link
facebook login BAYADERKA : Rogaliki drożdżowe z marmoladą mandarynkową

czwartek, 6 marca 2014

Rogaliki drożdżowe z marmoladą mandarynkową

Ciasto drożdżowe przygotowywane na żółtkach ma wiele zalet. Oprócz pięknego koloru długo zachowuje świeżość a wypieki na bazie takiego drożdżowego rozpływają sie w ustach.
Maleńkie rogaliki nadziewane dżemem mandarynkowym. Takie na jeden gryz. Na słodkie śniadanie albo po prostu do kawy. Ciasto jest elastyczne i łatwe się przygotowuje z niego zarówno bułki jak i rogale. Są miękkie, puszyste, delikatne. Polecam ten przepis.


Rogaliki z marmoladą mandarynkową
około 20 sztuk 

Ważne: wszystkie składniki przed pieczeniem powinny mieć temp. pokojową

rozczyn:
35 g świeżych drożdży
90 g mąki pszenna chlebowa
130 ml letniej  wody
2-3 łyżki cukru

Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po czym łączymy z mąką, wodą. Mieszamy łyżką, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 15 minut aż rozczyn zacznie bąbelkować.

Ciasto właściwe:

cały rozczyn
4 żółtka
230 ml mleka przegotowanego i ostudzonego
550 g mąki pszennej chlebowej
łyżka likieru Malibu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
60 g cukru kryształ
70 ml słodkiej śmietanki 30 %
70 g ceresu (użyłam Trex)


dodatkowo:

słoik dobrej marmolady mandarynkowej
cukier puder
wrząca woda


Rozczyn przelewamy do dużej misy miksera i łączymy z żółtkami. Stopniowo dosypujemy mąki i miksujemy na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Dolewamy mleka. Miksujemy na małych obrotach. Następnie stopniowo dosypujemy mąki. Miksujemy. Do ciasta dodajemy aromat i alkohol, wsypujemy szczyptę soli i cukier. Miksujemy ponownie. Ciasto drożdżowe wyrabiamy za pomocą miksera około 6-7 minut łącznie przed dodaniem ceresu/masła. Dobrze wyrobione ciasto jest spójne i bardzo elastyczne.
Na samym końcu dodajemy ceres i miksujemy przez 2-3 minut. Następnie wyłączamy mikser, misę zdejmujemy z miksera i nakrywamy kawałkiem folii spożywczej. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, którą wcześniej posypujemy lekko mąką.
Odrywamy po większym kawałku ciasta. Formujemy z kawałka kulę. Za pomocą wałka, rozwałkowujemy kulę na placek. Placek przekrawamy na pół i jeszcze raz na pół tak by otrzymać 4 trójkąty. Jeżeli trójkąty wydają sie nam być zbyt duże, to je dzielimy. Przy podstawie każdego trójkąta wykładamy marmoladę/ dżem i zawijamy tak aby rogalik był zamknięty. Rogaliki wykładamy na formę do pieczenia w odstępach co najmniej 3 cm-ych. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po czym nagrzewamy piekarnik do 190 st. Celsjusza i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie formę wykładamy z piekarnika i studzimy.
Upieczone rogaliki można udekorować cukrem pudrem albo lukrem.
Przygotowanie lukru: 1.5 filiżanki cukru pudru ucieramy z 2-3 łyżkami wrzącej wody. Jeżeli lukier będzie przezroczysty- jest za rzadki, należy dodać więcej cukru. Zbyt gęsty lukier rozrzedzamy odrobiną gorącej wody.

Smacznego :)



6 komentarzy:

  1. musza być pyszna z taką marmoladą w środku:) mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zjadłabym takiego rogalika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super blog a w szczegolnosci zdjecia...

    tak z ciekawosci, jakiego przedmiotu jestes/bylas nauczycielka? i co obecnie porabiasz w deszczowym (chwilowo slonecznym) UK? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne rogaliki i z tą mandarynką muszą być pyszne. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. boskie!!! poproszę kilka do kawki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers