link
facebook login BAYADERKA : CHLEB PSZENNY NA MAŚLANCE Z PŁATKAMI OWSIANYMI

piątek, 8 kwietnia 2011

CHLEB PSZENNY NA MAŚLANCE Z PŁATKAMI OWSIANYMI



Dzisiaj postawiłam na prostotę. I to prostotę przez duże ''P'':).
 I upiekłam chleb, z najprostszego przepisu, jaki mogłam znaleźć. Czasami miewam takie dni, kiedy nie eksperymentuję, nie poszukuję, a piekę najprościej jak można.:)

Chleb jest idealny dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w ’'domowych zacisznych piekarniach’’...
Bo nie jest wymagający. I nie potrzeba zakwasu aby go przygotować, a jedynie kilku gram drożdży, które zawsze się gdzieś w domu znajdą, wręcz że same nawiną i proszą o wykorzystanie:).

No i kolejne ''za'': maślanka i  płatki owsiane...czy mogło być bardziej zdrowo?:)

Przepis pochodzi z książki Joanny Farrow ''200 Bread Recipes''.

Składniki na dwa bochenki ( każdy po 350 g):

- 125 ml wody o temperaturze pokojowej
-190 ml maślanki o temperaturze pokojowej*
- niecała łyżka soli
- 420 g mąki pszennej typ 450
- 50 g płatków owsianych + około dwóch garści do obsypania formy i ciasta
- łyżeczka cukru
-  7 g suchych drożdży albo 14 g świeżych
-mleko ( do posmarowania ciasta)

Wykonanie:

1. Drożdże łączymy z woda i cukrem i 5 łyżkami mąki. Następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 10-20 minut.

2. Płatki owsiane, mąkę i sól łączymy szybko i odstawiamy. Kiedy drożdże się spienią, łączymy je z maślanką, mąką, płatkami i solą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Następnie przekrawamy na pół.

3. Dwie blaszki o wymiarach 24x8 cm smarujemy olejem i wysypujemy płatkami owsianymi. Następnie wkładamy do nich ciasto chlebowe i równo rozkładamy. Smarujemy mlekiem i wysypujemy wierzch płatkami owsianymi. Po czym odstawiamy pod przykryciem w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około 1,5 h.

4. Nagrzewamy piekarnik do 195  stopni Celsjusza. Kiedy ciasto niemalże podwoi swą objetość, wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 35 minut aż zbrązowieje a po ''opukaniu'' będzie wydawało się być w środku puste. Studzimy na kratce.

Smacznego!:)

* Można zastąpić  jogurtem naturalnym

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers