link
facebook login BAYADERKA : CHLEBEK Z MAKIEM a'la BABI

środa, 9 marca 2011

CHLEBEK Z MAKIEM a'la BABI



Pachnie cudownie jakby był pieczony w wiejskiej najprawdziwszej piekarni. Ma chrupiacą skórkę i  rozpływający się w ustach środek...
I  chociaż przypomina popularny bułgarski chlebek zwany Babi, nie jest taki sam.


Ten przepis oparłam o znaną recepturę na bułgarskiego ''słonecznika'', ale nieco zmodyfikowalam.
Zrezygnowałam z nadmiernej ilości cukru, zwiększyłam liczbę jajek i ubiłam białka, aby nadać ciastu większej puszystości.A także zrezygnowałam z tradycyjnego ułożenia ciasta w wspomniany juz przeze mnie słonecznik.
Wykonanie chlebka bylo nieco pracochłonne, ale sam efekt...cóż, powstał chlebek pyszny i miękki idealnie współgrający z domowymi powidłami i kubkiem maślanki...
Bo czasami niewiele przecież nam trzeba, aby zadowolić podniebienie...:)


Zapraszam do pieczenia!:)


Składniki:

- 20 g suchych drożdży
- 500 ml letniego mleka
- 1 łyżka cukru
-3 jajka
- 1 żółtko + dodatkowe żółtko do posmarowania chlebka
-2 łyżki oleju słonecznikowego
-łyżka soku z cytryny
- około 900 g mąki pszennej + dodatkowe 1,5 szklanki do podsypania stolnicy
-120 g roztopionego masła


Wykonanie:


1.Drożdże łączymy z cukrem i 150 ml mleka o temperaturze pokojowej (około 20 stopni Celsjusza). Do tego wsypujmey 20 g mąki. mieszamy razem i odstawiamy na 15 minut, aby powstał rozczyn (będziemy to wiedzieć po zwiększeniu objetości i pojawieniu się pęcherzyków powietrza na powierzchni rozczynu).


2.Jajka ucieramy z żółtkiem, mlekiem, sokiem z cytryny i dodajemy do tego powoli szklankę mąki. Ubijamy białka w osobnym naczyniu z szczyptą soli.


3.Teraz czas na łączenie utartych wyżej składników z rozczynem. Do tego dodajemy ubite białka. Bardzo delikatnie mieszamy.Podsypujemy stolnice mąką. Na to wykładamy ciasto, które będzie miało konsystencję gęstą ale nadal płynną. Wyrabiamy ciasto w taki sposób jak przy wyrabianiu chleba, dodając resztę mąki. Kiedy ciasto będzie już zwarte na tyle, aby odchodziło od naszych rąk, natłuszczamy olejem miskę i w nią wkładamy uformowane w kulę ciasto. Przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aby podwoiło swą objetosc. Trwa to zwykle około godziny.

4.Wyrośnięte już ciasto wykładamy ponownie na stolnicę. Dzielimy na dwie częsci. Następnie każda z tych dwóch na kolejne dwie. Po czym powtarzamy czynność z każdą części (powinniśmy już otrzymać 8 części). Każdy z ośmiu kawałków dzielimy na dwie i jeszcze raz na dwie.Dzielimy kawałki aż do uzyskania 40 części.

5.Natłuszczamy formę do pieczenia i wysypujemy bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

6. Każdą z 40 części rozwałkowujemy na 5 mm-wej grubości placek, który smarujemy roztopionym masłem. Pięć nasmarowanych tłuszczem placków nakładamy na siebie i zwijamy w roladę. Odkładamy na bok. I tak z pozostałymi kawałkami ciasta. Powinniśmy otrzymać osiem roladek (każdy uformowany z pięciu placków). Kroimy każda roladę wszerz na dwucentymetrowej grubości paski i wykładamy na formę, w której będziemy piec chleb. Ponieważ pasków powstanie dużo, ja wykładałam je piętrowo. Na niższej warstwie zostawiałam trochę miejsca między kawałkami ciasta. Natomiast na drugiej warstwie rozkładałam kawałki z przekroju czyli tak,aby przypominały one ślimaka i robiłam to równomiernie na całej formie, aby chleb był równej wysokości.

7. Na samym końcu, kiedy już rozłożymy ciasto, sam wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i sypiemy makiem. Wkładamy formę z chlebem do piekarnika i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut i sprawdzamy patykiem, czy ciasto się już przepiekło w samym środku.


Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers