Najprostsze ciasto z truskawkami.
Bezproblemowe.
Bo nie było czasu.
I jak to zwykle w życiu bywa, mikser przestał działać...
Nie mogłam pozwolić sobie na więcej. Sami widzicie. Siłą rzeczy trzeba było stworzyć coś smacznego, szybkiego, zapominając o mikserach i innych gadżetach kuchennych no i koniecznie truskawkowego. Dziewczynki szaleja za truskawkami. Nie tylko one. Ja też:)
Kusisz i kusisz! Musimy upiec jakieś ciasto jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńAle ciacho, tylko kawka do tego i super!
OdpowiedzUsuńpysznie domowe ciasto!
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemne ciacho. Wygląda zupełnie jak drożdżowe. Mniam!
OdpowiedzUsuńProste ale jakie smaczne:)
OdpowiedzUsuńJust Great, w Anglii nie ma na razie upalow a deszcz stad tez pieke wiecej niz zwykle:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKamilo, dzieki i pozdrawiam!
Asiejko, milo Cie znow zobaczyc:) sciskam!
Peppervanilla, ciasto ma nieco bardziej zwarta konsystencje bo z owocami i nie chcialam aby wyszlo zakalcowate. Ale marze ( moze w przyszlym tygodniu?:)) o takim bardzo wilgotnym ( ale nie zakalcowatym!:)) jogurtowcu bez owocow i ten bedzie pewnie inny. Pozdrowienia cieple!
Trzcinowisko, dzieki i pozdrawiam cieplo!
OdpowiedzUsuńJogurt mam.. truskawki mam.. teraz nie mogę dłużej zwlekać ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Witam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądające ciacho.
Czy mogę zamienić olej na masło i jeśli tak to ile go trzeba dodać.
I czy podwojenie ilości składników (bo chcę upiec w formie 21cm x 21cm) nie spowoduje że ciasto wyjdzie zakalcowate,a ja chcę ładnie wyrośnięte.
migotka333
Migotka333, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńmożna zamienić olej na masło. Powinno być roztopione i przestudzone i w dokładnej ilości jak ilość oleju czyli 100 ml w przypadku pieczenia z powyższego przepisu.
Podwojenie składników nie powoduje zakalca. Zakalec w przypadku ciast jogurtowych wychodzi nam wtedy gdy zbyt długo wyrabiamy/ucieramy ciasto. Radziłabym też trzymać się dokładniej ilości owoców. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!
Witam ponownie :-D
OdpowiedzUsuńUpieczone, podwoiłam składniki, piekłam w formie 25cm x 40cm (bo foremka 21cm x 21cm okazała się za mała). Nie wyszedł zakalec, ale ciasto jest lekko wilgotne. Owoców dałam niedużo, trochę truskawek i trochę rabarbaru. Do kruszonki dodałam garść płatków migdałowych.
Może dodałam za dużo jogurtu, bo odmierzyłam "na oko".
Ciasto (pomimo swojej wilgotności) jest bardzo smaczne. W sam raz do popołudniowej herbatki.
Pozdrawiam :-)
migotka333
Migotko, to ciasto jest wilgotne. Piekłam niedawno, ale nie z owocami a dżemem truskawkowym.
OdpowiedzUsuńBardzo cieszę się że Ci smakowało. Pozdrawiam serdecznie. Dobrego wieczoru.
pisałam o wilgotności, bo z Twojego zdjęcia wynika,że ciasto jest suche, a przynajmniej na takie wygląda. Tak jak wcześniej już zostało napisane, że wygląda jak drożdżowe
OdpowiedzUsuń:-D
migotka333
Witaj Bayaderko ;) a w jakich rozmiarow byla Twoja forma do pieczenia?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Czytelnicy, ktorzy korzystali juz z przepisu, piekli w formach okolo 20 cm na 30 cm.
UsuńWitaj Pieczarko Mysiu,
OdpowiedzUsuńnie pamietam dokladnych rozmiarow i nie posiadam juz tej formy, ale byla mala, prostokatna. pozdrawiam.