Kiedy jakis czas temu wspominalam o moim regularnym piciu zielonych koktajli z dodatkiem superzywnosci nie bylo w tym ani odrobiny przesady.
I tak jak wspominalam juz wczesniej, troche czasu uplynelo, zanim przyzwyczailam sie do smaku I koloru koktajli zielonych. Byl taki czas w ubieglym roku, ze regularnie je zabieralam do szkoly, ale nikt, ale to nikt nie potrafil zrozumiec dlaczego pijam ''takie cos'' na sniadanie. Przestalam ''zadreczac'' kolezanki w pracy ;) Koktajl pije rano, zanim wyjde do pracy albo wieczorem po treningu (wybieganiu). Dbam o to w co w nim jest. Lubie polaczenie szpinaku z owocami. Tym sposobem utarl sie juz u mnie pewnego rodzaju schemat. Ponizej kilka klasycznych zestawien.
Co do ''rozcienczaczy'' koktajli uzywam albo wody mineralnej, albo kokosowej, albo tez wody z cytryny, rzadziej juz jogurtu. Mysle ze to tez kwestia przyzwyczajenia.
Co jeszcze lubie laczyc?
Superzywnosc. W kuchennej szafce posiadam mala kolekcje sproszkowanego moringa, jeczmienia, spiruliny, nasion chia. Lubie roznorodnosc.
Kilka slow o koktajlach z dodatkiem moringa.
Moringa jest znane jako drzewo dlugowiecznosci. Posiada niezwykle wlasciwosci lecznicze. Zawiera cztery razy wiecej witaminy A niz marchew. Zawiera tez wiecej bialka niz soja. Nic wiec dziwnego jest w tym, ze postrzegana jest jako prawdziwa bomba witaminowa. Moringa zawiera siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 15 razy więcej potasu niż banany, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak!
Dlaczego pije koktajle z dodatkiem spiruliny?
Spirulina to nic innego jak sproszkowane algi. To samo bogactwo mineralow i witamin w organicznej postaci!
Zawiera mnostwo bialka, okolo 8 aminokwasow, witamine B12, zelazo, fosfor, witamine E i oczywiscie jest bogata w chlorofil. Idealna na trudne dni w kalendarzu kobiety, kiedy to czujemy sie slabiej i jestesmy bardziej podatne na wszelkie wirusy i choroby.
Co takiego jest w nasionach chia?
Lubie wsypywac lyzke nasionek chia do koktajlu bo podobnie jak moringa i spirulina, jest przebogate w bialko. Zawieraja tez duzo manganu, fosforu, naturalny blonnik, magnez i fosfor. Te drobne nasionka sa pelne przeciwutleniaczy. Wspomagaja odchudzanie ze wzgledu na wysoka zawartosc blonnika. Pomagaja w leczeniu chorob sercowych i czesto tez poprawiaja stan zdrowia osob chorych na cukrzyce.
To tyle na temat superzywnosci, ktora sama stosuje juz prawie od dwoch lat. Wiem, ze to nie koniec, z pewnoscia pojawi sie w mojej kuchni cos nowego, o czym wspomne na blogu zapewne.
Ponizej kilka zestawien - kombinacji standardowych, ktore ulatwia przygotowanie koktajlu i ulepsza jego walory smakowe i zdrowotne.
Kilka zestawien na smaczny zielony koktajl
Kilka cennych uwag:
1. ponizsze skladniki miksujemy w dowolnych proporcjach w zaleznosci od upodoban, samej superzywnosci nie dodajemy wiecej niz jedna lyzke na 750 ml koktajlu.
2. mozna taki koktajl doslodzic miodem lub nie - w koncu owoce sa slodkie same w sobie;
3. koktajl pijemy od razu po zmiksowaniu
4. zdarza mi sie w okresach dodatkowych godzin w pracy (I braku czasu) ''produkowac'' wieksza ilosc koktajli i czesc zamrazac. Osobiscie jednak lubie wypijac swiezo przygotowane.
5. z przygotowanych koktajli, o odpowiedniej gestosci, latwo jest wykonac lody, ktore mozna zaoferowac dzieciom, aby w ten sposob je przekonac do ''zielonego'' (sprawdzilam to na wlasnych dzieciach :)
1. szpinak + banan + rozcienczacz (patrz wyzej) + superzywnosc
2. jarmuz + ananas + rozcienczacz (pw) + superzywnosc
3. szpinak/ jarmuz + jablko + gruszka + rozcienczacz + superzywnosc
4. ogorek + jablko + natka selera + rozcienczacz + superzywnosc
Dość często przygotowuję zdrowe koktajle albo smoothies, ale w takich zestawieniach jeszcze nie próbowałam. Czas nadrobić zaległości. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMuszę częściej pijać zielone koktajle... Lubię, ale jakoś ciężko mi się za ich robienie zabrać :)
OdpowiedzUsuńwszystko super, ale superŻywnosc!!! :)
OdpowiedzUsuń