link
facebook login BAYADERKA : CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

wtorek, 7 czerwca 2011

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI


Najprostsze ciasto z truskawkami.
Bezproblemowe.
Bo nie było czasu.
I jak to zwykle w życiu bywa, mikser przestał działać...
Nie mogłam pozwolić sobie na więcej. Sami widzicie. Siłą rzeczy trzeba było stworzyć coś smacznego, szybkiego, zapominając o mikserach i innych gadżetach kuchennych no i koniecznie truskawkowego. Dziewczynki szaleja za truskawkami. Nie tylko one. Ja też:)

16 komentarzy:

  1. Kusisz i kusisz! Musimy upiec jakieś ciasto jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciacho, tylko kawka do tego i super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przyjemne ciacho. Wygląda zupełnie jak drożdżowe. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Just Great, w Anglii nie ma na razie upalow a deszcz stad tez pieke wiecej niz zwykle:) pozdrawiam!


    Kamilo, dzieki i pozdrawiam!


    Asiejko, milo Cie znow zobaczyc:) sciskam!


    Peppervanilla, ciasto ma nieco bardziej zwarta konsystencje bo z owocami i nie chcialam aby wyszlo zakalcowate. Ale marze ( moze w przyszlym tygodniu?:)) o takim bardzo wilgotnym ( ale nie zakalcowatym!:)) jogurtowcu bez owocow i ten bedzie pewnie inny. Pozdrowienia cieple!

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzcinowisko, dzieki i pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jogurt mam.. truskawki mam.. teraz nie mogę dłużej zwlekać ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam :-)
    Bardzo apetycznie wyglądające ciacho.
    Czy mogę zamienić olej na masło i jeśli tak to ile go trzeba dodać.
    I czy podwojenie ilości składników (bo chcę upiec w formie 21cm x 21cm) nie spowoduje że ciasto wyjdzie zakalcowate,a ja chcę ładnie wyrośnięte.
    migotka333

    OdpowiedzUsuń
  8. Migotka333, dziękuję:)
    można zamienić olej na masło. Powinno być roztopione i przestudzone i w dokładnej ilości jak ilość oleju czyli 100 ml w przypadku pieczenia z powyższego przepisu.
    Podwojenie składników nie powoduje zakalca. Zakalec w przypadku ciast jogurtowych wychodzi nam wtedy gdy zbyt długo wyrabiamy/ucieramy ciasto. Radziłabym też trzymać się dokładniej ilości owoców. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam ponownie :-D
    Upieczone, podwoiłam składniki, piekłam w formie 25cm x 40cm (bo foremka 21cm x 21cm okazała się za mała). Nie wyszedł zakalec, ale ciasto jest lekko wilgotne. Owoców dałam niedużo, trochę truskawek i trochę rabarbaru. Do kruszonki dodałam garść płatków migdałowych.
    Może dodałam za dużo jogurtu, bo odmierzyłam "na oko".
    Ciasto (pomimo swojej wilgotności) jest bardzo smaczne. W sam raz do popołudniowej herbatki.
    Pozdrawiam :-)
    migotka333

    OdpowiedzUsuń
  10. Migotko, to ciasto jest wilgotne. Piekłam niedawno, ale nie z owocami a dżemem truskawkowym.
    Bardzo cieszę się że Ci smakowało. Pozdrawiam serdecznie. Dobrego wieczoru.

    OdpowiedzUsuń
  11. pisałam o wilgotności, bo z Twojego zdjęcia wynika,że ciasto jest suche, a przynajmniej na takie wygląda. Tak jak wcześniej już zostało napisane, że wygląda jak drożdżowe
    :-D
    migotka333

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj Bayaderko ;) a w jakich rozmiarow byla Twoja forma do pieczenia?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytelnicy, ktorzy korzystali juz z przepisu, piekli w formach okolo 20 cm na 30 cm.

      Usuń
  13. Witaj Pieczarko Mysiu,
    nie pamietam dokladnych rozmiarow i nie posiadam juz tej formy, ale byla mala, prostokatna. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers