspaniałe
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł :) Nie wiedziałam, że białka można tak wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda wspaniale i jakie piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite. I jaka piękna foremka :)
OdpowiedzUsuńsuper! taki letni wypiek :)
OdpowiedzUsuńno,no,no co za rece :)
OdpowiedzUsuńJest fantastyczne! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, aż zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Świetne ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie, z malinkami..
Pycha!
Pozdrawiam
A może zamiast malinek (na które trzeba jeszcze trochę poczekać) jagody?
OdpowiedzUsuńCzy można mączkę migdałową jakoś zastąpić? Np. zwykłą mąką, dodając więcej migdałowego olejku?
OdpowiedzUsuńNiestety nie mozna jej zastapic.
UsuńJakie są wymiary formy użytej w tym przepisie?
OdpowiedzUsuń