link
facebook login BAYADERKA : O urodzinach bloga i o wdziecznosci

niedziela, 19 lutego 2017

O urodzinach bloga i o wdziecznosci



W polowie miesiaca blog skonczyl szesc lat. O kurcze, pomyslec mozna, tak szybko to zlecialo. Nie zapomne tego uczucia podniecenia na mysl o pierwszym poscie, przepisie, aranzacji. A to byl  zwykly sernik na zimno. Pamietam, jak dlugo szukalam materialu, na ktorym mial stac talerz z ciastem. Nie zapomne liczby zdjec, jaka zrobilam tamtego dnia, w roznych mozliwych ujeciach.
 Dzis usmiecham sie sama do siebie, myslac o tym, jak bardzo chcialam, aby zdjecia byly estetyczne, profesjonalne, ladnie zaaranzowane. Teraz jest inaczej.

Dzisiaj podchodze do bloga jako do mojej przestrzeni w sieci. Dzisiaj jestem tez inna osoba.
Bayaderka to nadal blog kulinarny, ale nie tylko.
Kiedy szesc lat temu zakladalam blog, bardzo chcialam, aby na stronie pojawialy sie tylko I wylacznie przepisy, i ewentualnie krotkie notki poprzedzajace przepis. Prywatnie tez, szesc lat temu tez moja mlodsza corka miala niespelna rok i dopiero zaczynala chodzic, a starsza powoli wkraczala w wiek przedszkolny. Przez wspomniane juz szesc lat wydarzylo sie szalenie duzo. Mialo to tez niemaly wplyw na to, jak wyglada dzis blog.
Przede wszystkim  Bayaderka to moje miejsce, do ktorego lubie wracac, lubie tu przebywac, dzielic sie z Czytelnikiem tym, co dla mnie wazne. Tutaj moge dac upust mojej wiekszej - mniejszej tworczosci kulinarnej, tutaj moge sie rozpisac na temat zdrowej zywnosci, tutaj moge tez sie rozpisac na temat biegania, dzieci, milosci, szczescia, zycia po prostu.

Chcialabym dzisiaj Wam podziekowac, za to ze jestescie, niektorzy juz od dawna, niektorzy sa tutaj przez chwile. Cieszy mnie kazdy e-mail i kazda wiadomosc od Czytelnika, bo to powoduje, ze jeszcze bardziej chce mi sie tutaj wracac, bo jest po co, bo jest dla kogo.
Zawsze wierzylam w to, ze bloga, czy to modowego, czy tez kulinarnego, tworzy nie tylko autor, ale wspoltworza go Czytelnicy, ktorzy swa obecnoscia, slowem, listem, zapytaniem nadaja mu ksztaltu, a czasem odpowiedniego kierunku. Dzisiaj mowie dziekuje z glebi serca. Za Wasze dobre slowa, za cierpliwosc, za to ze jestescie.


Mini- sernik na zimno z mascarpone

na spod:
140 g ciasteczek typu digestive
40 g masla zimnego
3 lyzki nutelli


na mase:
250 g serka wloskiego mascarpone
4 lyzki Baileysa albo podobnego alkoholu
galaretka brzoskwiniowa


dodatkowo:
1/2 puszki brzoskwin w syropie
kilka jagod (opcjonalnie)

Ciasteczka rozdrabniamy na piasek i laczymy z maslem i nutella. Nastepnie wykladamy nimi spod okraglej formy o srednicy 18-22 cm.
W misce laczymy za pomoca miksera serek mascarpone, alkohol. Wstawiamy mase do lodowki.
Do oddzielnej miski wsypujemy galaretke brzoskwiniowa i zalewamy 250 ml goracej wody, nastepnie mieszamy energicznie do jednolitego plynu, odstawiamy do wystudzenia, ale nie pozwalamy galaretce sie stezec.
Jak tylko galaretka wystudzi sie calkowicie, wlewamy ja do masy serowej i delikatnie mieszamy. Nastepnie wstawiamy miske z masa do lodowki na okolo 30 minut.
Schlodzona mase wykladamy na spod ciasteczkowy, wyrownujemy wierzch szpatulka.
Wstawiamy ciasto do lodowki do stezenia.
Owoce odsaczamy z syropu i wykladamy je na wierzch ciasta tuz przed podaniem.









 

6 komentarzy:

  1. Ale zleciało , ja pamiętam początki bloga i to jak tu zawsze było ślicznie i ciekawe przepisy , sto lat Bajaderko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gratuluję, obyś prowadziła go jak najdłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję szóstych urodzin i życzę kolejnych. Twój blog jest bardzo interesujący. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. mojemu zaraz stuknie 7 lat! gratuluję 6tych urodzin i częstuję się serniczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 6 lat zapału?! WOw! Nic tylko podziwiać! UWielbiam tu wracać. Lubię te zdjęcia, te przepisy...! Życzę sukcesów i kolejnej porcji motywacji!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. 6 lat! Szmat czasu :) Gratulacje i mnóstwa energii na dalsze pisanie :)
    A ciacho wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers