link
facebook login BAYADERKA : Burgery z soczewicy i orzechów nerkowca

środa, 1 października 2014

Burgery z soczewicy i orzechów nerkowca

 
W blogosferze kulinarnej zapanowała pewien czas temu moda na soczewicę. W internecie pojawiły się przepisy na zupę z soczewicy, pastę na chleb, pasztet i przybyły do nas z Indii, dhal. 
Może więc warto się dowiedzieć co takiego ma w sobie soczewica?
Nie bez przyczyny jej pełno bo należy do jednego z najzdrowszych produktów. Jest bogata w błonnik i witaminy B, B1, B6, kwas foliowy, magnez, żelazo i cynk. Pełni niezbędne funkcje w diecie osób chorych na cukrzycę, mających skłonności do anemii np. wegetarian ale też kobiet w ciąży, sportowców. Dlatego warto wprowadzić ją w codzienny jadłospis, zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych.

Dzisiaj zapraszam Was na burgery wegetariańskie, które powstały z kilku składników: soczewicy, namoczonych orzechów nerkowca i przypraw. Polecam przepis :) 

Burgery z soczewicy i orzechów nerkowca 
składniki na około 20 niewielkich sztuk

Uwagi: na wieczór przed przygotowaniem orzechy zalewamy wodą aby namiękły

składniki: 
1 l bulionu warzywnego
2 szklanki soczewicy czerwonej 
200 g orzechów nerkowca 
sól, do smaku
pieprz, do smaku
3 ząbki czosnku, posiekanego i podsmażonego 
1 duże jajko 
bułka tarta
posiekana natka pietruszki, około 3 łyżek
olej do smażenia.

Przygotowanie: 

1. Do większego garnka wlewamy wsypujemy soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, około 30-40 minut. Następnie soczewicę przelewamy na sito, odsączamy z bulionu, odciskamy resztę soku i wrzucamy do miski. 
2. Miękkie orzechy wrzucamy do miski z soczewicą i blenderujemy na pastę. Dodajemy jedno duże jajko albo dwa małe, wyrabiamy.  Następnie dodajemy posiekany czosnek, pietruszkę i tyle bułki tartej aby otrzymać dobrą konsystencję do formowania burgerów. Doprawiamy solą, pieprzem wg naszego uznania.
3. Formujemy kulki z ciasta burgerowego. Następnie spłaszczamy między dłońmi. Jak tylko uformujemy burgery, wylewamy na patelnię olej na około 1/2 wysokości. Olej rozgrzewamy, płomień zmniejszamy do średniego i smażymy burgery z obu stron, około 2 minut z każdej strony. Podajemy ciepłe. Burgery swietnie komponują się z hummusem, salsą pomidorową albo sałatą.

3 komentarze:

  1. Ale bym sobie teraz zjadła takiego ciepłego burgera - w sam raz na taki niezbyt ciepły dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooooooooo wegetariański kotlecik , uwielbiam
    A soczewica to moja najulubieńsza roślina strączkowa
    Apetyczne foty

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers