W ogromnym ogrodzie za domem na wsi rosły truskawki. Tuż obok marchwi i pietruszki. Pomiędzy nimi od czasu do czasu gościł długaśny koper. Zupełnie niepasujący do niepozornych truskawek.
Dojrzałe już owoce zbierałyśmy razem z Mamą i Siostrą. Niekiedy Babcia, co lubiła wstawać przed samymi kurami i chyba nawet słońcem, wyprzedzała nas i spieszyła w starym kwiecistym fartuchu na ogród.
A później ledwo dysząca wchodziła do kuchni z misą pełną małych truskawek. I Mama tylko wzdychała że Babcia taka uparta (bo i to później różnie z nią było).
Nie raz nachodziły nas tak męczące upały że nasze zbieranie owoców kończyło się spalonymi od słońca plecami i bólem stawów.
A mimo to nie pamiętam abym nie lubiła truskawek. Tak naprawdę nie pamiętam dzieciństwa bez nich. Zupełnie tak jakbym znała je od zawsze.
Przynosiły ze sobą beztroskie letnie dni i ciepłe wieczory. I koniec szkoły. I świadectwo, którym później można było się pochwalić przed wujem i ciotkami z innego powiatu.
Czerwcowymi godzinami przesiadywałam w tamtym ogrodzie za domem.
Wyrywałam chwasty, zbierałam stonki do słoików z wodą. I dużo czytałam. I marzyłam o podróżach. I zastanawiałam się...
Że lato to nie zawsze czas beztroski.
Że nie wszystkie dzieci wiedzą jak smakują truskawki...
***
Nie pierwszy raz pospiesznie wypełniam kolejne plastikowe opakowanie niezdarnymi szypułkami. Truskawka za truskawka. I w mojej głowie myśli jak bańki mydlane uderzają o siebie. Zastanawiam się. I poszukuję. I coraz częściej nie wiem.
Składniki na foremkę o wymiarach 20x20cm:
UWAGA: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- 200 g masła
- 160 g cukru
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- niewielka szczypta soli
- aromat waniliowy
- ok. 500 g truskawek oszypułkowanych i pokrojonych w plasterki
Na kruszonkę:
-150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę o wymiarach wyżej podanych wykładamy papierem do pieczenia.
2. Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę.
Wbijamy po jednym jajku i ucieramy bardzo dokładnie do dokładnego połączenia z masą maślaną.
Jeżeli masa się zacznie nieco warzyć, dodajemy odrobinę mąki i nadal ucieramy.
3. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną z pszenną i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy i dodajemy aromat. Mieszamy szpatułką albo łyżką. Nie za długo, to bardzo ważne. W przeciwnym razie ciasto wyjdzie z zakalcem.
Ciasto wykładamy do foremki. I na nim układamy pokrojone truskawki.
4. Przygotowujemy kruszonkę. Pokrojone w kostkę masło łączymy z mąką i cukrem pudrem tak aby utworzyły się nieregularnych rozmiarów grudki. Kruszonkę wykładamy na truskawki. I foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Recipe for strawberry crumble cake:
What is really important is that all the ingredients below are at room temperature.
You will need:
200 g of unsalted soft butter
160 g of granulated sugar
4 large eggs
200 g all-purpose flour
40 g cornflour (cornstarch)
1 teaspoon of baking powder
a pinch of salt
1 teaspoon of pure vanilla extract
around 500 g of strawberries washed, hulled and sliced
for the crumble:
150 g of all-purpose flour
50 g of icing sugar
100 g of unsalted butter
Method:
Preheat the oven to 180 degrees (Celsius) and line one rectangular baking tray with non-stick baking paper.
Cream the butter with sugar until pale and fluffy. Add salt.
Add one egg at a time and continue on creaming it. If the texture of it gets a bit coarsy add a little tiny bit of all-purpose flour and go on creaming the ingredients. Otherwise follow the recipe.
Sift both flours with baking powder. Combine the flour with butter-eggy mix and stir it. Do not feel tempted to overmix it. Place the whole mixture into the prepared baking tray.
Now, make the crumble. Simply combine all the ingredients so they remind you of breadcrumbs.
Place the sliced strawberries evenly on top of the cake and then sprinkle it with the crumble.
Bake around 45 minutes or until a skewer inserted into the cake comes out clean.
Serve it dusted with some icing sugar.
All done.
Enjoy!
Receptura na ciasto pochodzi z Arabeski Waniliowej. Arabesko, dziękuję Ci bardzo za ten doskonały przepis! Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu a rewelacyjne w smaku.
Życzę Wam wszystkim pysznego weekendu czerwcowego.
Lekkiego i przyjemnego.
I pieczcie, pieczcie. Dużo i wspaniale!:)
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
Agnieszka
jak zwykle wyglądają tak, że aż chcę się rzucić na komputer :)
OdpowiedzUsuńJoon kochana, nie rzucaj sie na komputer, bo to nic nie da, a proszę ładnie zabieramy się do pieczenia:) Pozdrowienia i udanego weekendu.
OdpowiedzUsuńApetyczne, chyba się wproszę na kawałeczek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto (uwielbiamy kruszonki) i piękna aranżacja, pozdrowienia
OdpowiedzUsuńBardzo podobnie piekę ucierane. I też miałam w ogródku za domem grządki. Do czasu, aż nie przyjechali robić kanalizacji. Jednak kilka krzaczków truskawek zostało. Dzisiejsze dzieci nic nie wiedzą :(
OdpowiedzUsuńŚliczna masz ściereczkę!
Pozdrawiam serdecznie! :)
Mhmh.. uwielbiam ciasta z kruszonką! ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Przepiękne zdjęcia! Przywodzą mi na myśl Francję.. A przepis na pewno wypróbuję jak tylko truskawki będą w sezonie i trochę tańsze :) Pozdrawiam. Dorota
OdpowiedzUsuńDoroto, dziękuję bardzo:) Również pozdrawiam. Udanego weekendu!
OdpowiedzUsuńTeż zbierałam stonki do słoiczka...a potem babcia wołała mnie na takie ciasto...ech, miło poczytac czasem takie rzeczy...aż zapragnęłam powrotu do tych smaków i dni:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że ciasto na zdjęciu nie wygląda aż tak dobrze jak smakuje, bo w rzeczywistości, jest wyśmienite ! Bajaderko chylę przed Tobą czoła, bo tak dobrze jak Twój przepis nic i nikt mi jeszcze nie zrobił !
OdpowiedzUsuńmożna ze śliwkami, zamiast truskawek ? ;)
OdpowiedzUsuńTak, można.
Usuń