link
facebook login BAYADERKA : CIASTO DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI, BRZOSKWINIAMI I ŚLIWKAMI

niedziela, 3 kwietnia 2011

CIASTO DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI, BRZOSKWINIAMI I ŚLIWKAMI

Przepis na to ciasto pochodzi ze zbiorów rodzinnych. Piekł je mój wuj z województwa wielkopolskiego, który przekazał przepis mej siostrze. Później piekła je moja siostra. A teraz piekę je ja.

W oryginale nie dodaje się owoców.
Jednak wydaje mi się, że z owocami to ciasto drożdżowe smakuje jeszcze lepiej.
Samo w sobie nie jest zbyt słodkie, ale za to wystarczająco słodki jest lukier.
Zaś lekko kwaskowy smak owoców równoważy tę słodycz i czyni ciasto bardzo, ale to bardzo dobrym.

I musze jeszcze powiedzieć, że mój Mąż, który nie przepada za ciastami drożdżowymi, bo jak twierdzi, są ''zbyt codzienne'', wręcz że uwielbia to ciasto.

Cóż, może i będę nieskromna, ale ono jest naprawdę wspaniałe.
I mam nadzieję, że i Wy je polubicie.

Składniki na ciasto:
-50 g świeżych drożdży albo 24 g suchych (instant)
- 250 ml mleka
-100 ml oleju słonecznikowego
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 680 g mąki
- 4 jajka  

Na kruszonkę:

-70 g masła
- 140 g mąki pszennej luksusowej
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na lukier:

- 2 kurze białka
- 100 g cukru pudru

Ponadto:

-100 g wydrylowanych kwaśnych wiśni
- 200 g pokrojonych w kostkę brzoskwini bez skórki
- 200 g śliwek węgierka pokrojonych w kostkę i również bez skórki

Wykonanie:

1. W dużej misce łączymy pokruszone drożdże z mlekiem o temperaturze 20 stopni Celsjusza, 3 łyżkami cukru i 100 g mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy pod przykryciem w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około 15 minut.

2. W międzyczasie pergaminem wykładamy formę do pieczenia o wymiarach 20x 30 cm.
Oddzielamy od żółtek białka. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli i resztą cukru.
Do ubitych białek wlewamy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Tak ubite jajka odstawiamy na bok.

3. Kiedy rozczyn jest już gotowy ( widoczne pęcherzyki powietrza) łączymy z nim ubite jajka. Po czym bardzo powoli wsypujemy przesianą mąkę. Na samym końcu dodajemy olej, również powoli, aby ciasto nie straciło na swej objętości.

4. Na przygotowaną formę do pieczenia wylewamy ciasto. Rozrzucamy równomiernie owoce (powinny być maksymalnie odsączone).
Odstawiamy formę z ciastem w ciepłe miejsce, także pod przykryciem na 1h.

5. W międzyczasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki łączymy razem i dłońmi kruszymy je na piasek przez około 3 minuty. Następnie zbijamy je w kulę. Po czym kule rozdrabniamy na drobne, różnej wielkości grudki.

6. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto podwoi swą objętość, delikatnie, powoli i równomiernie rozrzucamy kruszonkę na sam wierzch. Po czym wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

7. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy w formie i kiedy nie będzie już ciepłe, przygotowujemy lukier.
Dwa białka i cukier puder łączymy ze sobą mikserem na średnich obrotach i miksujemy około 8 minut. Powinien powstać lukier  jednolitego białego koloru. Nim ozdabiamy ciasto.

Smacznego!:)


2 komentarze:

  1. wygląda doskonale! :) i na pewno też tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziekuje!:) To ciasto jest baardzo smaczne, to znaczy bylo, bo zniknelo w kilka godzin:) pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers